Palandökende Avusturya Kış Turizm Etkinliği

Avusturya Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarlığı Ankara Ofisi, sektör temsilcilerine sektör raporunda ortaya konulan potansiyeli yerinde göstermek üzere Erzurum Xanadu Snow White Otelinde Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle bir kış turizmi etkinliği organize etti.
Etkinlik kapsamında açılış toplantısı gerçekleşti. Toplantıya Avusturya Ticaret Müsteşarı Konstantin Bekos, Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Erzurum Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Erzincan Valisi Selman Yenigün, AK Parti Trabzon Milletvekili Faruk Nafiz Özak, Avusturya Büyükelçisi Dr. Klaus Wölfer, Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk ve Avusturya’dan gelen tur şirketleri temsilcileri ile kalkınma ajansları temsilcileri katıldı.
Toplantıda Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, “Palandöken’de Avusturya kış turizmi etkinliği kapsamında gerçekleştirdiğimiz toplantıya hoşgeldiniz, şeref verdiniz. Ticaret ve turizm partnerimiz olan Avusturyalı dostlarımızla böyle güzel bir toplantıda bir araya gelmekten duyduğum memnuniyeti öncelikle dile getirmek isterim.” dedi.
Avusturya Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarlığı Ankara Ofisi, Sektör Raporunda ortaya konulan potansiyeli, sektör temsilcilerine yerinde göstermek üzere, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansımızın destekleriyle bir kış turizmi etkinliği organize edildiğini belirten Vali Öztürk, “Program çerçevesinde bugün ve yarın, Palandöken, Konaklı ve Ergan kayak merkezlerine teknik geziler düzenlenecektir. Erzurum ve Erzincan illerimizde gerçekleşecek çalışmaların iki ülke arasındaki turizmin gelişmesine önemli katkılar sunacağından şüphem yoktur. Avusturya, kış turizmi denilince dünyada ilk akla gelen ülkedir. Başka sektörlerde kendisini dünyanın en iyisi kabul eden ülkeler dahi, kış turizminde Avusturya’nın üstünlüğünü itirazsız kabul etmektedirler. Buda, ülke olarak kendimize doğru bir ortak, isabetli bir partner ve hatta çok doğru bir iş ortağı seçtiğimiz kanaatini güçlendirmektedir.” diye konuştu.
Türkiye’nin, Avusturya ekonomisi için güvenilir ve önemli bir ortak olduğunu kaydeden Vali Öztürk, “2009 – 2011 yılları arasında Avusturya, Türkiye’ye doğrudan yatırım yapan ülkeler arasında birinci sırada yer almıştır. Bu bağlamda en büyük yatırımlar enerji sektörüne, ambalaj ve perakende satış sektörlerine yapılmıştır. Kış turizmi sektöründe de büyük bir işbirliği potansiyeli bulunmaktadır. Turizm ve dinlence sektörleri Türkiye için olduğu gibi, Avusturya için de büyük bir öneme sahiptir. Avusturya Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarlığı Ankara Ofisi, Türkiye ve Avusturya arasındaki ticari ilişkileri güçlendirmek için Türkiye’nin kış turizmi potansiyelini ortaya koyan bir sektör raporu hazırlamış olup, bu raporu Avusturya Ticaret Odası’nda ilgili firmalara sunmuştur. Avusturya’nın turizm kapasitesi dünya standartlarının üzerindedir. Bildiğim kadarıyla Avusturya’nın turizm sektörü, yaz ve kış turizminde faaliyet gösteren yaklaşık 13 bin işletmeden oluşmaktadır. Kültür ve kış turizmi sayesinde dünyaca tanınan Viyana, Tirol ve Salzburg en sevilen eyaletlerin başında gelmektedir. Konuklarının yaklaşık üçte biri Avusturya’ya kış sporları için gelmektedir. Her beş kişiden biri ise doğrudan veya dolaylı olarak turizm ve dinlence sektörüne bağlantılı bir şekilde çalışmaktadır. Bu kadar ciddi altyapıya sahip olan bir ülkenin, kış turizmindeki otoriterlerine, temsilcilerine konuşma yapma imkanı bulmuşken birkaç cümle de kendi şehrimden bahsetmek isterim. Erzurum, 3 bine yakın yatak kapasitesi ve oldukça geniş altyapısıyla, tesisleriyle kış turizmine yeni yeni adım atmış, fakat çok yeni olmasına karşın büyük mesafeler almış, alternatif turizm imkanları ile önemli bir şehrimizdir. 6 bin yıllık geçmişi olan, tarihi ve otantik değerleri sinesinde barındıran Erzurum birçok yönüyle cazibesi olan bir kenttir. 25. Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları ile büyük bir tesis zenginliğine kavuşan Erzurum, bütün turizm acenteleri tarafından destinasyon merkezi olarak kabul edilmektedir.
