Hatayda teleferik ile tarihe kuş bakışı seyir

Hatayda teleferik ile tarihe kuş bakışı seyir
Çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapması nedeniyle tarihi ve kültürel zenginliğe sahip Hatay, Antakya Belediyesinin kurulum çalışmalarını sürdürdüğü teleferik sistemi sayesinde, misafirlerini “tarihi” yolculuğa çıkaracak.

Farklı dine inananların bir arada barış ve kardeşlik içerisinde yaşaması, aynı caddede kilise, cami ve havranın yer alması nedeniyle “hoşgörü kenti” olarak adlandırılan Hatay, var olan zengin turizm değerlerini teleferik projesiyle taçlandırmayı hedefliyor.

Baharatçısından peynircisine, ayakkabıcısından bakırcısına kadar çok sayıda iş yerinin yer aldığı tarihi Uzun Çarşı’dan, Büyük İskender’in Komutanı Seleukos’un inşa ettirdiği surlara kadar uzanacak bin 100 metre uzunluğundaki teleferik sayesinde, saatte bin 200 kişi tarihe yolculuk yapabilecek.

Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, taban mozaiği zenginliğiyle adından söz ettiren “Arkeoloji Müzesi”, ilk mağara kilisesi “St. Pierre”, Anadolu’nun en eski camisi “Habib-i Neccar” gibi zenginliklerinin yanı sıra denizi ve yaylalarıyla önemli bir turizm kenti olan Hatay’ın daha çok tanıtılıp, bu sektörden aldığı payının arttırılması için çalıştıklarını kaydetti.

Göreve geldikleri günden bu yana kentin alt ve üst yapı sorunlarının çözümü için çaba gösterdiklerini ifade eden Savaş, bunun yanı sıra yeni tesisler yaparak da kente kalıcı eserler bırakmaya çalıştıklarını söyledi.

-Tarihe kuş bakışı seyir-

Hatay’a gelen turistlerin müze, cami, kilise gibi mekanları gezmesinin yanı sıra kenti bir de kuş bakışı görebilmelerini sağlamak amacıyla kolları sıvadıklarını vurgulayan Savaş, şu bilgileri verdi:

“Geçen yıl teleferik yapımına başladık. Tarihi Uzun Çarşı’nın yanında yer alan İplik Pazarı’ndan Büyük İskender’in komutanı Seleukos’un M.Ö. 300 yıllarında inşa ettiği 23 bin 600 metre uzunluğundaki surların kalan son parçalarının yer aldığı Habib-i Neccar Dağı zirvesine kadar uzanacak teleferik yapımının daha ilk istasyonunda tarihi bir kalıntıyla karşılaştık. İplik Pazarı civarında ortaya çıkan tarihi kalıntılar bizim için bir avantaj oldu. Buradaki kalıntıların gün yüzüne çıkarılarak açık müze haline getirilmesi için çalışmalar devam ediyor. Bizans ve Roma dönemine ait kalıntılar ile mozaikler ve kanalizasyon sisteminin de bulunduğu alan, teleferikle Habib-i Neccar Dağı’nın zirvesine çıkan kişiler tarafından kuş bakışı görülebilecek.

Bin 100 metre uzunluğunda olacak teleferik sayesinde saatte bin 200 kişinin Habib-i Neccar Dağı’nın zirvesine taşınabileceğini dile getiren Savaş, proje sayesinde kente gelen ziyaretçilerin hem daha fazla vakit geçirmiş olacağını hem de kentin tarihi zenginliklerini kuş bakışı izleyebileceğini anlattı.

Habib-i Neccar Dağı’nda yer alan surların da restorasyonunun yapılacağını ifade eden Savaş, burada ayrıca sosyal donatıların yer alacağını, insanların Habib-i Neccar Dağı’nda doğayla iç içe güzel vakit geçireceğini bildirdi.

Haziran ayında teleferik çalışmasının bitmesini planladıklarını aktaran Savaş, projenin kentin turizminin yanı sıra Uzun Çarşı’da faaliyet gösteren esnafa da büyük katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Kaynak : yurthaber.mynet.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*