Atabarı Kayak Merkezi Telesiyej İhalesi Yapıldı

Atabarı Kayak Merkezi Telesiyej İhalesi Yapıldı
14 Şubat 2009 tarihinde Artvin ve Türkiye?deki kayak severlerinin hizmetine açılan Atabarı Kayak Merkezine yatırımlar devam ediyor

Bin 800 metre uzunluğa sahip olan Atabarı Kayak Merkezinde, pistin başlangıç noktasına çıkmak için kayak severler bugüne kadar Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından kurdurulan teleskiyi kullanıyorlardı.

İhaleyi alan İtalyan Snowstar firması çalışmalarını başlattı. Türkiye Kayak Federasyonu tarafından yapılan ihaleye, Snowstar firması 1 milyon 130 avro teklif verdi. Firma işi 300 iş gününde bitirecek. Gelecek yıl ekim ayında teslim edilecek telesiyej, 2010 yılı kış ayında kayak severlere hizmet vermeye başlayacak. Hattın uzunluğu 600 metre. Yapılacak telesiyejde 4 kişilik sandalyeler bulunacak ve saatte 1200 kişi taşınacak.

Artvin Valiliği tarafından 2008 yılının Haziran ayında inşaatına başlanan ve yapımı 6 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan Atabarı Kayak Merkezi kayak severlerin gözde mekânları arasına girmeye yavaş yavaş göz kırpmaya başladı. Atabarı Kayak Merkezinin tanıtım açılışı 14 Şubat 2009 tarihindeki Sevgililer Gününde yapılmıştı. Bin 800 metre uzunluğa sahip olan Atabarı Kayak Merkezinde, pistin başlangıç noktasına çıkmak için kayak severler bugüne kadar Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye Kayak Federasyonuna kurdurulan teleskiyi kullanıyorlardı.

Kayak merkezini ziyaret etmek için Ekim ayında ilimize gelen Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Nafiz Özak, Türkiye Kayak Sporu Federasyonu Başkanı Özer Ayık ve Gençlik ve Spor Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Kocatepe, burada bir telesiyej eksikliğini tespit ederek bu sorunun çözülmesi noktasında çalışmalara başlayacakları müjdesini vermişlerdi. Telesiyej, teleskiden biraz gelişmiş bir kayak sporcusu taşıma mekanizması ve kayak severleri tutunarak ya da kayarak değil, oturtarak taşıyor.

Artvin cazibe merkezi olacak
Kaçkar Dağlarının uzantılarından biri olan Keçi Dağı eteklerindeki Atabarı Kayak Merkezi, yapımı tamamlanan bin 800 metrelik pistin yanı sıra, yapılmaya uygun muhtemel birçok yan alternatif pistten oluşuyor. Kayak merkezi tam olarak Artvin il merkezi Mersevan Yaylasında bulunuyor ve Kafkasör Yaylası Turizm Merkezinden az bir yol gidilerek ulaşılabiliyor.

İhale konusunda 08 Haber gazetesine bilgi veren Türkiye Kayak Sporu Federasyonu Başkanı Özer Ayık, ihale sürecini anlatarak ihalenin yapıldığını ve ihaleyi alan firmanın telesiyeji gelecek kışa yetiştireceğini söyledi.

Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Kayak Federasyonu Başkanı Ayık, şunları kaydetti:
“Türkiye’de 30’a yakın kayak merkezi var. En sonuncusu Artvin Atabarı Kayak Merkezi faaliyet geçti. Samsun’da ise yapımı devam ediyor.

Atabarı, Artvin ve çevre illere büyük hizmetler sunacak. Bunun yanı sıra komşu ülke Gürcistan’ın da ilgisini çekecektir. Artvin Mersevan bölgesine kar erken düşüyor, geç kalkıyor. Bu Atabarı’na ayrı bir önem katıyor.

Artvin Alp Disiplini kategorisinde
Atabarı kayak pisti, teknik tabiri ile Alp Disiplini kategorisindedir. Ayrıca burada snowboard yarışmaları da yapılacaktır. Bu kayak sporu açısından çok önemli. Artvin halkına sosyal ve spor aktiviteleri açısından çok büyük katkı sağlayacaktır. İlin ekonomisine hem spor karşılaşmaları hem de turizm hareketleri nedeniyle katkı sağlayacaktır. Otelciler, lokantalar, taşıma sektörü ve diğer sektörler dolaylı olarak kazançlı çıkacaktır. Artvin iline canlılık getirecektir.

