Kartalkayada kaybolanlar butona basıp yardım bekleyecekler

Kartalkayada kaybolanlar butona basıp yardım bekleyecekler :Jandarma Arama Kurtarma Acil Çağrı” butonları ile kaybolma olaylarına Jandarma daha hızlı müdahale edebilecek.
Yapılan yazılı açıklamada, 2013-2014 kış sezonu öncesi ilk defa uygulanacak olan “Jandarma Arama Kurtarma Acil Çağrı” buton sistemi planlanmış ve ilk olarak deneme amaçlı kaybolma bölgelerine 10 adet radyo frekansı üzerinden çalışan acil çağrı butonlarının montajının yapıldığı bilgisi verildi.
Yapılan açıklamada 5 yıl içerisinde 944 olaya müdahale edildiği belirtiliyor ve açıklamalar şu şekilde devam ediyor;
“Kartalkaya Kayak Merkezi’nde, son beş yıl içerisinde 52 kaybolma, 892 yaralanma olayı olmak üzere toplam 944 olaya müdahale edilmiştir. 52 kaybolma olayında 110 şahıs kurtarılmış olup, ölümle sonuçlanan herhangi bir olay meydana gelmemiştir.
Meydana gelebilecek kaybolma ve yaralanma olaylarına karşı “Durumsal Farkındalık” yaratmak ve “Güvenlik Algısını” artırmak maksadıyla, Bolu Valiliği koordinesinde “Kartalkaya Kayak Merkezindeki Pistlerde Meydana Gelebilecek Yaralanma ve Kaybolma Olaylarının Önlenmesi” Projesi hayata geçirilmiş olup, bu proje kapsamında;
– Kayak merkezinde meydana gelebilecek kaybolma ve yaralanma olaylarına daha etkin ve zamanında müdahale edebilmek maksadıyla, 2009-2010 kış sezonunda 120 olan uyarı levhası sayısı 2011-2012 kış sezonunda 136’ya, 2013-2014 kış sezonunda ise yapılan analizler ve önceki yıllardaki kaybolma olayları değerlendirilerek 333’e çıkarılmıştır.
– Bolu İl Jandarma Komutanlığınca hazırlanan “Kayak Pistlerini Güvenli Kullanma ve Tanıtım Broşürü” kayak merkezine gelen misafirlere dağıtılmakta ve bilgilendirme faaliyeti icra edilmektedir.
– Kartalkaya Kayak Merkezi’nde;
2013-2014 kış sezonu öncesi ilk defa uygulanacak olan “Jandarma Arama Kurtarma Acil Çağrı” buton sistemi planlanmış ve ilk olarak deneme amaçlı kaybolma bölgelerine 10 adet radyo frekansı üzerinden çalışan acil çağrı butonlarının montajı yapılmıştır.
Bu sistemle amaçlanan cep telefonunu yanına almayan veya arazide şarzı biten ya da cep telefonunun çekmediği bölgelere çıkmış olan tatilcilerin bu acil çağrı butonları sayesinde Jandarma Arama Kurtarma Timleri ile irtibatını sağlamaktır.
Sistemden verim alınması halinde 2014 yılında Bolu Valiliğinin katkıları ile Kartalkaya kayak merkezinin tamamındaki kaybolma bölgelerinde ve cep telefonlarının yetersiz kaldığı noktalarda yaygınlaştırılacaktır.
Faaliyete geçirilen bu projelerle Kartalkaya Kayak Merkezi’ne gelen tatilcilerde “Durumsal Farkındalık” yaratılıp, “Güvenlik Algısı” oluşturulacaktır.