Bursaya modern teleferik geliyor

Bursaya modern teleferik: Bursa’da, Uludağ’ı yeniden bir cazibe merkezi haline getirme çalışmaları kapsamında kente 1963 yılından beri hizmet veren yarım asırlık teleferik bugün son seferine çıktı. Eski teleferiğin yerine yap – işlet – devret modeliyle mevcut yolcu kapasitesini 12 katına çıkaracak yeni teleferik projesi devreye sokulacak. Yeni proje de mevcut 4 bin 600 metre olan teleferik hattı uzunluğu 8 bin 500 metreye çıkartılırken, Teferrüç’ten, Oteller bölgesindeki kayak pistine kadar da teleferikle gidilebilecek. Mevcut hatta söküm çalışmaları başlamadan eski teleferikle son yolculuğunu yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yeni teleferik hattının kent ekonomisine de önemli katkılar sağlayacağını söyledi.

Recep Altepe, Bursa’da 1963 yılından bu yana hizmet veren ve kentin simgelerinden biri olan yarım asırlık teleferiğin son seferini Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve basın mensuplarıyla birlikte gerçekleştirdi. Başkan Altepe, teleferiğin Kadıyayla İstasyonu’nda yaptığı açıklamada, Bursa’nın tarihi birgüne daha şahit olduğunu ifade ederek, “Bursa’nın tarihi teleferiği, 50. yılında. Artık bugüne kadar Uludağ’a ulaşımda kullandığımız mevcut teleferiğin işletmesini durduruyoruz. Sistemin komple durdurulmasıyla dünyanın en uzun hatlı teleferiği olan yeni teleferik hattının inşaatı da yoğunlaşacak. 29 Ekim 1963 tarihinde hizmete alınan teleferik, 50. yılında. Karadan Uludağ’a ulaşımda karayolu 34 kilometre. Bursa’da 4 bin 500 metre hat uzunluğundaki teleferik, 1955’de planlandı, 1957’de çalışmalarına başlandı, 1963’te de hizmet vermeye başladı. Bursa o dönemden bu yana teleferiğiyle anıldı” diye konuştu.

Başkan Altepe, yarım asra adını yazdıran teleferiğin artık mevcut yükü kaldırmadığını vurgulayarak, Uludağ’a çıkmak isteyenlerin çoğunun uzun kuyrukları beklemek zorunda kaldığını hatırlattı. Yaz aylarında daha çok Arap turistlerin Uludağ’a ulaşımda tercih ettiği teleferiğin, yeni sistemle yaz – kış kullanılabileceğini ifade eden Başkan Altepe, 8’er kişilik kabinlerin yolcu potansiyelini yaklaşık 12 katına çıkaracağını ve kısa sürede Uludağ Oteller bölgesine ulaşımın sağlanacağını ifade etti.

Yeni teleferik hattının kullanılmasıyla karayolunun da daha az tercih edileceğini belirten Başkan Altepe şunları kaydetti: “Uludağ krater göllerinden şelalelerine kadar pek çok güzelliği barındıran yeryüzünün cennet köşelerinden. Bursa’nın sahip olduğu bu zenginliğin yaz kış kullanılmasını istiyoruz. Karayolunda yol genişletmeye izin verilmedi. Bizler de turistlerin yazın da kışın da teleferikle Uludağ’a ulaşımını kolaylaştırmayı hedefliyoruz. Şu an 4 bin 600 metre olan teleferik, yaklaşık 8 bin 500 metre mesafeye ulaşacak, turistler de Teferrüç’ten, Oteller bölgesindeki kayak pistine kadar teleferikle gidebilecek.”

Bursa’ya gelen ve kent merkezinde konaklayan turistlerin yeni sistemle Uludağ’a 22 dakikada ulaşabileceğini kaydeden Başkan Altepe, “Mevcut hattı Sarıalan’a kadar temmuz başına yetiştirmeyi hedefliyoruz. 9 ay sürmesi planlanan çalışmalar kapsamında, İtalyan Laitner firmasının teleferik direklerini yaptığı sistemde kabinler de Fransa’da hazırlanıyor. Uludağ’ın panoromik manzarası eşliğinde kısa zamanda güzel ve zevkli bir yolculuk sunacak olan yeni teleferik hattı, Bursa’ya değer katacak ve kentimizin ekonomisine de güç kazandıracak” şeklinde konuştu.

Başkan Altepe, yeni teleferik hattının yap – işlet – devret modeliyle uygulamaya geçirildiğini de sözlerine ekledi. Mevcut yolcu kapasitesinin 12 katına çıkarılacağı yeni sistemde 8’er kişi kapasiteli 175 gondol tipi kabinle, sıra bekleme derdi de önlenmiş olacak. Başkan Altepe, mevcut kabinlerin 1955 yapımı eski sistem kabinler olduğuna dikkati çekerek, bu kabinlerin de mevcut teleferik idare binasıyla birlikte ‘Teleferik Müzesi’ olarak Bursa’ya kazandırılacağını ve ziyarete açılacağını belirtti.

Kaynak : www.haber3.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*