Avrupalılar dağlara kayak yapmaya geliyor

Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki dağlarda ilkbaharda yapılan tur kayağı, terör sorunun çözümüne yönelik çalışmalarla daha bir ilgi görmeye başladı.

Almanya, Avusturya, Fransa, İtalya’dan bir haftalık turla gelen turistler, 3 bin metre yükseklikteki dağlara özel kayaklarla tırmanıp zirve yapıp dönüyor. Tur kayağına gelenlerin kişi başına ortalama 2 bin 500 euro harcadığını belirter tur kayağı rehberi Yıldırım Beyazıt Öztürk, Avrupalılar’ın merkezlerdeki otellerde kaldığını, yöredeki yemeklerin tadına bakarak kültüre ilgi gösterdiğini belirtirken şöyle dedi:

“Bu turistler, günü birlik olarak dağlara kayaklı olarak tırmanıyor ve zirve keyfi yaşıyor. Zirve dönüşü dağlara iz bırakarak iniyor. Kayaklı turistleri her gün bir dağa çıkarıyoruz. Ağrı, Süphan, Kaçkar, Munzur ve Van yöresindeki dağlar baharda büyük ilgi görüyor. Turistler, özellikle hiç kayılmamış ve mekanik tesis bulunmayan dağları tercih ediyor.”

Almanya, Avusturya, Fransa, İtalya’dan 1 haftalık turla gelen 12-13 kişilik gruplar, kişi başına ortalama 2 bin 500 Euro harcıyor. Yabancılar, tur kayağı rehberleri Yıldırım Beyazıt Öztürk ve Mustafa Tekin ile ilkbaharla birlikte her iki mevsimin bir arada görüldüğü Ağrı, Süphan, Kaçkar, Munzur ve Van yöresindeki deniz seviyesinden 3 bin metre yükseklikteki dağlara hergün tırmanıyor. Fok derisi yapıştırılmış tur kayakları ile tırmanış yapan turistler, zirveye çıkmanın keyfini yaşıyor ve yine kayakları ile hiç kayılmamış alanlarda slalom yapıyor. ”

Tur kayağı rehberi Yıldırım Beyazıt Öztürk, Avrupalı turistlerin, merkezlerdeki otellerde kaldığını, yöre yemeğinin tadına baktığını, kültüre ilgi gösterdiğini ifade ederken, “Bu turistler günü birlik olarak dağlara kayaklı olarak tırmanıyor ve zirve keyfi yaşıyor. Zirve dönüşü ise dağlara iz bırakarak iniyor. Kayaklı turistleri her gün bir dağa çıkarıyoruz. Turistler, özellikle hiç kayılmamış ve mekanik tesis bulunmayan dağları tercih ediyor.”

Avrupalı turistlerle birlikte son olarak dün Van’ın Çatak yöresindeki yüksek dağlarda kaydıklarını hatırlatan tur kayağı rehberi Yıldırım Beyazıt Öztürk, şöyle konuştu:

“Barış süreci dağlara endişesiz çıkma olanağı sağladı. Avrupalı turistlerle Doğu’yu dolaşıyoruz. Bu mevsimde Doğu’daki 3 bin metre üzerindeki dağların tümü karlı. Turlara katılanların kayma teknikleri oldukça yüksek. Şimdi grubumuzla Van’dayız. Kent merkezindeki otelde kalıyoruz. Minibüsle yaklaşık 45 dakikalık yolculukla Van’ın çevresindeki 3 bin rakımlı dağların eteğine varıyoruz. Kayaklarla tırmanarak zirveye varıyoruz. Dönüşte muhteşem bir kayak keyfi ile adrenalin yüklüyoruz. Sonra yöresel kültürü tanıyor ve yemeklerin tadına bakıyorlar. Tarihi eserleri de yakından görme ve inceleme olanağı buluyorlar. Tur kayaklı turizm, Mayıs ayı başlarına kadar sürüyor.”

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*