Alaçam kayak merkezi projesi için önemli adım | Bursa (Özel Haber)

Alaçam kayak merkezi projesi için önemli adım :Bursa Valiliği, Uludağ’ın eteğindeki doğa harikası Alaçam’ı kış sporlarında Türkiye’nin Alpler’i yapmak için Orman ve Suişleri Bakanlığı ile işbirliği başlattı.

Toplamda 70 kilometrelik pist imkanı bulunan Alaçam’ın dünyanın en büyük kayak merkezlerinden birisinin olabileceğini belirten Vali Şahabettin Harput, “Bölgeye sadece pist, telesiyej ve teleferik yapılacak. Burasının yapılaşmaya açılması söz konusu değil” dedi.

Bursa Valisi Şahabettin Harput, şehrin simgesi olan Uludağ’ın uzun bir süreden beri istenilen düzeyde kullanılamadığını, özellikle spor alanında uluslararası organizasyonlara yeterince ev sahipilği yapamadığını söyledi.

İmar uygulamaları ile ilgili daha önceki dönemlerde meydana gelen kaçak yapılaşmalar dolayısıyla Uludağ’ın zarar gördüğünü ifade eden Harput, Uludağ’ı çok daha etkin kullanmak için ciddi adımlar attıklarını ifade etti.

Uludağ’da mevcut haliyle uzun mesafeli pistlerin yeterli olmaması dolayısıyla dünya ölçeğinde büyük organizasyonlara hitap edemeyeceğini kaydeden Harput, bu doğrultuda Alaçam ile ilgili proje çalışması başlattıklarını anlattı.

“DÜNYANIN EN UZUN MESAFELİ KAYAK PİSTİ OLABİLİR”
Orman Bakanlığı’nın Uludağ ile ilgili 2008 yılında uzun vadeli bir gelişim planı yaptığını hatırlatan Harput, “Bu plan çerçevesinde özellikle Alaçam bölgesinin gelecekte kış sporları için değerlendirilmesi hususu üzerinde durduk. Alaçam ile ilgili Kanadalı ve Amerikalıların alan çalışmalarını biliyoruz. Alaçam’ın dünyanın en büyük kayak merkezlerinden birisi olabileceği şekilde çok önemli veriler ulaştı. Bu istikamette Alaçam’ın değerlendirilmesi hususunu özellikle Orman ve Su işleri Bakanlığı’ndan talep ettik. Geçtiğimiz günlerde Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’nun Bursa ziyaretinde ben kendisine Alaçam’ın tekrar gündeme getirilmesini istedim. Bunun üzerine bakanımız bu konuya tekrar ele aldı” dedi.

“KESİNLİKLE YAPILAŞMA OLMAYACAK”
Alaçam’a uzun mesafeli kayak pisti ve telesiyej ile teleferik hattının yapılacağını belirten Harput, bu bölgenin asla imara açılmayacağını kaydetti.

Alaçam Bölgesi’nin sit alanı olması münasebetiyle buraya bir yapılaşmanın olmayacağını ifade eden Harput, “‘Acaba buraya oteller mi yapılacak’, ‘Alaçam’da katliamlar mı yapılacak’ ya da ‘ağaçlar mı kesilecek’ diye iddialar atılabilir. Bunların hiçbirisi söz konusu değil. Alaçam’da sadece kışın telesiyej ve teleferik tesisleri ile kayak pistlerinin olduğu büyük bir proje söz konusu. Otel yapılaşması ve sosyal tesis yapılaşması alt bölgelerde ya da şehirde olacak. Köylerde yapılaşma olabilir ama o da butik otel çerçevesinde” diye konuştu.

VALİLİK ALAÇAM İÇİN KARARLI
Alaçam dağ bölgesinde hiçbir şekilde Uludağ’daki gibi yapılaşmanın olmayacağını ifade eden Harput, “Zaten sit derecesi itibariyle de buna izin vermek mümkün değil. Böyle bir şeyi izin konusu bile yapamayız. Bursa’nın adı yeşil. Yeşilin tahrip olması adına hiçbir hizmetin onun yerine geçmesine benim gönlüm razı olmaz. Her şey yeşille güzel. Bu yeşili korumalıyız. Yeşil hayatımızın sigortası. Bundan istifade ederek buradaki diğer zenginliklerden istifade etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

“KIŞ SPORLARI İÇİN ÖRNEK MERKEZ OLACAK”
Dünyanın pekçok yerinde de Uludağ’da olduğu gibi kayak pisti ile otellerin aynı yerde olmadığını ifade eden Harput, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz Uludağ’da geçtiğimiz yıllarda biraz plan dışına da çıkmak suretiyle böyle bir yanlış yaptık. Alaçam’da yazın özellikle bölgenin endemik bitkileri ve kelebekleri doğaseverler tarafından gezilip görülebiliyor. Kışın yine 4 ay süreli karın uzun süre orada kalması sebebiyle daha uzun mesafe kayak sporunun yapılması sağlanacak. Böylesine ciddi bir çalışma içindeyiz. Bununla ilgili ekipler, hem alan hem de masa üzerinde çok yönlü çalışıyor. Bu çalışmalar sit ve doğa hassasiyeti ısrarla gözetilerek, insanımızın en iyi istifade etmesi doğrultusunda devam edecek.”

“GERİ DÖNÜŞ YOK”
Alaçam için yapılacak proje için bir tarih vermeyen Harput, “Bu işler proje aşamasında. Buraya herhangi bir şehir merkezinde imar planına uygun bir yerle aynı değil. Hassas dengeler üzerinde projeye start verildi.

Bunun geri dönüşü yoktur” açıklamalarında bulundu.

Projenin tamamlanmasının ardından Orman ve Suişleri Bakanlığı tarafından ihaleye çıkartılacağını kaydeden Harput, “Tabi bu konu elbette plan ve proje devletin. Planın ve projenin hassasiyetler göz önüne alınarak Orman ve Suişleri Bakanlığı’nın oluşturduğu kriterlere göre ihale ile yapılacak” dedi.

ALAÇAM KÖYÜNDE HERKES KAYAK BİLİYOR
Kestel ilçesine bağlı Uludağ’ın eteklerindeki şirin orman köyü Alaçam’da 7’den 70’e herkes kayak biliyor. Uludağ’da bir kayak hocasının hediye ettiği onlarca kayak köy sakinlerine dağıtılmıştı. Köyde kış mevsimi geldiğinde uzun bir pistte kayak imkanı olduğu için herkes bu heyecanı yaşıyordu. Alaçam’daki pistlerin toplamda 70 kilometreye uzunluğa ulaşabileceği, 14 adet lift ve 36 pist yapılmasının hedeflendiği öğrenildi. 11 milyon metreküp kayak alanı bulunan bölgede direkt kayışlarda 6 kilometre, slalomlu kayışlarda 16 kilometre olmak üzere Türkiye’de bulunmayan uzunlukta toplamda 70 kilometrelik pist uzunluğu hedefleniyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*