Avrupanın En Büyük Teleferik Hattı Kemere

Antalya’nın Kemer sahilinden 2366 metre yükseklikteki karla kaplı zirveye 4351 metre uzunluğunda teleferik hattı kuruluyor.
Avrupa’nın en büyük teleferik hattı, Kemer’e
Hatta çalışacak 80 kişi kapasiteli iki vagon, her gün 2 bin kişiyi kayak merkezine taşıyacak.
Antalya’nın Kemer ilçesi, kayak turizminin de en önemli noktalarından biri olmaya hazırlanıyor. Dünyanın denize en yakın yüksek dağlarından birisi olan Kemer’deki Tahtalı Dağı’na Avrupa’nın en büyük teleferik hattı kuruluyor.
Kemer sahilinin kızgın kumlarından, üç ayrı kayak pistinin yer aldığı karla kaplı zirveye 9 dakikada ulaşmayı sağlayacak olan teleferik hattı, 80 kişilik iki vagonuyla günde 2 bin kişi taşıyacak. 3 ayrı telesiyej hattının da kurulacağı zirvede, günübirlik dinlenme tesisi, lokanta, kafeterya, kokteyl salonu ve kayak malzeme üniteleri de yer alacak.
Dünyada 2’nci, Avrupa’da en büyük Ant Dağları’nda kullanılan sistemle aynı olan, dünyanın ikinci, Avrupa’nın ise en büyük hattı Tahtalı Teleferiği, zirveye dört ana direkle ulaşacak. İki direk arasındaki mesafe 1510 metre. 4351 metre uzunluğundaki teleferik hattının yüksekliği ise 1637 metre olacak.
Yapımına geçtiğimiz Ocak ayında başlanan projenin servis direkleri dikilmiş ve ara hatlar çekilmiş durumda. Zirveye de ana direklerden bir tanesinin yerleştirilmesi tamamlandı. Haziran ayı olmasına rağmen, hala 1,5 metre kar bulunan zirvede, hava şartlarının izin vermesi durumunda ikinci aşama önümüzdeki günlerde başlanacak.
Tahtalı Dağı Teleferik Hattı Projesi’ni Antalya’daki Fajos A.Ş ve bu konuda dünyanın en önemli şirketleri arasında sayılan İsviçreli Garavcnta A.G birlikte yürütüyor. Fajos A.Ş’nin yönetim kurulu başkanlığını yapan Alman Jan Jirotka, projenin 1997 yılından beri yürütüldüğünü, 7 yıl boyunca bürokratik işlemlerle uğraştıklarını belirtiyor. Artık sona gelindiğini, tüm yasal işlemlerin tamamlandığını söyleyen Jirotka, teleferik hattını 1,5 yıl içinde tamamlamayı planladıklarını vurguluyor.
Hem yaz hem kış turizmi
Projenin yüzde 20 payla Türk ortağı olan Ömer Faruk Eryılmaz, teleferik hattının hizmete girmesinin ardından Kemer’de hem yaz hem de kış turizminin aynı anda yaşanacağını anlattı. Yapılan incelemeler sonunda dağın dünyanın en iyi kayak karlarına sahip olduğunun anlaşıldığını belirten Eryılmaz, gerekli bütün yasal izinleri aldıklarını ve amaçlarının doğayı koruyarak Tahtalı’yı turizme açmak olduğunu da söyledi.
Çevrecilerden tepki var
Projeye en büyük tepkiyi ise çevreciler gösteriyor. Teleferik hattının kurulması ve her gün iki bin kişinin Tahtalı’ya çıkmasıyla birlikte doğal hayatın zarar göreceği iddia ediliyor. Toroslar Doğa Sporları Kulübü yöneticileri, dünyanın kıyıdan hemen yükselen en yüksek dört dağı arasında yer alan Tahtalı’nın turizm amaçlı kullanılmasına karşı çıkıyor.

Kaynak: turkey

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*