Kocaeli Teleferik projesi askıda

Kocaeli Teleferik projesi askıda :Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, ilimizdeki en önemli sorun olarak gözüken toplu taşıma ve ulaşım sorunlarının çözümü için nihayet harekete geçti, somut adımlar atıyor. Geçen gün Büyükşehir Belediyesi’nin “Hafif raylı sistem” için proje ve fizibilite çalışmalarıyla ilgili mühendislik hizmeti alım ihalesini açtığını, bu ihalenin 11 Aralık’ta yapılacağını duyurmuştuk.

Büyükşehir Belediyesi’ndeki idari kadrolarda görev alan yöneticilerden çok azını tanırım. Tanıdıklarım arasında bulunan Genel Sekreter Ersin Yazıcı ile, Genel Sekreter Yardımcısı Tahir Büyükakın’a da dürüstlükleri ve çalışkanlıklarına kefil olacak kadar güvenirim.

Toplu taşıma, ulaşım konularını yakından takip eden Genel Sekreter Yardımcısı, değerli dost Tahir Büyükakın, geçen gün geldi. Başlatılan çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Ben, “Hafif raylı sistem” ile, “Tramvay” sisteminin aynı şey olduğunu sanıyordum. Büyükakın, önce bu hatayı düzeltti. Sonra, “Bu ihaleyi, seçimler yaklaşırken, halkı kandırmak için açtığımızı ima eden bir haber yapmışsınız. Böyle değil. Başlattığımız ulaşımla ilgili yeni hamleler, tamamen Ulaşım Master Planının bize çizdiği programla örtüşük işlerdir. Ulaşım Master Planı elimizde olmadan, bunları başlatamazdık” dedi.

Büyükşehir’in gündeminde şimdi ulaşımla ilgili iki büyük proje var. Biri hafif raylı sistem. Diğeri tramvay projesi. Tahir Büyükakın’ın verdiği bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Hafif Raylı Sistem, D-100 karayolu üzerinde, muhtemelen orta refüjünde kurulacak. Yarımca Atalar Mahallesi’nden başlayarak, Uzuntarla’da Cengiz Topel Havaalanına kadar ulaşacak. Bu sistemin, tek yönde saatte 35 bin yolcuyu taşıması planlanıyor. 11 Aralık’taki ihaleyi kazanacak mühendislik firması, bu 32 kilometrelik güzergahta hafif raylı sistemin nereye döşeneceğini, duraklarının nerelerde yapılacağını belirleyecek.

Hafif raylı sistemin 32 kilometrelik güzergahta 2025 yılına kadar tamamlanması öngörülüyor. Önce avan proje hazırlanacak. Sonra uygulama için detay proje yaptırılacak. Büyükakın, “Bu projenin toplam maliyeti 1 milyar TL’yi bulacaktır. Hafif raylı sistemi Ulaştırma Bakanlığı’nın genel bütçeden yapması için çalışacağız. Büyükşehir’in boyunu aşan bir proje” diye anlattı.

Toplam 32 kilometre olarak planlanan, D-100’ün orta refüjünden geçmesi planlanan hafif raylı sistem yolunun yaklaşık 5 kilometrelik bölümü, yer altından tüp geçiş şeklinde olacak. Güzergah üzerindeki duraklarda inen veya binen yolcular, D-100’ü alt geçitlerle geçecekler. Ulaşım Master Planı, kentin böyle bir sisteme ihtiyacının 2023’den sonra başlayacağını öngörüyor. Bu dev proje hayata geçerse, şehir nüfusunun en yoğun olduğu Yarımca-Uzuntarla arasında toplu taşıma sorunu bitecek.

