Ağrı Dağına Yapılacak Teleferik Ne Oldu?

Turizm, ülkelerin tanıtım ve ekonomisine katkı sağlayan çok önemli bir olay. Bu nedenle gelişmiş ülkeler, gelirlerinin önemli bir kısmını tanıtım, turizm ve bu gibi alanlara aktarmaktadırlar. Çoğu ülke, tanıtım ve ekonomiye katkı amaçlı bütün gelişmeleri yakından takip etmek üzere düzenlenen fuarlara katılıp yüksek miktarlarda paralar harcayıp, bu yönde büyük çaba sarf etmektedirler.

Ülkemiz de turizm açısından çok zengin bir ülke. Ama deniz turizmi hariç, çoğu dalda pek ileri olduğumuz söylenemez. Özellikle bulunduğumuz bölge ve ilçemiz, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağıdır. Bilhassa yabancı turistler binlerce kilometre yol kat ederek Doğubayazıt’a gelmekle, ilçemiz ekonomisine çok önemli katkı sağlamaktadır.

Doğubayazıt’ın turizm grafiğine geriye doğru bakıldığında, turist sayısında artışlar olduğu görülebilir. Bu artışların olduğu dönemlerde alt yapı ve yatak kapasitesi büyük ölçüde arttırılmıştır. Bu gün ise bakıldığında İlçedeki turistik yatak kapasitesi gayet güzel olmasına rağmen, turist sayısındaki azalma nedeniyle oteller kapanma noktasına gelmiştir.

İshakpaşa Sarayı, Ağrı Dağı, Meteor çukuru, Buz mağaraları, Nuh’un gemisi ve diğer birçok turizm değerleri ile tarih ve kültür turizmine açık olan ilçemiz, hatırı sayılır bir turizm yatırımına ihtiyaç duymaktadır.

Sadece Ağrı Dağı bir potansiyeldir. Bu potansiyel değerlendirilebilir, dağ turizmi canlandırılabilir ise ilçemiz için büyük kazanım sağlanmış olur.

Dağcılık, dağlarda yürüyüş ve kamp kurmanın yanı sıra tırmanma sporunu da kapsayan bir doğa sporudur. Bu sporla birlikte Ağrı dağına teleferik yapılması spora ve Ağrı dağına ayrı bir önem kazandıracaktır. Ağrı Valiliği 2009 yılında, Ağrı dağına teleferik yapılması ile ilgili olarak bir çalışma yapıldığını bildirmişti.

Ağrı valiliğinin yaptığı açıklamanın üzerinden üç yıldan fazla zaman geçmesine rağmen herhangi bir gelişmenin olmadığını, bu konuda çalışma var ise kamuoyu ile paylaşılmasında yarar görüyoruz.

Son yıllarda Doğu Anadolu’da, özellikle Erzurum’da kış turizmi için çok önemli yatırımlar gerçekleşti. Bu yatırımların her biri, bir diğerini tamamlayan çok önemli yatırımlardır. Maalesef, Ağrı dağı yatırımların yapıldığı bu önemli süre içinde hak ettiği payı alamamıştır.

İlçemizde zaman zaman bu konuda yakınmalar olsa da, turizmle ilgili kuruluşlar dahil, Ağrı dağı ile ilgili çok ciddi talep ve çalışma yapıldığı söylenemez.

Sonuç olarak, Türkiye’de turizme çok büyük yatırımların yapıldığı bu dönemde, doğası bozulmayacak şekilde Ağrı Dağına teleferik veya uzmanlarca belirlenecek yatırımlar yapılabilir. Hep yakındığımız ama adım atmadığımız bu yatırımların ancak ciddi proje ve taleplerle mümkün olabileceğini unutmamak gerekir…

Kaynak : www.agrininsesi.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*