Lazboardlı Kayak Şenliği

Rize’de kayak takımları yerine yörede ‘Lazboard’ adı verilen tahtalarla yapılan kayak sırasında bazı dağcılar düştü, bazıları da yamaçtan uçtu.Verçenik Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (VDDK) tarafından 2 bin rakımlı Meşeköy’de düzenlenen etkinliğe yaklaşık 100 kişi katıldı. Dağcılar, yörede ‘Lazboard’ olarak adlandırılan tahtalarla uzun yürüyüş ardından kayak parkuruna ulaştı. Önce deneme yapan ve ‘Lazboard’a alışmaya çalışan dağcılar, daha sonra da aralarında yarıştı. Dağcılara, Lazboard’dan Snowboard’a geçiş yapan Meşeköy sakinleri eşlik etti. Gösteriler sırasında çoğu dağcı düştü, hızını alamayan bazı dağcılar yamaçtan uçtu.

Gün boyu süren etkinlikler sırasında üşüyen dağcılar kemençe eşliğinde horon teperek ısınmaya çalıştı. Dağcılar, bir arada elele tutuşup koşarak kendini yamaçtan bıraktı. Lazboardlar’la kayak yapmanın keyifli olduğunu belirten dağcılardan Çağla Karahasan, “Dağdan Lazboard’la kaymak ayrı heyecan. Bu heyecanı herkesin yaşması lazım” dedi. Emine Durmuş ise, “Muhteşem bir kayak faaliyeti oldu. İlk defa böyle bir heyecan yaşadım. Önce Lazboard, sonra Snowboard yaptım” diye konuştu.

LAZBOARD ATA SPORU

VDDK Başkanı Emin Ali Kalcıoğlu, kayağın atası Lazboard’la kayak yapmanın çok keyifli olduğunu belirterek, şöyle dedi: “Bu etkinlikle Meşeköy’de 150 yıldır yaşayan kültüre sahip çıkmak istedik. Lazboard keyfini yaşadık. Kar yapısı çok iyi. Kayakçıların burayı keşfetmesi gerekir. Lazboard kolay değil ama öğrenilince çok keyifli. Düştüğüm anlarda oldu ama düşmekte çok keyif verdi.”

Meşeköy’de yıllardan bu yana ‘Lazboard’ olarak adlandırdıkları tahtalarla kayak yaptığını anlatan köy sakinlerinden Hızır Havuz ise şunları söyledi:

“Bu bizim köyün 150 yıldır süren ata sporudur. Yaşatmaya çalışıyoruz. Köyümüzde teleferik olsa bu iş daha da gelişecek. Çocukluğumuzdan beri kayıyoruz. Bizim için bu bir eğlence. Köyümüzü bu faaliyetle şenleniyor.”

HER ŞEY HELİSKİ İLE BAŞLADI

Meşeköy’de ata sporunun yeniden ortaya çıkması, Kaçkar Dağları’nda 7 yıl önce helikopterle kayak sporu Heliski’nin devreye girmesiyle başladı. Helikopterlerle alınarak zirvelere bırakılan sporcuların kayarak dağlardan inmesiyle bölgede kayak sporu yeniden gündeme geldi. Görüntüleri gazete ve televizyonlarda yayınlanan kayakçılara özenen Meşeköy Köyü sakinleri de, yıllar önce dedelerinin karda kaydığı tahtaları yeniden gün ışığına çıkardı, sporcuların kullandığı Snowboard isminden esinlenerek de, Lazboard adını verdikleri dededen kalma tahtalarla yeniden kayağa başladı. 7’den 70’e herkesin kayak yaptığı Meşeköy’de işi ilerleten köylülerin bazıları, geçen yıl Lazboard’dan Snowboard’a geçiş yaptı.

Kaynak AktifHaber

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*