Bakan Özakın Kayak Tesisi Sözü Tuncelileri Heycanlandırdı

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak’ın aralarında Tunceli’nin de bulunduğu illere kayak tesisi yapılacağı yönündeki açıklaması Tunceli’nin Ovacık ilçe sakinleri tarafından sevinçle karşılandı.
Yaz aylarında Bodrum’u aratmayan plaj manzaralarıyla gündeme gelen Tunceli’nin, kışın kayak turizmine açılması planlanıyor. Türkiye’de, kar yağışının yoğun olduğu yılın 6-7 ayı karla kaplı olan ve ilçeyi saran Munzur Dağları’nda kar kalınlığının 3 metreyi geçtiği yerlerden biri olan Tunceli’nin Ovacık ilçesinde birkaç yıldır tesis yokluğuna rağmen kayak sporuyla uğraşan gençler, Bakan Özak’ın açıklamasıyla umutlandı. Tunceli Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen kayaklı koşu yarışmasına
katılan sporcular Türkiye seçmelerine katılmak için kıyasıya yarışırken ilçe sakinleri de özellikle kış mevsiminde tek etkinlik alanı olan kayak sporunun geliştirilmesi için ilçeye kayak tesisi yapılmasını bekliyor. Ovacık İlçe merkezine 1 kilometre mesafede bulunan tesiste kayak yapan Ekincan Gür, “Burada kayak merkezi var sadece kayıyoruz başka spor alanı yok, teleferik istiyoruz. Dağa çıkmakta zorlanıyoruz. Teleferik yapılması istiyoruz” dedi.
Murat Çiftçi ise, “Kar yağdığından beri her sportif faaliyeti yapıyoruz. Kışın yukarıya çıkıyoruz teleferik yok. Pist teleferik ve kayak istiyoruz” diye konuştu.
Munzur Nehri üzerinde yapımı düşünülen barajların yapılması halinde kar yağışı olmayacağını ileri süren Ekrem Bayır isimli genç de, “Kışları buraya geliyoruz teleferik yok. Baraj istemiyoruz. Baraj yapılırsa bu kar yağmayacak ve bu etkinlik olmayacak” şeklinde konuştu.
İlçe sakinlerinin kendi imkanlarıyla hazırladığı kayak tesisini işleten Deniz Ferhatoğulları, Bakan Özak’ın yaptığı açıklamanın kendileri umutlandırdığını belirterek, “En büyük isteğimiz buraya bir kayak tesisi yapılması. Gençlerimizin vakitlerini kahve köşelerinde geçirmeleri yerine burada spor yapmaları daha önemli. Bakanımız müjdeli haberi verdi. Tesisin yapılması buranın gelişmesi açısından son derece önemli” ifadelerini kullandı.
Kayak tesisi bulunmamasına rağmen katıldığı kayak yarışmalarında derece alan Sabri Paçavra isimli sporcu tesis yapılması halinde hem Türkiye’de hem de dünyada derece yapacağını söyledi. Paçavra, şunları ifade etti:
“Kendi çabamla pisti yapıyorum. Başka yerde teleferik, telesiyej, gondol, kar arabaları var. Bu imkanı bana versinler görün ben arkadaşlarımla neler yapıyorum. Gidip il dışında derece yapıyorum. Palandöken’deki Uludağ’daki gibi tesis istiyorum. Buraya bir tesis yapmıyorlar, buraya tesis yapsınlar Türkiye birincisi de olurum, dünyada da derece yaparım.”
Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise, 20 yıldan beri bu doğal pistte kendisi de dahil olmak üzere, insanların kaydığını belirtti. Sarıgül, 1995 yılında ilçeye verilen 800 metre uzunluğundaki ‘Baby Leeft’in 2000 yılında Kaymakamlık tarafından faaliyete sokulduğunu, ancak kısa oluşu nedeniyle işlevini yerine getiremediğini söyleyerek, “(Baby Leeft) Bir süre sonra sökülüp başka ilçelere gönderildi. Buraya yapılması istenen kayak tesisi için 2007 yılında, Tunceli Gençlik Spor İl Müdürlüğü tarafından
yapılan proje Bakanlıkça kabul edilerek 400 bin TL tutarında ödenek çıkarıldı. Ancak proje uygulamaya sokulmadı” bilgisini verdi.
Başkan Sarıgül, ilçenin kayak sporu için en uygun yerlerden biri olduğunu belirterek, “Birçok şey var. Doğal pist, bu pist 20 Aralık’tan beri var kar yağışının gecikmiş olmasına rağmen. Türkiye’de hiçbir yerde merkeze yakın bu kadar kar yok. Kartalkaya’da 120 santimetre ama uzak bir mesafede. Bizim yükseklerde 2 metreye yakın kar var, bu anlamda karın erken düşmesi geç kalkması anlamında bir avantajımız var. Hazır bir pist bir aydır var. İklimlemeyle 8 ay kayak yapılabilir. Maliyet anlamında da sorun
yok. Başka yere harcayacağınız 2-3 milyona yapacağınız pisti buraya 1 milyona yapabilirsiniz burası en avantajı bölge” dedi.

Kaynak: iha

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*