İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Teleferik’i yenilemek için çıktığı ihale projeleriyle ilgili yaptığı iki ihalesine de itiraz edildi

Büyükşehir’in vapurlarla ilgili ikinci ihalesine Gemi Mühendisleri Odası’ndan, teleferik yenileme ihalesine de Avusturyalı firmadan itiraz geldi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kent için büyük önem taşıyan projeleriyle ilgili yaptığı iki ihalesine de itiraz edildi. Belediye, 15 yolcu vapuru ile 28 kalem yedek parça alımına ilişkin ikinci kez ihaye çıktı. Ancak ilki de büyük tartışmalara neden olan ihaleye, Gemi Mühendisleri Odası Genel Merkezi karşı çıktıı. Oda, Avukat Arif Ali Cangı aracılığı ile ihaleyi yapan Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı’na itiraz dilekçesi verdi.

“ADRESE TESLİM”
Dilekçede 30 Nisan’da yapılacağı duyurulan ihalenin 4734 sayılı Kamu İhale Yasası’ndaki ilkelere ve düzenlemelere aykırı olduğu gerekçesi ile iptal edilmesi istendi. İhalede “saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamak” temel ilkesine uyulmadığı iddia edilen dilekçede, “Şartname ülkemizin gemi ve yat inşa sanayinin katılımını engelleyecek maddelere sahip. Milli klas kuruluşumuz Türk Loydu’nun katılımı engellenmiştir. Bütün argümanlar şartnamenin ‘adrese teslim’ niteliğinde olduğunu göstermektedir” ifadelerine yer verildi.
İlk ihalede gemilerin gövdesinin yapımında kullanılan karbon kompozit maddesi ile tekne modelinin katamaran olarak seçilmesi yerli gemi inşa sanayicilerini sıkıntıya sokmuştu. Eleştirilerin gölgesinde geçtiğimiz Aralık ayında yapılan ihaleye tek teklif gelmiş ve ihale iptal edilmişti. Geçtiğimiz hafta ise ikinci ihaleye itiraz dilekçesi veren gemi mühendisleri, İzmir Körfezi’nin hiçbir zaman kendi siluetine uygun orijinal tasarıma sahip vapurlarla donatılmadığına dikkat çekti. İtiraz dilekçesinde, anket, toplantı gibi yöntemlerle İzmir halkının görüşlerinin alınması gerektiği vurgulandı. Dilekçede, “Teknik şartnamenin tanımlamaya çalıştığı gemi, İzmir’in, İzmirli’nin ihtiyacına uygun değildir” denildi. Kompozitin pahalı bir malzeme olduğu, kısa mesafeler için alınacak bir gemide hızın öncelikli parametre olamayağı ifade edilen dilekçede, tarif edilen gemilerin yerli tersanelerde bakımının yapılmasının mümkün olmadığı da vurgulandı.

Yenileme işi, yine ertelendi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Teleferik’i yenilemek için çıktığı ihale Kamu İhale Kurumu’na (KİK) taşındı. Geçtiğimiz Şubat ayında yapılan ve 3 firmanın katıldığı ihalede en yüksek teklifi verip elenen Avusturyalı Doppelmayr Seilbahnen Gmbh şirketi, itirazını KİK’e götürdü. Bunun üzerine ihaleyi kazanan STM firması ile imzalanması öngörülen sözleşme de otomatik olarak ertelendi. Geçtiğimiz yıl ikincisi yapılan ihalede üç firma yarıştı. En yüksek teklifi 14 milyon 400 bin TL ile Doppelmayr Seilbahnen Gmbh Şirketi verdi. İkinci teklifi 10 milyon 980 bin TL ile Leitner AG/SPA ve Fırat Ticaret Derviş-Sami Mütevellizade Ortak Girişimi verirken, en düşük teklif ise 10 milyon 225 bin TL ile STM Sistem Teleferik Montajı ve Turizm A.Ş tarafından verildi. İhaleyi en düşük teklifi veren STM kazandı. Ancak, en yüksek teklifi veren Doppelmayr önce Büyükşehir’e itirazını iletti. İhale komisyonu, itirazı reddetti. Firma itirazını KİK’e taşıdı. Böylece Nisan’da başlaması öngörülen yapım çalışmaları en az 1.5-2 ay ötelendi.

Kaynak : www.yeniasir.com.tr

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*