Teleferik İstasyonu Tarih Oldu

Belçikalılar tarafından 1930 yılında Sinop’un Ayancık ilçesine kurulan kereste fabrikasına ait 40 kilometrelik teleferik istasyonu tarih oldu.
12 yıl boyunca Belçikalılar tarafından işletilen fabrikaya Çangal ormanlarından tomruk taşımak için kullanılan teleferik istasyonuna ait yaklaşık 200 direkten sadece bir tanesi sağlam kaldı. Bu arada, teleferik dışında Belçikalılar tarafından karadan tomruk taşımak için dağlara döşenen raylar üzerinde yıllarca sefer yapan ve şu anda ömrünü tamamlamış olan buharlı tren ise fabrika önünde teşhir ediliyor.
Fabrikanın 1930 yılında Alman ve Belçikalılar tarafından kurulduğunu belirten fabrikadan emekli Kenan Ekin, her biri 70 metre yüksekliğinde olan teleferik direklerinin ve ray sisteminin ilçede 1963 yılında yaşanan sel felaketi ile yok olduğunu söyledi. Ekin, “Belçikalı bir bayan, buharlı çalışan teleferik sistemini o dönemde bularak, bu sistemi fabrikada kullanmış. Yani teleferik sistemi de aynen tren gibi buharla çalışıyordu. Çangal dağında o zaman iki adet buhar makinesi vardı. Bu makinler teleferiğe güç
vermekteydi. 40 kilometre uzaklıktan ağır tomruklar bu teleferikle ilçe merkezine gelir ve burada işlendikten sonra deniz yolu ile Avrupa’ya giderdi. O sistem günümüze ulaşabilmiş olsaydı, ülke turizmine çok büyük katkı sağlardı” diye konuştu.

Kaynak: iha

 

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*