Cami ve Teleferikle Yüzde 50 Fiyat Artışı

Üsküdar Çamlıca Tepesi’ne yapılması planlanan dev cami ve arkasından gelecek teleferik projesi bölgede gayrimenkul sektörünü hareketlendirecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın isteğiyle Üsküdar Çamlıca Tepesi’ne yapılması planlanan dev cami ve arkasından gelecek teleferik projesinin bölgedeki gayrimenkul ve konaklama sektörünü hareketlendirmesi bekleniyor. Bölge genelinde gayrimenkul fiyatlarının yüzde 10 ila 50 artması, ticari gayrimenkullerde ise fiyat artışının daha yüksek seviyede olması bekleniyor.
stanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası İkinci Başkanı Nizamettin Aşa, Çamlıca Tepesi’nin şu anda sosyal tesis ağırlıklı olduğunu aktararak, “Bir kısmında villa tipi yapılaşmalar var. Bunların fiyatı zaten düşük değil. Gelişmemiş olan kısımlara etkisi olabilir. Bir binanın değeri imarla ölçülür, tahmin ediyorum ki Çamlıca’nın büyük bölümü Boğaziçi Kanunu öngörüm alanında. Burada zaten inşaat izni yok. Bu nedenle mevut eski yapılar değer kazanabilir.

Çünkü günübirlik geliş gidişler nedeni ile özellikle bölgede günübirlik turizm hareketine sebep olabilir. Teleferiğin konması da ziyaretçi sayısını artırabilir. Mevcut haliyle bölge belki yüzde 50 gibi pirim yapabilir. Fakat işyerlerindeki oran daha yüksek olacaktır. Ancak imarda bir değişiklik olursa bu da fiyatı en az ikiye üçe katlanır.

Remax Rüya Gayrimenkul sahibi İlker Akçay ise projenin bölgede fiyatları yüzde 10 seviyesinde artıracağını öngörüyor. İlker Akçay, “Bölgedeki imarlı arsaların fiyatları 3 bin 500 TL ile 7 bin TL arasında değişirken, kaçak yapıların metrekare fiyatı 2 bin 500 TL ile 3 bin TL; eski villaların metrekare fiyatı 5 bin TL civarında iken yeni villaların metrekare fiyatı ise 5 bin dolardan başlıyor” dedi. Bölgedeki yapıların yüzde 80’inin imarsız olduğunu kaydeden Akçak, “Özellikle emsal değerleri çok düşük. Emsal değerlerinin artırılması halinde fiyatlarda artış olacaktır” yorumunu yaptı.

TİCARİ GAYRİMENKULE İLGİ ARTACAK

Her büyük proje gibi bu büyük projenin de çevresinde bir trafik yaratacağını söyleyen İstanbul Gayrimenkul Değerleme (İGD) Yönetici Ortağı Ahmet Büyükduman, “İnsan ve araç trafiği proje çevresindeki bazı ticari aktiviteleri teşvik edecektir. Proje komşuluğundaki özellikle dükkan benzeri ticari gayrimenkullerde bir hareket beklenmelidir” yorumunu yaptı. Bölgeye yapılacak anıtsal bir mimarı yapının, o yapıya erişimi kolaylaştıracak ulaşım imkanlarıyla desteklenmesinin de olumlu olarak etki yaratacağını aktardı.

Çamlıca’nın büyük bölümünün sit alanı içerisinde yer aldığını, bu nedenle Ümraniye’ye bakan Ferah mahallesi yapısını etkileyebileceğini söyleyen TURYAP Çamlıca Temsilcisi Coşkun Şengün, “Bu bölge biraz atıl kalmıştı. Şimdi canlanmaya başladı. Müteahhitler eski binaları alıp kat karşılığı yapmaya başladılar” dedi.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Başkanı Tayfun Kahraman, projenin yapılacağı alanın şu anda birinci derece doğal sit alanı olduğunu ve bu alanda bir plan kararı olduğu için yapılamayacağını söyledi.

Ancak yapılan değişiklikle Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ayrılarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı içinde tabiat ve çevre varlıklarına ilişkin komisyonlar kurulduğunu kaydeden Kahraman, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu komisyon eğer sit derecesini düşürür ardından İBB ve bakanlık tarafından bir plan değişikliği yapılırsa tabi ki burada bir cami yapılmasının önü açılabilir. Ama burası bir doğal sit alanı.

Korunması gereken bir alan. İstanbul’un silueti açısından korunması gereken bir nokta. Buradaki bu yapılaşmanın fonksiyonu ne olursa olsun hemen ardından yeni yapılaşmalar için emsal teşkil edecektir ve onları da beraberinde getirecektir.”

Kaynak: mynet

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*