Muhtar Kent Uludağda Başarının Sırlarını Açıkladı

Coca-Cola CEO’su Muhtar Kent, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde kendi hikâyesinden yola çıkarak ‘başarının sırları’nı anlattı.

Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde konuşan iş adamlarından biri de başarılarıyla dünyada nam salmış Muhtar Kent’ti. Coca-Cola’nın CEO koltuğuna kadar yükselen Muhtar Kent zirvede ‘Benim hikâyem’ başlığı altında başarının sırlarını anlattı.

‘NAKİTE SAYGI AZALIYOR, KIYMETİNİ BİLİN’

“Büyüme oksijen gibi yükseldikçe azalıyor. Başarıyı elde etmek zor ama tekrarlamak çok daha zor” diyerek sözlerine başlayan Kent, başarılı olmanın yollarını şöyle sıraladı:

* İşe en alttan başlayın
* Soru sormayı ve öğrenmeyi sevin
* Hiçbir zaman yalnız yemek yemeyin. Yemek öğrenmek ve iletişim kurmak için çok önemli bir fırsattır
* Kendi çantanızı kendiniz taşıyın. Alçakgönüllü olduğunuzu gösterin
* Zamanı iyi yönetin
* Dikiz aynası yerine cama, yani geriye değil ileriye bakın.
* Kendinize zaman ayırın
* Nakitin kıymetini bilin. Nakite saygı azalıyor. ABD’de yaşanan son krizin önemli nedenlerinden biri de bu
* Hayal kurun
* Bir CEO olarak cesur, ekiple çalışan ve oyun kuran bir karakter sergileyin

‘İLK 10 AYIM KAMYONLARDA GEÇTİ’

Muhtar Kent konuşmasında, Coca-Cola CEO’luğuna kadar uzanan kariyerini de şöyle anlattı: “Kariyerime 1979’da Atlanta’da başladım. İlanla başvurmuştum. İlk 10 ayım kamyonlarda geçti. Kola sattım. O ayları hiç unutmadım. Paranın el değiştirdiği yer orası. Oradan koparsanız her şeyden koparsınız. Hala piyasayı zevkle dolaşıyorum. Aynı yıl Roma’ya reklam müdürü oldum. Orada iki yıl geçirdim. Sonra Hollanda’ya gittim. İnsan ilişkilerini öğrendim. 1985’te Türkiye Genel Müdürü olarak atandım. Her sattığımız şişeden zarar ediyorduk. Sonra iş büyümeye başladı. Daha sonra Viyana’ya atandım. 1997’de Türkiye’ye geri dönerek Efes’in başına geçtim. Burada nakit paranın önemini anladım, 2005’te Coca Cola’ya geri döndüm, Asya’ya atandım, Çin’in önemini anladım. 2008’de merkeze dönüp CEO oldum.”

‘ÜNİVERSİTEYİ BİTİRMEK ŞART DEĞİL’

Türk yöneticilerin yurtdışında daha başarılı olacağını söyleyen Kent, “İlla üniversiteyi bitirmek şart değil. Aile ve karakter çok önemli. İsviçre’de yöneticilerin yarısı üniversitelerden mezun değil. Meslek okullarına gidiyorlar” dedi.

Kaynak: akşam

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*