Muhteşem bir pisti ve pistin çok alternatifleri var. Federasyon olarak Artvin’e yatırım yapmak bizim için çok önemli. Orada kayak sporu için faaliyetler yapabilmemiz için belli standartları sağlamamız lazım. Bunun için yatırım yapıyoruz. Artvin Atabarı Kayak Merkezinin spor turizmi açısından ilin ekonomisine önemli bir katkı yapacaktır. Geçen sene kısa süre içinde 400 metreye teleski kurduk.
Bu merkezi cazibe merkezine dönüştürmemiz için kamu ve özel sektörün çok yatırım yapması gerekiyor. Biz Artvin Atabarı Kayak Merkezine çok önem veriyoruz. Biz Federasyon olarak ihaleyi yaptık. Bu zaman zarfında diğer yatırımların da beraberinde yürütülmesi ve Atabarı Kayak Merkezinin spor kompleksi haline getirilmesi gerekiyor.

Federasyon olarak bu yıl pist hazırlama kar üstü aracını(snowtrack) da gönderiyoruz. Bakanımız Sayın Nafız Özak, Genel Müdürümüz ve Genel Müdür Yardımcımız Artvin’e çok önem veriyor. Biz de onların emirleri doğrultusunda çalışmalarımızı ve yatırımlarımız sürdürüyoruz. 2010 yılında iş teslim edildikten sonra yatırım programlarına göre Federasyon olarak Atabarı Kayak Merkezine görücüye çıkaracağız ve yarışmalar planlayacağız.”

Artvin Türkiye’nin Davos’u Olacak!
Atabarı Kayak Merkezi aslında alternatif bir kayak merkezi değil, alternatifsiz bir kayak merkezi olduğu her fırsatta belirtiliyor ancak yatırım eksikliğinden dolayı bu haklı ünü Atabarı Kayak Merkezine teslim edilmiş değil! Kayak pistinin kuzeye bakması, kar dayanıklılığının uzun süreli olması ve yapımı tamamen bitirilecek olan bin 800 metrelik pist uzunluğuyla alternatifsiz bir merkez olacak.

Artvin merkeze 16 kilometre uzaklıktaki Kafkasör Yaylası’nın biraz daha yukarısında bin 750 rakım yüksekliğinde bulunan Atabarı Kayak Merkezinin tam yeri; Kafkasör’ün üstünde yer alan Mersivan Bölgesi Keçi Dağı eteklerinin Kuzey yamacı olarak tarif ediliyor.
Bundan böyle yani yaklaşık bir yıl sonra Türkiye’nin çatısı denilebilecek bu merkezin zirvesine artık telesiyejle ulaşılabilecek.

Buraya ulaşıldığında görülen manzara ise bir geleni tekrar tekrar getirtebilecek özellikte bulunuyor. Bu manzara zenginliğini ve görüntü zenginliği, yatırımlar tamamlandığı takdirde bütün Türkiye ile ve bütün dünya ile paylaşılacak. Atabarı Kayak Merkezi, Artvin’in hatta Doğu Karadeniz’in kaderini değiştirecek önemli bir kayak merkezi olma yolunda ilerlemesini sürdürüyor.

Zaten Atabarı Kayak Merkezine ilk çiviyi çakan kişi olan Artvin Belediye Başkanı Dr. Emin Özgün de, şu ifadeleri tesadüfen kullanmıyor:
“Artvin layık olduğu yere gelecek biliyorsunuz artık deniz turizmi, doğa turizminin gerisinde kaldı. Artvin Türkiye’nin Davos’u olacak diyoruz.”

Ne Yazık ki Elektrik Yok.
Geçen yıl Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından yaptırılan restoran kısmı ve teleski, 2009 yılı içerisinde kayak severlere hizmet vermeye başlamıştı. Kayak Merkezine yoğun ilgi olmasına rağmen teleski ve dinlenme tesisinde 24 saat jeneratör çalıştırılıyor. Artvin’in geleceği açısında en önemli bir merkez olma yolunda ilerleyen Atabarı Kayak Merkezinin enerjiden yoksun bırakılması ise ilin yöneticilerini dikkat etmesi gereken en önemli bir ayrıntı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*