Alanya Teleferiği yapılmadan fiyatı belli oldu

ALANYA Belediye Meclisi, dün saat 14.00′de Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu başkanlığında toplandı. AK Partili Adil Okur, Kadriye Görücü ve Rabia Cihan Aydoğan, MHP’li İbrahim Görüş ve Bağımsız Meclis Üyesi Tevfik Darı’nın mazeret bildirerek katılmadığı toplantıda ilk olarak Bütçe Komisyonu’ndan havale edilen maddelerin müzakeresi yapıldı.
Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’nün, Damlataş Plajı’ndan Alanya Kalesi Ehmedek girişi arasına yapılması öngörülen teleferik ve yürüyen bandın maliyetinin işletici firmaya ait olmak üzere 25 yıla kadar ihale yapılması ve ihale şartlarının belirlenmesi için Belediye Encümeni’ne yetki verilmesi ile ilgili konu üyelerin oyuna sunuldu.

TOPLAM 300 GÜN HİZMET VERECEK
Proje hakkında bilgi veren Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, “Teleferik Projesi tamamlanınca biniş ücretinin 9 TL olmasını öngörüyoruz. Yaklaşık yapım maliyeti 16 milyon 987 bin 789 TL olacak. Bir yılda toplam 300 gün hizmet verecek. Bir yılda teleferiği 400 bin kişinin kullanacağını tahmin ediyoruz. Öğrencilere ve 20 kişiden fazla gruplara yüzde 50 indirim uygulanacak. Proje tamamlanınca büyük tur otobüslerinin Alanya Kalesi’ne çıkmasını engelleyeceğiz” dedi.

ÖĞRENCİLERE YÜZDE 50 İNDİRİM
Sipahioğlu’ndan sonra söz alan AK Partili Serhat Kayış, bu fiyat uygulamasının tur otobüslerinin işine gelmeyeceğini ve Kale’ye turların iptal edilebileceğini söylerken, CHP’li Serdar Noyan, teleferiğe binmek isteyen turistlere müze ve Damlataş Mağarası’na ücretsiz giriş kartı verilerek cazip hale getirilebileceğini belirtti. Yapılan konuşmaların ardından Teleferik Projesi’nin ihaleye nasıl çıkarılacağı da müzakere edildi. Buna göre, Teleferik Projesi’ni alacak firma en az 20 yıl işletecek ve ihaleyi aldığı tarihten itibaren bir yıl içerisinde projeyi tamamlayacak. Öğrencilere ve 20 kişiden fazla gruplara yüzde 50 indirim uygulanacak. Teleferiğe binmeye korkan ve Kale’ye çıkmak isteyen müşteriler için 4 adet küçük otobüs satın alınacak.

‘ŞİMDİDEN NEDEN FİYAT BİÇİLİYOR?’
Gazi ve şehit aileleri ile engelli vatandaşlar teleferiğe ücretsiz binebilecek. Önümüzdeki aylarda ihaleye çıkacak olan Teleferik Projesi İhale Şartnamesi’nin hazırlanması ve ihaleye çıkarılması için encümene yetki verilmesi oybirliği ile kabul edildi. Öte yandan henüz ihale şartnamesi dahi hazırlanmayan Teleferik Projesi’nin tamamlandıktan sonra yürürlüğe girecek fiyat tarifesinin şimdiden mecliste görüşülüp tartışılması ise bazı meclis üyeleri tarafından tuhaf bir gelişme olarak yorumlandı. CHP’li Serdar Noyan, “Biz fiyat biçiyoruz ama ihaleyi alacak firma bu şartları kabul edecek mi?” diye sorunca, Noyan’a yanıt veren Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, “İhaleye bu şartlarda çıkaracağız. İhaleye giren firma bu şartları kabul ederek ihaleyi alacak” dedi.

ALANYASPOR’UN TALEBİNE RET
Teleferik Projesi’nin ardından Bütçe Komisyonu’ndan gelen maddelerin müzakeresine devam edildi. Alanya Belediyesi Açma Ruhsatı Birimi tarafından hazırlanan gezi tekneleri ile ilgili yeni yönetmelik hakkında meclis üyelerine detaylı bilgi verilmediği gerekçesiyle bu maddenin bir sonraki meclis oturumunda görüşülmesine karar verildi. Öte yandan Alanyaspor’un, işletmekte oldukları İskele Rıhtım Otoparkı’nda uygulanan ‘15 dakikası ücretsizdir’ ibaresinin kaldırılarak yerine ‘İskele Rıhtım’dan geçiş 1 TL’dir’ uygulamasının yapılması konusu masaya yatırıldı. Bu madde hakkında söz alan MHP’li Cemal Palamutçu, “İnsanlar o yolu mecburen kullanıyorlar. Eğer Alanyaspor’a bu kadar yardım etmek istiyorsanız, yeni ihaleye çıkacak halk otobüsü hatlarından birini Alanyaspor’a vermenin daha doğru olacağını düşünüyorum” dedi. Palamutçu, bu sayede Alanyaspor’un daha fazla gelire sahip olacağını, Bank Asya Ligi’ne çıkarsa da Başbakan Erdoğan’ın verdiği sözü yerine getirip Alanya’yı il yapabileceğini kaydetti.

‘İHALEDEN CEZAEVİNE Mİ GİRELİM?’
Palamutçu’nun bu sözlerine ilginç bir yanıt veren Başkan Sipahioğlu, “O zaman ihaleye fesat karıştırma suçu işleriz, kendimize Mahmutlar’dan yer ayırtmamız gerekir” dedi. Bölgede restoranı olan AK Parti Grup Başkanı Mustafa Berberoğlu ise, “Alanyaspor tabi ki şehrimiz için çok önemli. Ama İskele’den her geçen araçtan 1 TL almak gibi bir yetkimiz olamaz. Bir araç sürücüsü yanlışlıkla bu yola girse ve para ödemek istemezse bunun ileride hukuki sakıncaları olabilir. Ayrıca o bölgedeki işletmelere ticari ulaşımın engellenmesi söz konusu dahi olamaz” diye konuştu. Berberoğlu’na yanıt veren Hasan Sipahioğlu, “İstersek Ulaşım Planı’na göre Kuyularönü Cami önünden trafiği kesip İskele’ye girişi tur otobüsleri ve ticari taksilere yasaklayabiliriz. Bunun dünyada pek çok örneği var” dedi.

‘ULAŞIM HAKKINI ENGELLEMEYİN’
CHP’li Serdar Noyan ise konuya ilişkin açıklamasında, “Vatandaşın serbest ulaşım hakkı engellenemez. Böyle bir yetkiniz olduğunu sanmıyorum. Şu sık sık vurgu yaptığınız Ulaşım Planı nedir, artık gösterseniz de biz de görüp anlasak” diye konuştu. Yapılan oylamada, Alanyaspor’un İskele’ye giren her araçtan 1 TL alınması talebi, Hasan Sipahioğlu dışındaki tüm üyelerin oy çokluğu ile reddedildi.

Kaynak : www.yenialanya.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*