Muğlada Kış Turizmi Başlıyor

Muğla’da kayak sporunun geliştirilmesi ve turizmin 12 aya yayılması amacıyla 1996 yılında projesi yapılan Fethiye Seki Erendağ Kayak Merkezi projesi Kasım ayında tamamlanarak hizmete açılıyor.
Kayak merkezinin Telesiyej direkleri bu ay sonuna kadar tamamlanacak ve kış sezonunda kayak yapılabilecek. Telesiyej sisteminin kurulmasının ve Eren Dağı’nda kar tutmasının ardından bölgede kayak yarışlarının da düzenleneceği kaydedildi.
Turizmin önde gelen merkezlerinden biri olan Muğla’da kış sporlarından yararlanmak ve bölge turizmini 12 aya yaymak için 13 yıl önce yapımına başlanılan Erendağı Kış Sporları Turizm Merkezi Projesi nihayet tamamlanıyor. Dönemin Valisi Cemil Serhadlı’nın başlattığı, ancak ödenek ve yer tahsisi konusunda yaşanılan sıkıntılar nedeniyle yılan hikayesine dönen ve bir türlü bitilemeyen projenin tamamlanması ile birlikte Eren Dağı’nın Güney Ege’de kayakçıların gözde merkezlerinden biri olması bekleniyor.
Fethiye’nin Seki Beldesi Eren Dağı’nda incelemelerde bulunan Muğla Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, “Muğla’nın en büyük hayallerinden olan ve yıllardır tamamlanamayan bir proje benim dönemimde tamamlanıyor. Buda benim şansım” dedi.
Altıparmak, yıllardır bitirilemeyen projenin kendi döneminde tamamlanmasından mutlu olduğunu belirterek, “Böyle önemli projeleri başlatmak heyecan vericidir. Bitirmek de ayrı bir heyecan veriyor. Muğla’da göreve başladığım günlerde Eren Dağında incelemelerde bulundum. Burada ki potansiyeli ve yıllardır tamamlanamayan projeyi gördüğümde çok üzüldüm. Vakit kaybetmeden bu projenin tamamlanması için çalışmalara başladım. Muğla turizminin en büyük hayallerinden olan ve yıllardır tamamlanamayan bir proje benim dönemimde artık tamamlanıyor. Buda benim şansım. Şu anda devam eden telesiyej çalışmaları kısa sürede tamamlanacak ve ilk kar düşmeye başladığı andan itibaren Eren Dağı artık kış sporlarının yapılacağı bir cazibe merkezine dönüşecek” diye konuştu.
EREN DAĞI ALTERNATİF OLACAK
Telesiyej çalışmalarını gerçekleştiren firma yetkilisi ve eski Milli Kayakçı Şeref Elbir, Eren Dağı’nın kış sporları için alternatif bir bölge olacağını belirterek, “Kayak yapılacak bölgedeki kar kalınlığının yüksekliği yaklaşık 1,5 metreyi buluyor. Yükseklerde ise kalınlık 5 metreye kadar varıyor. Firmamız tarafından yapılmakta olan telesiyej çalışmalarında son aşamaya geldik. Kasım ayında çalışmaları tamamlamayı hedefliyoruz. Kurulacak telesiyej sistemi ile kayakçılar 3,5 dakika içinde 600 metre yüksekliğe çıkacaklar ve buradan aşağıya kayacaklar. Bu sistem ile saatte bin 200 kişi kayma noktasına ulaştırılacak” ifadelerini kullandı.
EREN DAĞI ÖZELLİKLERİ
Fethiye-Antalya karayolunun 74’ncü kilometresinde, Seki beldesi sınırları içinde yer alan eğimleri ve vadileriyle tur kayakçılarına 1-5 gün arasında gezi rotaları sunan Eren Dağı 2 bin 890 metre yüksekliğinde bulunuyor. Erendağı Kış Sporları Turizm Merkezi Projesi çerçevesinde 1960 metre yükseklikte bölgeye gelecek kayakçıların kullanması amacıyla sosyal tesis alanında dağ evi yapıldı. Eren Dağı’na yılın ilk karı Ekim ayları sonunda başlarken, yağışlar Nisan ayına kadar devam ederken kayakçılara Mayıs ayına kadar kayak yapma imkanı sağlıyor. Sosyal tesislerin bulunduğu 1960 metrede kar kalınlığı yaklaşık 1,5 metre, zirvede ise 5 metreye kadar ulaşıyor.
PROJENİN GEÇMİŞİ
İl Özel İdaresi, Fethiye’nin Seki beldesindeki Erendağı’na kayak tesisi yapmak için 1996 yılında çalışmalara başladı. 2001’de Fransa’nın etkili kuruluşu French Neige Internaional uzmanlarınca etüt raporları hazırlatıldı. Orman Bakanlığı, İl Özel İdare Müdürlüğü’ne kafeterya ve teleferik sistemi kurma izni verdi. Bölge 2005 yılında “Kış Sporları Turizm Merkezi” ilan edilerek 34 bin 601 metrekare alan, 49 yıllığına Özel İdare Genel Sekreterliği’ne tahsis edildi. 20 bin 201 metrekaresine kayak merkezi için tesisler planlandı. Enerji nakil hattı çekildi ve 25 kilowatlık trafo kurularak enerji nakli sağlandı. Fethiye-Antalya karayolunun 74’ncü kilometresinde, Seki beldesi sınırları içinde yer alan, eğimleri ve vadileriyle tur kayakçılarına 1-5 gün arasında gezi rotaları sunan Eren Dağı’ndaki kayak merkezinde kullanılacak su isale hattı ve depo tamamlandı, su getirildi, yol yapıldı. Sosyal tesis inşaatları ve sanat yapıları tamamlandı, kayak takımları için dağ evi yapıldı. İl Daimi Encümeni kararıyla 30 Nisan 2009’da açılan ihaleye tek başına katıldığı ihaleyi kazanarak Karadeniz Spor Turizm Otelcilik İtriyat Madencilik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi kayak merkezi binasını yıllığı 15 bin TL’ye, yap-işlet-devret modeli ile yapılacak teleski tesisinin de 10 yıllığına 1 milyon 167 bin TL’ye kiraladı.

Kaynak: iha

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*