KİK Balçova Teleferiğini yenilemek için yapılan ihaleyi , itiraz üzerine iptal etti

İzmir’in en güzel manzarasının görüldüğü Balçova Tepesi’ne çıkışı sağlayan ve 5 yıldır kapalı duran Teleferik tesislerinin, modern teknolojiyle yeniden yapılmasını sağlayacak ihale yine sonuçlanmadı. Büyükşehir Belediyesi’nin Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’ne hazırlattığı raporda tesisin kullanılmasında sakınca ortaya çıkması üzerine Kasım 2007’de kapatılan tesisin, AB standartlarına uyumlu olarak yenilenmesi için yapılan ihale KİK’e takıldı.

Balçova teleferik tesisleri ihale süreci tam bir kaosa dönüştü. Bugüne kadar iki kez ertelendi. Bir kez KİK tarafından düzeltici işlem kararıyla sonucu değişti. Sonucu değişen ihalede kazanan firma yeterli evrakı getiremediği için ihale Büyükşehir Belediyesi tarafından iptal edildi. Şubat ayında sonuçlanan son teleferik tesisleri yenilenmesi ihalesini 10 milyon 225 bin TL’lik en düşük teklifi veren STM Sistem Teleferik Montajı ve Turizm AŞ’nin kazandı. İhale sonucuna en yüksek teklifi 14 milyon 400 bin TL ile Doppelmayr Seilbahnen Gmbh şirketi Büyükşehir Belediyesi’ne yaptığı başvuruyla itiraz etti. Büyükşehir Belediyesi, şirketin itiraz gerekçelerini haklı bulmadı. Başvuruyu reddetti. Doppelmayr şirketi bunun üzerine KİK’e itiraz başvurusu yaptı. KİK, 9 Nisan tarihinde yaptığı toplantıda ihalenin iptaline karar verdi. Kararın ön duyusunu yapan KİK gerekçeli karar henüz açıklamadı. Büyükşehir Belediyesi gerekçeli karar açıklandığında ya kararın iptali için dava açacak ya da yeni bir ihale süreci başlatacak.

İhale iptal edilmemiş olsa yeni kurulacak sistemle daha önce saatte 400 kişi olan iniş çıkış kapasitesi saatte 2 bin 400 kişiye çıkarılacak, toplam 300 bin olan yıllık taşıma kapasitesi 500-600 bin kişiye yükselecekti. Eski dört kişilik yolcu kabinleri yerine 12 kişilik kabinler teleferik sisteminde kullanılacaktı. Yeni teleferik hattında otomasyon sistemi sayesinde halat çıktığında kabinler otomatik olarak duracak ve anında müdahale söz konusu olabilecekti. İhale kapsamında tesisin girişindeki bilet holleri yenilenecekti.

Kaynak : Hürriyet

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*