Bursa Teleferik istasyonlarında uzay üssünü andıran tasarım

Bursa Teleferik istasyonlarında uzay üssünü andıran tasarım : Bursa’da yapımı tüm hızıyla devam eden ve tamamlandığında dünyanın en uzun teleferik hattı olacak olan teleferiğin uzay üssünü andıran istasyonları görüntüsüyle dikkat çekiyor.

Türkiye’nin en önemli kış turizm merkezlerinden biri olan Uludağ’a ulaşımı sağlayacak olan yeni teleferik hattı çalışmalarında büyük yol katedildi. Teferrüç ve Sarıalan istasyonları arasında bağlantıyı sağlayacak olan 25 direğin temel atımı tamamlanırken, Avusturya’da üretilen direkler Bursa’ya geldi. Direkler önümüzdeki hafta Avusturya’dan gelecek olan bir helikopterle taşınarak temeli atılan noktalara monte edilecek.

29 Ekim tarihinde tüm çalışmaların biterek hizmete açılması planlanan yeni teleferik hattının 4.5 kilometresini mevcut hat oluştururken, 4.2 kilometrelik bölümü ise oteller bölgesine yapılacak yeni hat oluşturacak. Çalışmaların tamamlanmasının ardından Bursa-Uludağ teleferik hattı dünyadaki en uzun teleferik hattı olacak. Yeni teleferik hattını ön plana çıkartacak bir diğer özelliği ise istasyonları olacak. Tasarımları Londra Olimpiyatları’ndaki tesisler gibi birçok önemli projenin hazırlanmasında da yer alan dünyaca ünlü mimar Yamaç Korfalı tarafından çizilen ve inşasına başlanan Teferrüç, Kadıyayla ve Sarıalan istasyonları tamamlandığında uzay üssünü aratmayacak bir görünüme sahip olacak. Özellikle Teferrüç İstasyonu görünümü ve mimari özellikleriyle Bursa’nın simge yapılarından biri haline gelecek. Teferrüç İstasyonu’nun birçok uluslararası yarışmadan da ödül alarak Bursa’nın adını tüm dünyaya duyurması bekleniyor.

UZAY ÜSSÜNÜ ANDIRAN TASARIM
İstasyonların tasarımı ve özellikleriyle ilgili bilgiler veren proje ekibinden mimar Seda Tabanlı, “Zemin artı bir kattan oluşan Teferrüç İstasyonu’nun zemin katında yolcuları karşılayan kalabalık grupların rahatça sıraya girerken hava şartlarından etkilenmelerini engelleyecek üzeri kapalı bir giriş avlusu içinde gişeler ve istasyon girişi çözüldü. Ayrıca zemin katta hediyelik eşya satan dükkanlar, istasyon yönetiminin bulunduğu ofisler, bekleme ve oturma alanı, tuvaletler ve depo gibi mekanlar var. Bekleme holünde eski teleferik hattına ait materyallerin sergilenmesi de planlandı. Cephe açıklıkları alüminyum doğrama ve lamine cam ile kaplanacak. Zemin kat çevresinin peyzajı araziye çok az müdahale ile doğal haliyle eğimler değiştirilmeden oluşturulacak. Platformun bulunduğu birinci kata ulaşabilmek için yürüyen merdiven ve asansör planlandı. Birinci kata gelen yolcular, burada bulunan platformdan teleferik ile yapacakları yolculuğa başlayacaklar. Yalın tefrişli bekleme holü, kalabalık grupları ağırlayacak boyutlarda düşünüldü. Bu katta kafe ve teras bulunuyor. Simge haline geleceği düşünülen kavisli çatının konstrüksiyonu çelik olup, taşıyıcıları cam cephe ile birlikte çözülecek. Çatı dış kaplaması alüminyum olarak düşünüldü. Çatı iç yüzeyi akustik absorbe özelliği taşıyan yalıtım malzemesi üzerine perfore metal ile kaplanacak. Ziyaretçiler beklerken şeffaf cephe sayesinde manzarayı kesintisiz izleyebilecekler. Geniş saçaklar ve düşey cephe profilleri güneş ışınlarının bina içinde oluşturacağı olumsuz şartları engelleyecek. Yeni istasyon binasının programı ve mimarisiyle yakın çevresi ile uyumlu, Bursalıların gurur duyacağı bir yapı olması hedeflendi” diye konuştu.

Kaynak : www.bursadabugun.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*