Palandökene suni kar

Palandökene suni kar :Erzurum Palandöken Kayak Merkezi`ne, yılbaşı öncesi kayak severlerin doyasıya kayak yapabilmeleri için suni kar yağdırıldı.

Palandöken`de pistlere yeterli kar yağmayınca suni kar yağdırma sistemi devreye sokuldu. Ejder Tepesi altında, 800 metre uzunluğunda, 150 metre genişliğindeki 22. pist, tamamen suni karla kaplandı. Saatte yaklaşık 10 ton suyu kara dönüştüren `Lenko` makinesi ile pistlere yer yer 45 santimetreye ulaşan kar yağdırıldı. Bir saatte 5 santimetrelik kar yağdıran 3 adet lenko makinesi, yılbaşına kadar yoğun bir şekilde çalıştırılacak.

Dedeman Otel Genel Müdürü Nuri Avşarer, Erzurum gibi kar ve soğuk havası ile bilinen ildeki kayak merkezinde suni kara ihtiyaç duyulduğuna dikkati çekti. Lenko makinesinin 10 yıl önce satın alındığını, ancak şimdiye kadar hiç kullanmadıklarını belirten Avşarer, şöyle konuştu:

“Geçmiş yıllarda suni kara hiç ihtiyaç duyulmadı. Bu yıl beklediğimiz kar yağmadı. Bu nedenle kayak sezonunu yaklaşık 1 ay gecikmeli açtık. Hava sıcaklıklarında düşüş yaşanmasıyla birlikte biz de suni kar yağdırma makinelerini kullanmaya başladık. Suni karla birlikte pistlerimiz kayak yapılabilecek hale gelmiş oldu.”

Avşarer, bir haftadır çalıştırdıkları lenko makinelerine, Palandöken Göleti`nden 400, otel şebekesinden de 200 ton su verilerek kar yağdırıldığını söyledi. Enerji ve su giderlerinin çok fazla olduğunu dile getiren Nuri Avşarer, şunları belirtti:

“Elbette bir kayak sezonunu sönük geçirmenin maliyeti suni kar yağdırmanın maliyetinden çok daha fazla yüksektir. Bu nedenle kayak sezonu boyunca pistlerimiz doğal kar yağmasa da suni kar sayesinde kayak severlere açık olacak. Palandöken`de kayak sezonu boyunca kar sıkıntısı yaşanmayacak. Yılbaşına kadar pistlerimize her gün suni kar yağdıracağız.”

Suni karın, doğal olanına göre daha dayanıklı olduğuna işaret eden Avşarer, “Dünyada uluslararası yarışların yapıldığı pistlerde suni kar kullanılıyor. Bu kar diğerine göre daha geç eriyor. Bu nedenle kalite sorunu da yok” şeklinde konuştu.