Sürmeneye teleferik düşünüyorum

Sürmeneye teleferik düşünüyorum : Projelerinin % 99’unu bitirdiğini söyleyen Usta, teleferik projesini yapamadığını söyledi. Usta, yeni hedefler çizdi ve “Bir 5 yıl daha isteyeceğim” dedi.

günebakış: Sayın Başkan, çok büyük arzu ve istekle kendi ilçenize hizmet etmek için Trabzon’dan ayrılıp Sürmene’ye geldiniz. 5 yılınızı dolduruyorsunuz. Nasıl geçti 5 yıl? Hakikaten çok büyük ümit ve büyük bir heyecanla başladınız. Hangi noktaya geldiniz?

Fikri Usta: İlk başladığımız zaman o gün ki Sürmene ile bugün ki Sürmene arasında çok büyük fark var. 15 gün önce Sayın Asım Aykan, buraya geldi. ‘Emekli oldun, Trabzon’da 45 sene emek verdin. Bir de gelip bu sıkıntının içine niye girdin? Sürmene’yi, belediyecilik gözüyle gezdim. Ben, senin yaşında belediyeciliğe başlasam yapamazdım’ dedi. Gerçektende çok şeyler yaptık. Ben belediye başkanlığına başladığım zaman bizim Balıkhane diye bir semtimiz vardı. İçeriye bir girdik ki çamurdan, sudan yürümek mümkün değil. Bir çizme verdiler bana, o semti öyle gezebildim. Şimdi ise Sürmene’nin en iyi yeri, havuzlu ve insanların rahatça oturabildikleri bir yer oldu. Hanımlara özel 4-5 dönüm civarında kapalı bir pazar alanı yaptık. Biz burayı yaptıktan sonra dediler ki ‘Başkan, burayı yaptın ama biz tezgahlarımızı bırakıp camiye gidemiyoruz. Bize ufak bir mescit yap.’ Biz de yaptık. Kadınlara; üzerinde önemli duruyorum. Ben ortaokulda okurken, annemle pazar yerine gelir dönerken de dolmuş beklerdik. Dolmuş beklerken bütün kadınlar taşın, toprağın üzerinde otururdu. Bu olaydan esinlenerek Köprübaşı Durağı’nda Hanımlar Evi yaptık. Kliması, çay makinesi, mescidi, emzirme odası ve oturma yerleri olan güzel bir oda yaptık. Yani Sürmene’yi biraz daha yaşanabilir bir hale getirmeye çalıştık. Bunların haricinde, Sayın Faruk Özak, Spor Bakanı iken bir proje yaparak talepte bulundum. 2 kilometre civarında bir yürüyüş parkuru yaptırdık, etrafını da ışıklandırdık. Böylece insanlar artık sahilde gezebiliyor. Yazın herkes ailece sahilde rahatça çıkıp gezebiliyor.

günebakış: Bu projenizin maliyeti ne kadar?

Fikri Usta: 180 bin lira. Proje içerisinde 320 ağaç, oturma ve resim yapma yerleri yapıyoruz.

günebakış: Sürmene, yaşanabilir bir ilçe haline geliyor diyebilir miyiz?

Fikri Usta: Mesela bir su sorunumuz oldu. İlçe yıllardır suyunu kuyulardan aldı. Kuyudan gelen suyun iki sıkıntısı var. Birincisi elektrikli motorla çalışıyor. Elektrikler kesildiğinde sular kesiliyordu. Uzun süre sular kesildiğinde ise bu suyu dağıttığımızda zehirlenme tehlikesi vardı. Bu durumu gördüğümüzde o bölgeye hemen bir jeneratör koyduk. Sular kesilse bile 2-3 gün jeneratörle idare edebiliyoruz artık. Bu yaptığımızın da tam çözüm olmadığını gördüğümüzde ise Araklı Belediyesi ile ortak proje yaptık. Horyan Deresi’nden alınacak suyun 21 milyon liraya ihalesini yaptık. Proje başladı ve tahminlerimize göre 2014’ün Haziran Ayı’nda bitecek. Böylece iki ilçenin de hem 50 yıl boyunca içme suyu problemi olmayacak hem de su ucuzlayacak. Şu ana kadar verdiğim sözlerin yüzde 99’unu yaptım. Tek bir proje sözümü yapamadım, o da teleferik projesi. Bu projeyi de Sürmene için çok pahalı olduğundan yapmadım. Ordu’daki teleferik projesini yapan İtalyan firmasını buraya getirdim. Projeyi masaya yatırdık ve 15 milyon liraya mal olacağını söylediler. Önce yap-işlet-devret modeli ile yapmayı düşündük. Onlar, 2 ortak ve belediye ile 3 ortaklı yapmayı teklif ettiler. Çalışmalarımız ve görüşmelerimiz devam ediyor ama çok pahalı bir proje. Eğer yap-işlet-devret modeli ile yapılırsa projeyi gerçekleştireceğiz.

günebakış: Size göre teleferik projesi yap-işlet-devret modeli ile karşılığını bulur mu?

Fikri Usta: Bulur. Ordu Belediye Başkanı ile görüştük. Bize dedi ki, “Kuyruk oluyor ve bilet kesmekten başka yere zaman bulamıyoruz.” Sürmene’de o kadar olmasa, Ordu’nun üçte biri kadar olsa bile bize yeter. Teleferiğin çıkacağı yerde vakıf oteli var ama başka hizmetler için alan da var. Bu olursa oraya başka yatırımlar da olur.

günebakış: Önümüzdeki dönem ne düşünüyorsunuz?

Fikri Usta: Doğalgaz çalışmasını başlattık. Allah nasip ederse önümüzdeki dönem bu projeyi bitirmek istiyoruz. 2014’te bitirmeyi düşünüyoruz. Bir de Sürmene’deki tarım arazileri şehre çok yakın. Tarım arazisini biraz daha şehirden uzaklaştırıp ilçeye yapılaşma için arazi kazandırmak istiyoruz. Bu sorunu hallettikten sonra Küçükdere Yolu’ndan Çamburnu arasında Güney Çevre Yolu Projemiz var. Teklifini de yaptık. Bu proje 2014’ten sonra hayata geçecek.

günebakış: Bu projeyi neden yaptınız? Böyle bir yola ihtiyaç mı var?

Fikri Usta: Sürmene’nin içeriye doğru büyümesi için bu projeyi gerekli görüyoruz. Eğer Çevre Yolu güneyden geçerse Sürmene iç kısımlara doğru büyür.

günebakış: Tahminen ne kadarlık bir proje bu?

Fikri Usta: Bu projenin maliyeti yaklaşık 10 milyon lira civarında olacak. Bu yol projesinin yapılması şehre bambaşka bir hava katacak. Buradan Köprübaşı Yolu’na kadar olan yolun duble yol olarak yapılması projelerimiz arasında.

günebakış: Peki, ne kadar üniversite öğrenciniz var?

Fikri Usta: 4-5 bin civarında üniversite öğrencimiz mevcut.

günebakış: Memnun mu öğrenciler?

Fikri Usta: Bence şöyle memnun değil. Öğrenciler yurtlarda kalmak istemiyor. Evlerde kalmak istiyorlar. Bir de sosyal alan olarak değerlendirebilecekleri yerler yok. Bu yüzden öncelikle apart evleri teşvik etmeyi düşünüyoruz. Bu apart evleri teşvik için de imar izni vermeyi düşünüyoruz.

günebakış: Teşekkür ederim.

Fikri Usta: Ben teşekkür ederim.

Kaynak : www.gunebakis.com.tr