Turizme Teleferik Çeşitlilik Kazandıracak

Tuğba Yardımcı Mısır – Trabzon’da yürütülen turizm destinasyonu çalışmaları kapsamında Sümela Manastırı ve Uzungöl’e yapılacak teleferikle, turistlerin kalış sürelerinin uzatılması hedefleniyor.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde faaliyet gösteren bir şirketin yönetim kurulu başkanı olan Dr. Necdet Kerem ve Trabzonlu iş adamı Şükrü Fettahoğlu tarafından 15 Ekim 2012’de kurulan Uzungöl Teleferik İnşaat Turizm ve Enerji Sanayi Ticaret Limited Şirketi, Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı Uzungöl beldesinde 2 bin 403 metre mesafede teleferik projesini hayata geçirmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Aynı şirket, Türkiye’nin inanç turizmi açısından önemli merkezlerinden biri olan, Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi’nde bulunan Karadağ’ın eteklerinde sarp bir kayalık üzerinde yer alan ve 88 yıl aradan sonra ilk kez 15 Ağustos 2010 tarihinde ayin yapılmasına izin verilen Sümela Manastırı’na da yaklaşık 800 metrelik teleferik kurulması çalışmalarını yürütüyor.

Trabzon Valisi Recep Kızılcık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon’un tarihi ve stratejik öneminin yanı sıra doğal güzellikleri ile de ön plana çıkan bir kent olduğunu, bu özellikleri dolayısıyla turist sayısının her geçen yıl arttığını söyledi.

Kenti geçen yıl yaklaşık 2 milyon 550 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini belirten Vali Kızılcık, “Bu sayıyı artırmak için çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Trabzon’umuzda turizmin her çeşidini canlandırmak için çeşitli projeler yürütüyoruz. Tarih, kültür, doğa, kongre turizmini canlandırmak için devam eden ve yapmayı planladığımız çeşitli çalışmalar var” dedi.

Vali Kızılcık, bu çalışmalar kapsamında bir süre önce hem Sümela Manastırı’nda hem de Uzungöl’de teleferik kurmak için proje başladığını ifade ederek, “Projelendirme çalışmaları devam ediyor. Belki bu senenin sezonuna yetişmeyebilir ama eminim ki 2014’ün yaz sezonuna bu teleferikler yetişmiş olacak. Böylece uzun yıllardır hayal edilen bir projeyi de gerçekleştirme imkanına kavuşmuş olacağız” diye konuştu.

Doğal güzelliklerin insanlık ile paylaşılmasının ancak tanıtımla mümkün olabileceğini vurgulayan Vali Kızılcık, “Bunu gerçekleştirebilmek için özellikle hedef seçtiğimiz ülkelerde düzenlenen fuarlara ve çeşitli etkinliklere katılmaya gayret gösteriyoruz. Moskova’dan Berlin’e, Dubai’den Riyad’a kadar çeşitli ülkelerde ve illerde gerçekleştirilen fuarlara katıldık ve güzelliklerimizi paylaştık” dedi.

-Bir yanda tarih, bir yanda doğa-

Vali Kızılcık, turizm için gelenlerin kalma süresini artırma ve seçeneklerini çoğaltmayı hedeflediklerini belirterek, şöyle devam etti:

“Gelen insanların bir hafta boyunca sadece otelde durması veya doğayı gezmesi değil, her gün farklı etkinliğe katılma arzusu var. Dolayısıyla bu arzuya cevap verebilecek projelerden biri de teleferik projesidir. Projeyi yakından gördüğüm için biliyorum, her metresinden Uzungöl’ü görebileceğiniz muhteşem doğa manzaralı teleferik projesi. Aynı şekilde ziyaretçiler, Sümela’da da tarihi eseri doğal güzelliklerimizle beraber her farklı santimetreden farklı bakış açısıyla görebilme şansına sahip olacak. Bir yanda tarih, bir yanda doğa insanda hem derinlik hem de özgürlük hissi uyardıracak. Kısacası insanımız, arzu ettiği tüm güzellikleri orada görme şansına sahip olacak.”

Sümela Manastırı’nın 15 kilometre yukarısında bulunan Çakırgöl’de turizm master planı çalışmalarının da devam ettiğini anımsatan Vali Kızılcık,

“Çakırgöl’ün yolunu bitirmek üzereyiz. Çalışma bittiğinde aynı güzergah üzerinde hem Sümela’yı görüp hem de kayak turizmini gerçekleştirme imkanına sahip olacağız. Aynı gelişme Uzungöl için de geçerli. Uzungöl’ün üst noktasından itibaren doğal, kış turizmi için inanılmaz imkanların olduğunu gördük. Oraların da turizm alanı ilan edilmesi yönünde çalışmalarımız devam ediyor. Böylece bu teleferikler aynı zamanda kış turizmine de katkı sağlamış olacak. Trabzon’u 12 ay boyunca turizm yapabilecek altyapıya kavuşturmayı hedefliyoruz. Bu hedefimiz doğrultusunda Sümela Manastırı ve Uzungöl’e yapılacak teleferik projelerini önemsiyoruz.”

Kaynak: haberler

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*