Ülkemizde kış turizminin başkenti olarak kabul edilen Erzurum’un kış sporları çekiciliği de gün geçtikçe artmaktadır. Çünkü kış sporları tesislerinin bir arada olduğu tek yer Erzurum’dur ve bu tesisler ülkemizin de yüz akıdır. Kayak Merkezlerimizde; 2 si Uluslararası Kayak Federasyonu tarafından olimpik standartlarda kabul edilmek üzere, toplam 22 pist ile kayak severlere doyumsuz kayak keyfi sunulmaktadır. Ulaşım, Erzurum’u dünya da en öne çıkaran başlıca faktördür. Havalimanına inen bir kayaksever en fazla yarım saat sonra ayağında kayaklarıyla kendisini pistlerde bulur ki, bu imkan ülkemizde de dünyada da başka bir kayak merkezinde mevcut değildir. Erzurum’un avantajlarını, tesis ve pist zenginliğini, hizmet kalitesini bir araya getirip değerlendirdiğimizde karşımıza dünya standartlarında bir kış turizm merkezi çıkmaktadır. Zira biz bu avantajlarımızı dünyaya anlatırken, dünyanın da bize ilgisiz kalmadığını görmekteyiz. Şimdiye kadar daha çok yakın komşumuz olan ülkelerden misafirlerimizi ağırlarken, artık Avrupa’dan da ciddi sayılarda misafirimiz ilimize
gelmektedir. Bu sene Polonya’dan 7 bin turisti şehrimize bekliyoruz. İşte bugün burada kış turizminin tartışmasız lideri olan bir ülkenin temsilcileriyle işbirliğini geliştirmenin yollarını arıyoruz. Burada bir ayrıntıya da değinmeden geçemeyeceğim. 2011 yılında bizim herhangi bir başvurumuz olmadığı halde New York Times Gazetesi dünyadaki görülmesi gereken 42 kayak merkezi arasında Palandöken Kayak Merkezini 18. Sırada göstermiştir. Bizim yakın vadede ki hedeflerimiz ilk 10′ a girmek ve Erzurum’da Kış Olimpiyatları düzenlemektir.Biz Erzurum’u 12 ay turizm yapılabilen, kışın karından, yazın serin ikliminden yararlanılan alternatif bir merkez haline getirmek istiyoruz. Yaz aylarında da hizmet veren otellerimiz zaten kongre ve toplantılara ev sahipliği yapmaktadır. Yaz turizmine dönük önemli bir çalışmamız da kulüplerin sezon öncesi kamplarını burada yapmalarını sağlamaktır. Bu amaçla spor kulüplerinin yaz aylarında kamp yapabilmeleri için 12 adet futbol sahasını önümüzdeki yazın hizmete sokmayı planlamaktayız. Son olarak şunu söyleyeyim ki, Erzurum Türkiye için çok önemli ve orta büyüklükte bir şehirdir. Yapılan analizler sonucunda, şehrin geleceğinin kış turizmine göre dizayn edilmesi gerektiği görüldü. Bunu değerlendiren hükümetimiz ilimize çok ciddi yatırımlar yaptı, tesisler inşa etti. Burada yapacağımız en önemli şey elimizdeki tesis zenginliğini ve
diğer varlıkları değerlendirmektir. Tabii ilk akla gelen varlıklarımız kışın kar, yazın ise yayla havasıdır. Bunları dünyaya iyi bir şekilde anlattığımız takdirde Erzurum’umuz ve ülkemiz kış turizminde altın yıllarını yaşayacaktır. Konuşmamın başında da söylediğim gibi, dünya kış turizminin merkezinden ilimize gelen değerli dostlarımıza Erzurum’u anlatma imkanı bulduğum için kendimi şanslı hissediyorum. Bu toplantının her iki ülke için de güzel sonuçlar doğuracağı temennisiyle, toplantının ve çalıştayların yararlı olmasını diliyor, hepinize sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum.” şeklinde konuştu.

Kaynak: iha

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*