Eyüp-Piyerloti Teleferik Hattı

Eyüp , Piyerlotiİ.B.B. Başkanlığı tarafından İstanbul genelinde başlatılan Kentsel Tasarım Projesi kapsamında Haliç ihyası için başlatılmış projelerden birisi olan Eyüp – Pierre Loti Teleferiği ile bölgenin tarihi ve turistik yapısının korunarak yerli ve yabancı turistlerin bölgeye erişiminde kolaylık sağlanması ile birlikte hem ulaşım, hem de otopark sıkıntılarının giderilmesi amaçlanmıştır.

Bölgede bulunan ve yabancı turistler tarafından Golden Horn (Altın Boynuz) ismi ile ifade edilen Haliç’in en önemli seyir terası Pierre Loti’dir. 2005 yılında hizmete açılan Teleferiğin Pierre Loti yönündeki teras katında bir de seyir dürbünü bulunmaktadır.
İstasyonlar

Eyüp-Piyerloti
İşletme Bilgileri

Açılış Tarihi:31.11.2005
Hat Uzunluğu :384 m
İstasyon Sayısı:2
Vagon Sayısı:4
Sefer Süresi:2,75 Dk
İşletme Saatleri:08:00 / 23:00
Günlük Yolcu Sayısı:4000 Yolcu / Gün
Günlük Sefer Sayısı:200
SeferSefer Sıklığı:pik saatte 5 d

İstasyon Yapıları

Her biri 8 er kişilik tek yönde iki kabinli tek ara direkli ve iki istasyonlu havai hat taşıma sistemidir. Sistemde hem çekici hem de taşıyıcı olarak kullanılan tek halat mevcuttur. 1.İstasyon Haliç kenarında ve 2. İstasyon Pier Loti çay bahçesinin önündedir.

Aşırı rüzgâr, taşıyıcı halatın makaradan çıkması, gondolların istasyonda istenilen noktada durmaması, aşırı hız vb. acil durumlarda sistem otomatik olarak durmasını sağlayan ve arıza ile bilgileri kumanda bilgisayarında gösteren güvenlik sistemi mevcuttur. Gondolların istasyonlara uzaklıkları, hızları, motor akımı, torku, emniyet siviçlerinin pozisyonları, arıza listesi, aktif olan arızalar, rüzgârın hızı, vb. teknik veriler istasyonlardaki bilgisayarlardan takip edilebilmektedir. Gondol içlerindeki oturaklar katlanarak tekerlekli sandalye ile seyahate olanak sağlamaktadır.
İstasyon Alanı: Haliç (İşletim) İstasyonu 625m2 dir. Pier Loti (dönüş) istasyonu 250 m2 dir Enerji kesilmesi durumunda dizel motor devreye alınırak hidrolik sistem aktifleşir ve gondollar 1 m/sn hızla güvenli bir şekilde istasyonlara getirilir. İşletim Hızı : 4.00 m/sn Tek Kabin Max. Yük Kapasitesi (8 kişilik): 650 kg Taşıma kapasitesi : 576 kişi/saat Seyahat Süresi (istasyondan hareket ediş ve diğer istasyonda duruş): 165 sn. Saat Başına Ortalama Sefer Sayısı : 18 Adet

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*