Tramvay projesi, sadece İzmit şehir merkezindeki ulaşım için düşünülüyor. Birinci etapta Merkez Bankası İzmit Şubesi önünden başlayıp, şehir merkezinden, muhtemelen Cumhuriyet Caddesi’nden geçecek, Doğu Kışla Parkı’na girip, buradan M.Alipaşa’ya çıkacak, Yahya Kaptan’da Arastapark yanından dönüp, otogara ulaşacak. Daha sonra tramvay projesinin 2 nci etabı planlanıyor. Bu da, tramvayın şehrin doğusundan batısına yolcu taşıyacağı güzergah olacak, büyük olasılıkla İnönü Caddesi’nden geçecek. Büyükakın, bu projenin maliyetinin 40 milyon TL olarak hesaplandığını, günde 15 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip olacağını anlattı, “Büyükşehir olarak bu projeyi biz yapacağız. 2019’a kadar bitirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Tahir Büyükakın’la her geçen gün daha büyük sıkıntı yaratan kent genelindeki toplu taşıma sorununu da ana hatlarıyla konuştuk. Karamürsel-Gölcük kooperatiflerinin birleşmesinin tamamlandığını, kooperatifin 10 yeni büyük otobüs alarak bu hatta koyacağını söyledi. Körfez Kooperatifi 8 büyük otobüs alarak hizmete sokacak. İzmit şehir içi kooperatifi de 15 Ocak’a kadar 10, şubat sonuna kadar da 10 olmak üzere 20 yeni büyük otobüs alacakmış. Büyükakın, “Kent genelinde büyük otobüsler toplu taşımada kullanılacak. Böylece toplam araç sayısı azalacak, daha kaliteli toplu taşıma yapılacak” dedi.

Büyükşehir’in 2009 yılındaki vaatleri arasında yer alan “Teleferik” projesi, şimdilik askıda. Büyükakın, “Benim kişisel görüşüm teleferik, İzmit’i tepeden seyretmek isteyenler için kurulabilir. Ama dünyanın hiçbir yerinde toplu taşım aracı olarak kullanılmıyor” dedi. Herhangi bir yerli veya yabancı firma gelip, işletmek kaydıyla teleferik projesine talip olursa, Büyükşehir her zaman bunu konuşmaya hazır olacak.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tahir Büyükakın, ilimizde bir toplu taşıma sorunu olduğunu kabul ediyor. Geçen yıl tamamlanan Ulaşım Master Planı ile artık ellerinde ne yapmaları gerektiğini gösteren bir yol haritası bulunduğunu, bu master plan kapsamında çalışmaların adım adım yürüdüğünü söyledi. Büyükşehir, D-100 İzmit geçişindeki tuhaflıkları düzeltmek, Adalet Köprüsü’ndeki sıkıntıları ortadan kaldırmak için de proje çalışmalarına başlamış. Büyükakın, çok nazik bir üslup ve büyük bir samimiyetle şunları söyledi:

“- Toplu taşıma, ulaşım konusunda ciddi sorunlar olduğunu biliyoruz. Bunların çözümü, öyle bir-iki yılda mümkün değil. Elimizdeki Master Plana uygun biçimde atılması gereken her adımı atıyoruz. Konunun öneminin farkındayız. Bu işler aceleye getirilecek, siyasi baskıyla yapılacak işler değil. Siz, hiçbir şey yapılmadı, her şey yanlış yapıldı diye bastırdıkça, biz de ne yapacağımızı şaşırıyoruz. Kent halkı bize güvensin. Ne yaptığımızı, hangi projeyi ne zamana kadar bitirmemiz gerektiğini gayet iyi biliyoruz. Bizim üzerimize çok gelmeyin, elimiz ayağımıza dolaşmasın.”

Ben kendi adıma, Büyükakın’a bu konuda dikkatli olmaya söz verdim.

Bu arada bir hatırlatma daha yapayım.. İzmit şehir merkezi için düşünülen Tramvay projesi gerçekleşirken, şehir merkezinin tamamının, Yürüyüş Yolunun iki yanındaki caddelerin ikisinin de araç trafiğine tamamen kapatılması da düşünülüyor.

30 Mart 2014’den sonra Karaosmanoğlu yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi, ulaşım konusunda dev adımlar planlıyor… Ama bütün bunların meyvelerini ancak 2020’lerden sonra görebileceğiz. Tabii benim de, “Bu işlere 2004’de başlasaydınız da şimdiye kadar bitirseydiniz daha iyi olmaz mıydı?” diye sorma hakkım bakidir.