Bursanın simgesi teleferik ne zaman açılacak

Bursanın simgesi teleferik ne zaman açılacak :Yenilenmesi için çalışma başlatılan teleferik hattıyla Uludağ’a günlük ulaşımın 20 dakikada sağlanması ve yatak kapasitesinin yaz-kış kullanılması hedefleniyor.

Dünyanın en uzun teleferik sistemi olarak Türkiye’de Uludağ’a inşa edilen 8.6 kilometrelik hat açılış için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı bekliyor. Sarıalan’daki istasyon binası izin işlemleri yüzünden gecikince sistemin bir ay içinde devreye alınması bekleniyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi de yeni teleferik hattını Başbakanın Kasım ayında yapacağı Bursa ziyaretinde törenle açmayı planlıyor.

İtalyan Lietner firması’nın 30 yıllık kullanım hakkı karşılığı yaptığı Uludağ teleferiğinin Teferrüç-Sarıalan kısmı 29 Ekim günü hizmete alınması planlanıyordu. Helikopterle Uludağ’ın yamaçlarına yeni direkler dikildi. Halatlar gerildi. Kabinlerin tamamı Türkiye’ye getirildi. Ancak Sarıalan istasyonunda mevcut binanın yeni sisteme göre biraz genişletilmesi ve kabinlerin stoklanması için farklı bir alan yapılması gerekiyordu.

Bununla alakalı Sarıalan’daki tesis için Tabiat Varlıkları Komisyonu’ndan izin bekleniyordu. Bu karar için bürokrasi devreye girdi. Şehircilik ve Çevre İl Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Tabiat Varlıkları Komisyonu olumlu görüşü geçen hafta verdi. Kararın yazılması Pazartesi günü gerçekleşti. Ancak kararın Lietner firmasına tebliği 30 Ekim çarşamba günü mümkün olabilecek. Lietner inşa ekibi de hava şartları müsaade ettiği müddetçe Sarıalan’daki binanın inşasına 1 Kasım’dan itibaren başlayabilecekler.

Bursa Valisi Münir Karaloğlu’nun Uludağ’ı ziyareti sırasında yeni Teleferik hakkında firma yetkilileri Sarıalanda kısa bir bilgilendirme yaptılar. Sistemin çalışması için bütün her şeyin hazır olduğunu ancak, kabinlerin bekletileceği binanın inşa edilmesinin 20 ile 30 günlük bir süreye ihtiyaç olduğunu belirttiler. Hava şartları yumuşak ve yağışsız olur ise bina 1 ay içerisinde tamamlanacak ve sistem devreye alınabilecek. Bursa Büyükşehir Belediyesi de teleferik hattının açılışını Başbakanın Kasım ayındaki Bursa ziyaretinde yapmayı hedefliyor.

Bu arada yeni teleferik sistemi Teferrüç, Kadıyayla, Sarıalan ve Oteller binaları ile 4 ayaklı olacak. Ancak 1 ay içerisinde sadece 3 bina hizmete alınabilecek.

Bilindiği gibi Doğader ve Bursa Barosu’nun müraacatı ile Sarılan-Oteller arası hattı için yürütmeyi durdurma kararı verildi. Bu bölgede 4.2 kilometrelik güzergahın 3 kilometresi açıldı. Bin 200 metrelik kısımda kesilecek 100 civarında ağaç kesilemedi. Dünyanın en uzun teleferiği olarak kayıtlara geçecek olan Bursa-Oteller bölgesi teleferiği ile saatte bin 300 kişi Uludağ’a çıkartılacak. Kabinler 4’er kişilik VIP ve 8 kişilik standart kabin olmak üzere, eskinin aksine küçük tarzda olacak.

Dünyanın birçok bölgesinde tesisler kuran İtalyan Lietner firması, Türkiye temsilcisinin Bursa’lı olması sebebiyle Türkiye’de ilk defa yap-işlet-devret yöntemi ile iş yapıyor. Ayrıca yeni teleferik çerçevesinde, Orman ve Su İşleri Bakanlığı izni ile Oteller Bölgesi Kurbalıkaya Mevkiinde, Sarıalanda günübirlik kullanım yerleri de hizmete alınacak. Teferrüç’te de bir alış veriş merkezi binası mahalleye hareketlilik sağlayacak. Kadıyayla’da ise yeni teleferiğin devreye alınması ile belediyeye ait tesisler vatandaşın kullanımına sunulmuş olacak.