Köylülerin teleferik icadı

Yüksekova – Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’ne 30 kilometre uzaklıkta bulunan Bostancık (Gulort) Köyü’nün çevresi yüksek dağlarla kaplı bir yerleşim yeri. 10 hanenin kaldığı köy yüksek dağlarla çevrili olduğu için köylüler tarım yapmakta zorlanıyor.

Birçok yerden tarım ürünleri at ve traktörlerle taşınırken bu köyde insanlar yüksek dağlar nedeniyle kendi yöntemlerini geliştirmiş. Teleferik yapan köylüler teleferikin bağlı olduğu iplerin kopması üzerine bu sefer de elektrik ve telefon direklerini kullandı. Direklerde kullanılan telleri teleferik için kullanan köylüler, bu yöntemle tarım ürünlerini köylerine taşıyor.

Yüksek dağlara teleferikli çözüm

Ortak kullanılan bu yöntemle işlerinin rahatladığını belirten köylülerden Kadir Çakto, on yıla yakın bir süredir bu yöntemi kullandıklarını söyledi. Daha önce ip gibi yöntemleri kullandıklarını ama zamanla iplerin tahriş olmasıyla sıkıntı yaşadıklarını belirten Çakto, “Şuanda tel kullandığımız için uzun süre tarım ürünlerini taşıyabiliyoruz. Bu yöntemle tepeden kışlık odunlarımızı dahi getirtiyoruz” dedi. Yaz boyunca bütün köylülerin tarım işlerini birlikte yaptıklarını sözlerine ekleyen Çakto, “Şuanda indirilen otlar benim. Ama komşularımla beraber yardımlaşarak işlerimizi yapıyoruz” dedi.

Kaynak : www.yuksekovahaber.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*