Bursanın Yeni Teleferiğinin Direkleri Helikopterle Dikildi (Foto Galeri)

Bursanın Yeni Teleferiğinin Direkleri Helikopterle Dikildi : Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Uludağ Oteller Bölgesi’ne kadar götüreceği dünyanın en uzun teleferik hattının inşaatı sürerken, orman içinde yer alan direkler helikopterle yerleştiriliyor. Yurtdışından gelen helikopter, çevreye zarar vermeden orman içinde kalan 18 direğin montajını 3 gün boyunca yapacak.

Bursa’da 1963 yılında işletmeye açılan ve geçen 50 yılda taşıdığı milyonlarca kişinin anılarında yer edinen eski teleferik yerini daha modern olan teleferik ağına bırakıyor. Bursa ile Uludağ arasındaki ulaşımda yerli ve yabancı turistlerin ilk tercihi olan yarım asırlık teleferik hattı daha modern ve konforlu hale getirilmesi için çalışmalar devam ediyor. Yapılan teleferik ile Bursa’daki hat, dünyanın en uzun aktarmasız teleferik hattı olacak.

4 bin 500 metrelik hat Oteller Bölgesi’ne kadar uzatılarak 8 bin 500 metreye çıkarılacak. Uludağ’ın 12 ay boyunca değerlendirilmesine yönelik önemli adım olan yeni hat çerçevesinde istasyonlar bir bir inşa edilirken, direkler de dikilmeye başlandı. Direklerin dikilmesi için yurt dışından helikopter kiralanarak, doğaya zarar vermeden işlemlerin sürmesi sağlanıyor. Yaklaşık 35 kişilik ekibin görev aldığı çalışmalarda, bugün sabah saatlerinde helikopterle direk dikme çalışmaları start aldı. Teferrüç istasyonunun bitişiğine getirilen teleferik parçaları helikopter vasıtasıyla teker teker taşınarak, ormanlık alanda kalan yerlerine monte ediliyor.

HELİKOPTER DESTEKLİ ÇALIŞMA

Dakikalar içinde aldığı parçayı ormanlık hattın bulunduğu yerine getirerek yerleştiren helikopterin çalışmaları vatandaşlar tarafından ilgiyle de izlendi. Kimi vatandaşlar cep telefonlarıyla helikopteri çekerken kimileri de helikopterin çıkardığı rüzgar sebebiyle ayakta durmakta zorlandı. Helikopterin çalışmalarını yerinde inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, eski teleferik hattının 50 yıl boyunca hizmet verdiğini ve artık miladını doldurduğunu kaydetti. Yarım asırdır çalışan teleferiğin modern şartlarda yenilendiğini kaydeden Altepe, “Bu yıl hızlı bir şekilde yapılan bu çalışma ile ilk etapta mevcut hat Teferrüç Sarıalan arasındaki iki bölgeli hattımız bu yaz sonu devreye alınmış olacak. Daha sonra da kış sezonuna da yılbaşına da oteller bölgesine kadar da diğer hat çekilecek. 29 Ekim’de açacağımız Sarıalan hattı ile ilgili yaklaşık 24 direk ve 3 istasyon bulunuyor. Şu anda istasyonlarımızın tamamında çalışmalar sürüyor. Eski istasyonlar yıkıldı. Yerine yenileri yapılıyor” dedi.

TELEFERİĞİN KAPASİTESİ 12 KAT ARTTI

Teleferiğin montaj çalışmalarının tüm hızıyla sürdüğünü dile getiren Altepe, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Orman içinde ulaşımın zor olması sebebiyle helikopterle bu direkler dikilecek. Her türlü tekniği en güzel şekilde kullanarak bu işi yapıyoruz. Leitner firması dünyada yaptığı bu çalışmayı Bursa’da da aynı gerçekleştirecek. Helikopter destekli bu çalışmalarla zamandan da tasarruf sağlanıyor. Tüm bu çalışmalarla ve teknolojik imkanlarla birlikte hedefimiz bu yaz sonunda Sarıalan etabını gününde açabilmek. Bu yenilenen sistemle birlikte taşıma kapasitemiz 12 kat artacak. Artık Bursa’dan Uludağ’a ulaşımda çekilen sıkıntı kalmayacak. Daha önceleri burada insanlar saatlerce bekliyordu. Şimdi ise artık teleferik istasyona her gelen, direkt Uludağ’a gidecek. 22 dakikalık bir yolculukla vatandaşlar otellere varacak.”

YENİ HAT OTELLERE YARAYACAK

Yeni hat sayesinde yerli ve yabancı turistlerin Uludağ’daki otelleri de tercih edeceğini kaydeden Altepe, “Bursa’ya gelen turistler de konaklamak için Uludağ’daki otelleri tercih edebilecek. Kısa bir sürede otellere ulaşacaklar. Orası daha aktif bir bölge hale gelecek. En kısa zamanda burayı tamamlayacağız” ifadelerini kullandı.

“3 GÜN SÜRECEK”

Teleferik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İlker Cumbul, ise çalışmaların 3 gün süreceğini ifade ederek, “Bursa Teferrüç bölgesi ile Uludağ Oteller Bölgesindeki teleferik yapım işini ilk iki kısmındaki 24 direkten 18’ini helikopterle dikmeye karar verdik. Böylece direk yerleri için yol açmamız gerekmiyordu. Betonarme işlerine de eski teleferiği kullanarak yapmıştık. Böylece doğaya minimum zarar verecek şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Helikopter maksimum 4,5 ton yük taşıyor. Zor ve tehlikeli bir montaj. Allah kazasız ve belasız bitirmeyi nasip etsin” dedi.

Cumbul, helikopterli montaj için İsviçreli bir firmanın ekip liderliğini yaptığını belirterek, Avusturyalı ve İtalyan teknisyenler in de bulunduğu 35 kişinin çalışmalarda görev aldığını da sözlerine ekledi.