Teleferik Projesi Alanya Belediye Meclisinden Geçti

Alanya turizmine yeni bir ivme kazandıracak olan ve yaklaşık sekiz milyon TL’ye malolması beklenen ‘Alanya Kalesi Teleferik ve Yürüyen Bant Sistemi’ projesi belediye meclisinden oy birliğiyle geçti.
Antalya’nın Alanya İlçesi Damlataş bölgesinde kurulması planlanan teleferik, Damlataş Plajı’ndan başlayacak ve tarihi Alanya Kalesi yamaçlarında son bulacak. Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu’nun gündeme getirdiği proje bugün belediye meclis toplantısında görüşüldü. Alanya Kalesi’nin siluetini olumsuz etkileyebileceği endişesi taşıyan bazı üyeleri tarafından ilgili bakanlıkların ve sivil toplum kuruluşlarının görüşü alındıktan sonra projenin hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aday olan Alanya Kalesi’ne trafik ulaşım ağının iyileştirilmesi amacıyla hazırlanan Alanya Kalesi Teleferik ve Yürüyen Bant Sistemi projesi Alanya Belediyesi Meclis Toplantısında gündeme geldi. Projeyi meclis üyelerine tanıtan Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, teleferik hattının Damlataş mevkiinde başlayarak Alanya Kalesi’ndeki Ehmedek bölgesinde sona ereceğini söyledi. Taşıyıcı kabinlerin 8’er kişilik
olacağını ve 600 metrelik mesafede çalışacağını belirten Sipahioğlu, şöyle konuştu: “Alanya Kalesi’ne büyük tur otobüslerinin turist taşıması doğru değil. Bunun için meyilli tren projesi geliştirdik. Ancak, bu proje kalenin jeolojik yapısına uygun olmadığı için UNESCO tarafından alternatif ulaşım planı hazırlamamız önerildi. Teleferik projesinin ise Alanya Kalesi’nin prestijine katkı yapacağını düşünüyoruz. Projenin yaklaşık 8 milyon TL’ye malolması tahmin ediliyor. Bunu belediye bütçesi ile
karşılamamız çok zor. Bu nedenle yap-işlet-devret modelini uygulayabiliriz”
AK Partili Meclis Üyesi Mustafa Berberoğlu ise, “Kalenin asıl sahibi Kültür ve Turizm Bakanlığı’dır. Kent Konseyi ve Mimarlar Odası’nın görüşleri de alınmalı” dedi.
Sipahioğlu’nun seçim öncesinde meyilli tren projesini lanse ettiğini hatırlatan CHP’li Meclis Üyesi Serdar Noyan da şunları söyledi: “Bu projenin kaledeki jeolojik yapıya uygun olmadığını şimdi söylüyorsunuz. Buradan, ortaya attığınız seçim projelerinin yapılabilirliğini araştırmadığınız ortaya çıkıyor.”
MHP’li İbrahim Görüş de bu projenin halka iyi anlatılarak hayata geçirilmesinden yana olduklarını söyledi. Daha sonra yapılan oylamada, projenin imar planına işlenmesi oybirliğiyle kabul edildi.

Kaynak: iha

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*