200 metre yükseklikte can pazarı

Rize’nin Ardeşen ilçesinde, çay topladıkları bahçeden vadinin karşı tarafında bulunan evlerine dönmek isteyen anne ile kızı, bindikleri ilkel teleferiğin halatları birbirine dolanınca yaklaşık 200 metre yükseklikte 4,5 saat mahsur kaldı.

Anne ile kızını, halat üzerine yerleştirilen makara ile kayarak yanlarına ulaşan AKUT ekibi kurtardı.Şehitlik köyü Mezre Mahallesi’nde Gülhan Çepnioğlu (47) ile kızı İlkay Çepnioğlu (20) hasat ettikleri yaş çayı ilkel teleferikle çay alım evinin de bulunduğu vadinin karşı tarafındaki karayoluna ulaştırdıktan sonra aynı yakada bulunan evlerine dönmek istedi.

Çay bahçesi ile karşı yakadaki yol arasına çekilen yaklaşık 600 metre uzunluğunda çelik halatlar üzerine yerleştirilen ilkel teleferiğin sepetine binen anne ile kızı yaklaşık 250 metre ilerledikten sonra, teleferiği hareket ettiren çelik halatlar birbirine dolandı. Bu nedenle sepet, yerden yaklaşık 200 metre yükseklikte asılı kaldı.

Durumun farkına varan komşuları, anne ile kızını kurtarmak için birbirine dolanan halatları düzeltmeye çalıştı. Yaklaşık 3 saatlik çalışma sonunda başarılı olamayan köylüler, jandarma ekiplerine, onlar da Rize Sivil Savunma Müdürlüğü ve AKUT Rize birimi ekiplerine haber verdiler.

Sivil Savunma Müdürlüğü ve AKUT ekipleri köye gelerek, ilkel teleferiğin sepetinde mahsur kalan anne ile kızını kurtarmak için keşif yaptı.

AKUT Rize birim lideri Güçlü Uzunalioğlu ile AKUT gönüllü üyesi Fevzi Bayraktar, halat üzerine yerleştirilen makara ile kayarak Gülhan Çepnioğlu ile kızı İlkay Çepnioğlu’nun yanına ulaştı. Ekiptekiler, anne ile kızın içinde bulunduğu sepete bağladıkları uzunca ipi aşağıda bulunan sivil savunma ekiplerine sarkıttı. Sepeti ip yardımıyla karşı tarafa çeken sivil savunma ekipleri, yaklaşık 4,5 saat havada asılı kalan anne ile kızı kurtardılar.

Gülhan Çepnioğlu, kurtarılmalarının ardından çok korktuklarını ifade ederek, “Ölümden döndük. Bizi kurtaran ekibe çok teşekkür ediyorum” dedi.

AKUT Rize birim lideri Güçlü Uzunalioğlu da vadinin iki yakası arasına kurulan ilkel teleferiğin bazı yerlerde 450-500 metre yüksekliğe ulaştığını, güç de olsa iki kişiyi kurtarmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

İlkel teleferiklerin sarp arazinin hakim olduğu yörede yük taşımak için kullanıldığını ifade eden Uzunalioğlu, “Ancak gideceği yere arazideki patika yolları dolaşıp ulaşmak yerine kısa yoldan ulaşmak isteyenler çok tehlikeli olmasına rağmen zaman zaman bu tür teleferikleri kullanıyor. Bu nedenle üzücü sonuçlarla karşılaşabiliyoruz. Neyse ki bu vakada böyle bir durum ile karşılaşmadık” diye konuştu.

Kaynak: mynet

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*