Ankaraya Teleferik Hattı Hayalperest ve Akıldışı

Ankaraya Teleferik Hattı Hayalperest ve Akıldışı
Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nden Ankara’da yapılacak ilk toplu taşıma teleferiğine sert tepki geldi.
Oda, projeyi “hayalperest ve akıldışı bir proje” olarak nitelendirerek, “Allah kimseyi Büyükşehir Belediyesi’nin teleferik askısında bırakmasın” dedi.

Mimarlar Odası düzenlediği basın toplantısında Ankara’da yapılacak teleferik projesini değerlendirdi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, Yenimahalle Belediyesi ve Çankaya Belediyesi’ni eleştirdi. Hakkan “Teleferiğin analizini yapmıştık. Kent içi ulaşımın bir aracı olamaz teleferik. Yalnız Büyükşehir Belediyesi kararlı Bir taraftan Gazi Üniversitesi ile Ana ulaşım planı yapıyor, bir taraftan da tek başına teleferik projesini başlatıyor. Gazi ile yaptığı anlaşma boşa çıkıyor.

Teleferiğin maliyeti açıklanmıyor. Gondola tarzı en ucuz teleferik kilometre başına maliyeti 12 milyon dolar yapıyor. Ulaşıma alternatif değil, destekleyen bir proje diyorlar, böyle şey olmaz. Büyükşehir Belediyesi Çankaya ve Yenimahalle Belediyesi ile görüşmüş. Çankaya ve Yenimahalle Belediyeleri uygun görüş vermiş. Teleferik projesine destek oluyorlarmış. Yenimahalle ve Çankaya Belediyesi hangi analizi yaptı da “uygundur” dedi, çok merak ediyoruz. Büyükşehir Belediyesi biliyoruz ki Güvenpark’a sit alanına teleferik durağı koymaya çalışıyor. Çankaya Belediyesi buna nasıl uygundur diyor? Üstelik de plancı bir Belediye Başkanı. Dünyada toplu ulaşım aracı olarak böyle bir örnek yok, çok ilginç bir örnek. Hayalperest ve akıldışı bir proje. Kentte, üstünüzde 106 tane hareket eden kabin sistemini düşünün. Bir projenin mali açıdan ve görsel açıdan kente zarar vermemeli ” dedi.

“Allah kimseyi Büyükşehir Belediyesi’nin teleferik askısında bırakmasın”

Ankara Şube Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan, “Hakkında onlarca dava süren teleferik sürecini başlatması, anlamsız ve kamu israfıdır. Yüksek maliyetli olduğu için maliyetini açıklayamıyor. Ulaşım sistemi bir bütündür. Bütüne göre yapılır. Tamamlayıcı bir projeden bahsediyor. Tamamlayıcılıktan söz edemez. Ulaşım bir plana göre yapılır.

Kızılay kent merkezinin, yaylaştırılması yavaşlatılması, bisiklet akslarının getirilmesi ana ulaşım planlarından olabilir. Aynı maliyete doğayı kirletmeyen, doğayla uyumlu bir ulaşım planı kurgulanabilir. Kamunun kaynaklarını bir belediye başkanının analiz yapmadan, kendi kafasına göre şekillendirmesi hem verdiğimiz vergilere hem başkente haksızlık oluyor. Saatte 4800 kişiyi taşıyacak bir teleferik sisteminin az bir maliyetle yapılması mümkün değildir. Melih Gökçek, 18 yılda metroyu bitiremedi, Yenimahalle – Şentepe teleferik hattını hemen bitireceğini söylüyor. 200 metre yükseklikte 106 vagon sürekli gidip gelecek diyor, Allah kimseyi 200 metre yükseklikte Büyükşehir Belediyesi’nin teleferik askısında bırakmasın” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak : www.f5haber.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*