Etiler Çamlıca teleferik projesi ile saatte 6 bin yolcu taşınacak

Etiler Çamlıca teleferik projesi ile saatte 6 bin yolcu taşınacak :Etiler ile Çamlıca arasına yapılacak projeyle saatte 6 bin, günde 100 bin kişi Boğaz’ı teleferikle geçecek. Anadolu Yakası’nda Beykoz’un iki tepesi de teleferikle bağlanacak

İstanbul’un artık kronik hale gelen trafik sorunu çözmek için metrobüs, metro gibi toplu taşıma sistemlerini devreye alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bu halkaya şimdi de teleferiği eklemeye hazırlanıyor. İBB uzmanları Avrupa Yakası’ndan Anadolu Yakası’na uzanacak teleferik hattıyla ilgili çalışmaları önemli ölçüde tamamladı. Etiler-Üsküdar (Çamlıca) arasında saatte 6 bin yolcu taşıyacak projeyle ilgili çalışmaların son halinin Başkan Kadir Topbaş’a sunulduğu öğrenildi.

İBB Başkanı Kadir Topbaş, bu tarihi proje hakkında şunları söylemişti: “Asya’dan Avrupa’ya yani bir kıtadan diğerine teleferikle geçmek önemli ve heyecan verici olacaktır. İstanbul Boğazı’nı geçen bu teleferikte Altunizade’nin diğer bir aktarması da Çamlıca’ya olacak. Bu projeyle saatte 6 bin yolcu kapasiteli bir sistem olacak.

Beykoz’a teleferik

Öte yandan teleferik keyfi artık Anadolu Yakası’na taşınıyor. Eyüp ve Maçka’nın ardından şimdi de Beykoz da teleferik hattı kurulması için düğmeye basıldı. İstanbul Boğaz’ının en gözde yerleşim yerlerinden olan Beykoz’da Karlıtepe ve Yuşa Tepesi arasına teleferik kurulması için çalışmalar başlıyor. Paşabahçe sahilinden en yüksek tepeye uzanacak birinci teleferik, 2 km mesafelik bir gezintiyle Boğaz’ın seyrini sağlayacak. Karlıtepe olarak bilinen mesire alanına erişimi sağlayacak teleferik ile sahilde yapılacak marinaya gelen tekne ve yatlar da ormanlık mesire alanında kurulacak piknik alanına ulaşabilecek. Ayrıca Yuşa Tepesi’ne ulaşımı sağlayacak ikinci teleferik ile Boğaz’ın tüm güzellikleri seyredilerek erişim sunulacak.

Bölgeye ilgi artacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beykoz Belediyesi işbirliğiyle yürütülen çalışmalar, mesire alanı düzenlemesiyle eşgüdümlü olarak devam edecek. Büyükşehir Belediyesi, Karlıtepe piknik alanının düzenlenmesi için ihaleye çıktı. İhale sonrasında teleferik için çalışma da başlayacak. İstanbul’un ikinci Çamlıca Tepesi olarak adlandırılan Karlıtepe’nin dinlenme ve seyir terası olarak projelendirilmesinin ardından bölgenin cazibesini artıracak çalışmalarla da destekleniyor. Boğaz sırtlarından seyir zevkini yaşamak isteyenlerin karayoluyla rahatlıkla gelebilecekleri Karlıtepe’ye teleferikle erişim de sağlanacak.

Paşabahçe sahilinde marina ve teknepark projesiyle uyumlu olacak teleferik projesi, bölgenin turiszmine ve ekonomisine de katkı sağlayacak.

Ayrıca İstanbul’un en önemli manevi merkezlerinden Yuşa Tepesi’ne de teleferikle ulaşılabilecek. Boğazın uç noktasında yer alan türbeye Ortaçeşme’den teleferikle gidilebilecek.

Hangi şehirler kullanıyor?

DÜNYANIN bir çok kentinde teleferik sadece keyif için değil, ulaşım amaçlı da kullanılıyor. ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İsviçre, İspanya, Çin, Malezya, Güney Afrika, Brezilya gibi ülkelerde yaygın. Londra, San Fransisko, Rio de Janeiro, Hong Kong, Cape Town gibi büyük şehirlerde teleferik hem günlük ulaşımda kullanılıyor, hem de turizme hizmet veriyor.

Kaynak : haber.gazetevatan.com