Sivasa Kayak Sporu İçin 60 Milyon Liralık Yatırım

Sivasa Kayak Sporu İçin 60 Milyon Liralık Yatırım :Kayak sporu için Yoğunyokuş Kayakevi dışında herhangi bir tesisin bulunmadığı Sivas’ta yapımına başlananYıldız Dağı Kış Sporları ve Turizm Merkezi’nde telesiyej ve teleski montaj çalışmalarının yüzde 75’i tamamlandı- Vali Kemelek:- “İnşallah 2014 yılının sonunda daha farklı bir Yıldız Dağı göreceksiniz. Gelecek yıl inşallah günübirlikgidilip kayak yapılabilecek”

Kayak sporu için Yoğunyokuş Kayakevi dışında herhangi bir tesisin bulunmadığı Sivas’ta yapımına başlanan Yıldız Dağı Kış Sporları ve Turizm Merkezi’nde telesiyej ve teleski montaj çalışmalarının yüzde 75’i tamamlandı.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın katılımıyla 15 Eylül’de temeli atılan Yıldız Dağı Kış Sporları ve Turizm Merkezi’nde çalışmalar devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve İl Özel İdaresinin katkılarıyla yapılacak merkezin ilk etabının kısa sürede tamamlanıp hizmete sunulması planlanıyor.

Telesiyej ve teleski montaj çalışmalarının yüzde 75’i tamamlanan merkezin, 2014 yılı sonunda kayak yapılabilecek konuma getirilmesi hedefleniyor. Yaklaşık 60 milyon liraya mal olacak kayak merkezinde, 1 teleski, 2 telesiyej ve 1 babylift ile bin 750 yatak kapasiteli 4 tesis, park ve spor alanları, sağlık tesisi, kayak evi, kamp alanları, yönetim merkezi, 350 araçlık otopark alanı ve çeşitli sosyal donatılar yer alacak.

“Sivas’ın rüyası gerçekleşiyor” sloganıyla tanıtılan merkezde, kış sporlarının yanı sıra doğa yürüyüşü, dağ bisikleti ve yamaç paraşütü yapılabilecek. Sivas Nuri Demirağ Havalimanı’na ve Sıcak Çermik kaplıcalarına yakın mesafedeki Yıldız Dağı’na gelenler, ilkbahar ve yaz mevsiminde ise dağın eteklerindeki Yakupoğlan Barajı’nda su sporları yapma fırsatı bulacak.

Kayak sporu için gerekli tesislerin ve herhangi bir konaklama imkanının bulunmadığı Yoğunyokuş Kayakevi’nde yaptıkları çalışmalarla yurt içi ve yurt dışındaki yarışlara hazırlanan kayakçılar, Yıldız Dağı’ndaki tesislerin tamamlanmasıyla modern imkanlara kavuşacak.
“Otelle ilgili projemiz tamamlanmak üzere”

Sivas Valisi Zübeyir Kemelek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yıldız Dağı Kış Sporları ve Turizm Merkezi’nin altyapısı için gerekli olan teleski ve telesiyejlerin ihalesinin yapıldığını hatırlatarak, “İhaleyi 18 milyon 800 bin liraya yaptık. Bazı imalatlar artırılır ya da azaltılırsa bu fiyat değişebilir. Kayak tesisinin altyapısı için yaklaşık 20 milyon liralık yatırım yapılıyor” dedi.

Bu çalışmaların tesis için yeterli olmadığını ifade eden Kemelek, “Giden kişilerin oradan istifade etmesi lazım. Gidenlerin de yatak ihtiyacını, günlük yeme içme ihtiyacını karşılayacağız. Kayak bilmeyenlerin kayak öğrenmesi için kiralık malzeme olacak. Otelle ilgili projemiz de tamamlanmak üzere” diye konuştu.

Yıldız Dağı’na yapılacak tesisler sayesinde kentte istihdama katkı sağlanacağını vurgulayan Kemelek, tesisin altyapısında da çok sayıda elemanın çalışacağını söyledi.

Hava şartları müsait olduğu sürece teknik ekibin çalışmalarına devam edeceğini aktaran Kemelek, bu merkezin hizmete sunulmasıyla kentte kayak sporunun yaygınlaşacağını ifade etti.
“Farklı bir Yıldız Dağı göreceksiniz”

Yıldız Dağı’nın konumu hakkında bilgi veren Kemelek, şunları kaydetti:

“Yıldız Dağı, bir dağ silsilesi değil, tek bir yükseltiden ibaret. Biz, dağın doğu yamacına tesisi yaptık. Kuzey yamacı orman, batı yönünde de ileride ihtiyaç olursa tesis yapmaya uygun yerler olabilir. Yıldız Dağı’nın kar yapısı, Erciyes, Palandöken ve Sarıkamış’taki kar yapısıyla aynı cinsmiş. Yani kayakçıların beğendiği bir kar yapısıymış, bu araştırmalar çok eskiye dayanıyor. Yol sorunumuz vardı, yolunun bir kısmını yeni açtık. Yolun Paşabahçe Mesire Alanı’na kadar olan kısmının duble, sıcak asfalt olarak bitirilmesi gerekiyor. Bu da zaman alacak. Toplam yatırım çok artacak ama bunların hiçbiri aynı anda olmaz, zaman içerisinde olacak. Arzu ediyoruz ki kısa sürede olsun. İnşallah 2014 yılının sonunda daha farklı bir Yıldız Dağı göreceksiniz. Gelecek yıl inşallah günübirlik gidilip kayak yapılabilecek.”

Merkezin yaz mevsiminde de turistlere ve gurbetçilere hizmet vermesini hedeflediklerini dile getiren Kemelek, “Şehir dışında yaşayan Sivaslılar, buraya geldiğinde otelde kalacak. Konuklar, Yıldız Dağı’nın güzelliklerinden faydalanacak, sporcular kamp yapabilecek, yürüyüş, yamaç paraşütü gibi birçok spor dalı da orada icra edilebilecek” dedi.