Türkiyenin yeni kayak merkezleri

Türkiyenin yeni kayak merkezleri :Courhevel, Chamonix (Fransa), St. Moritz (İsviçre), Zell am See (Avusturya), Cortina (İtalya), Aspen (Amerika), Borovets (Bulgaristan). Bunlar, her sene onbinlerce Türk’ün kayak yapmak için milyonlarca Euro harcadığı kayak merkezlerinden birkaçı.
Geçtiğimiz yıl sadece Courchevel’e 3500 Türk kayaksever gitmiş. Kişi başı ortalama 3000 euro harcama ile 10 milyon euro’nun üzerinde döviz Fransa’ya akmış. Haftalık ortalama tur fiyatının 300 euro olduğu yurtdışında bilinen en ucuz kayak merkezlerine sahip Bulgaristan ise 8500 Türk kayakseveri misafir etmiş.

Oysa Türkiye’de 3 bin metre yüksekliği aşan ve kayak için ideal “toz kar” dahil uygun ortama sahip 100’ün üzerinde dağ bulunmaktadır.

NEDEN YURTDIŞINA RAĞBET VAR?

Şimdiki gençlik kayak sporunu çok sevdi. Bu sporu yapanların sayısı eski yıllara oranla hızla çoğaldı. Ancak tesislerimizin sayısı az, talep çok olunca vatandaşlarımız alternatifi yurtdışında buldu. Bir başka neden ise; Sömestre tatilleri tüm dünyada bölgelere göre ayrıldığı halde sadece Türkiye’de 20 milyon talebe aynı gün tatille çıkmaktadır. Doğusundan Batısına tüm Türkiye’nin 15 güne sığdırdığı sömestre tatili nedeni ile otel bulunmakta zorlanıldığı gibi aşırı talep nedeni ile fiyatlar da normal günlerin 3 katını bulmaktadır. Bu durumda kayakseverler hem uygun fiyat hem de yer bulabilmek amacı ile yurtdışında kayak yapmaya rağbet ediyorlar.

EZBER BOZULUYOR.

Artık Türk kayakseverlerin alternatifi sadece Uludağ, Kartalkaya, Palandöken veya Yurtdışı Kayak Merkezleri değil. Tur Operatörleri platformu olarak yaptığımız araştırmaya göre, günümüz itibariyle kullanıma açık olan kayak merkezlerinin sayısının 51’e ulaştığını ve 50 yeni merkezin daha proje veya yapım aşamasında olduğunu tespit ettik.

Bitmiş, geliştirilmekte olan veya proje aşamasındaki yeni kayak merkezlerimizin bazıları şöyle;

• Kayseri – Erciyes; Türkiye ve Avrupa’nın en büyük kayak merkezlerinden biri olmaya koşuyor. Erciyes 160 km pistleri ile Alplerden sonra Avrupa’nın ikinci büyük kayak merkezi olacak.

• Erzincan – Ergan Dağı kayak merkezi; Zirvesi 3 bin 258 m. Yılın 180 günü karlı olan dağ kış turizmi açısından önemli bir merkez. Tamamlandığında 12 kilometrelik kayak pisti ile dünyanın en uzun kayak pistine sahip sayılı kayak merkezlerinden biri olacak. Bu yatırım bugün için Doğu Anadolu Bölgesi’ne yapılan en büyük turizm yatırımı olarak gözüküyor.

• Erzincan – Sakaltutan – Bolkar; Erzincan’a 40 km. mesafede, Bolkar dağlarında kurulu Kayak merkezinde 1050 metre uzunluğunda, 1200 kişilik bir teleski tesisi ile 300 metre uzunluğunda baby-lift tesisi ve bir de kayak evi bulunuyor. Pist uzunluğu 1100 metre ve orta-zor düzeydedir. Kayak mevsimi Aralık-Nisan arasındadır. Kar kalınlığı ortalama 100 cm’dir.

• Erzurum – Konaklı Kayak Merkezi; Şehir merkezinden 17 km uzaklıkta bulunan Konaklı Kayak Merkezinde en uzun lift 2145 metre. En üst noktası ise 3185 m yüksekliktedir. 16 Pisti bulunmaktadır.

• Erzurum – Kandilli Kayak Merkezi ; Şehir merkezine 36km uzaklıktadır. Pistlerin rakımı 1.713-1.767m arasında değişmektedir. 2,5km, 3,75km ve 5 km mavi ve kırmızı pistler vardır.

• Elazığ – Sivrice – Hazarbaba; Sivrice İlçesi sınırlarında Hazarbaba Dağı Elazığ’a 25 kilometre uzaklıktadır. 2.347 metre zirvesi bulunan Hazarbaba Dağı’nda normal kış koşullarında kar kalınlığı 2 metre civarındadır. Kayak sezonu aralık ayında başlıyor ve mart ayına kadar devam ediyor. Tesisin mevcut tele-ski tesisi, 2000 yılında büyütülerek 1700 metreye çıkarılmış, kayak pisti geliştirilerek amatör ve profesyonel kayakçılara rahat kayma imkanı sağlanmıştır. Elazığ Sivrice Hazarbaba Kayak Merkezinde kayak için horizontal 8 pist bulunmaktadır. Kayak pistleri 3 km. uzunluğunda. Slalom gerektiren zorlu inişleri olan Hazarbaba kayak tesisleri Türkiye’nin en zorlu kayak pistleri arasında yer almaktadır. Kayak merkezine 6 km uzaklıkta bulunan Hazar gölü kenarında bulunan 100 yataklı Mavigöl ve 150 yataklı Turpol otellerinde konaklama imkanları vardır.

• Isparta – Davraz Kayak Merkezi; Akdeniz bölgesinde Isparta il sınırları içerisinde il merkezine 26 km. uzaklıktadır. Davraz Dağı, 2635 m zirve yüksekliği ile Akdeniz Bölgesi’nin Göller Yöresi’nde, Eğirdir ve Kovada Gölleri arasında yükselen ve Isparta Ovası’nı kuşatan dağ kütlelerinden biridir. Davraz Kayak Merkezinde 3 Adet Otel ve 5 km’ye ulaşan uzun parkurlar vardır. Isparta şehir merkezine 26, Süleyman Demirel Havaalanına 58km mesafededir. Davraz Kayak Merkezi, ağaçsız yapısıyla dikkat çekmektedir. 2 adet 300m.lik baby lift dışında 1210m uzunluğunda Telesiyej ve 624m uzunluğunda teleski ile 2100m. yüksekliğe çıkılabiliyor

• Bitlis Kayak Merkezi; Kayak merkezi Bitlis şehir merkezinin içinde yer alıyor. Bir kayak evi ile bir teleski tesisi bulunuyor. Tesisin uzunluğu 725 metre, kapasitesi ise 710 kişidir. 1000 metre uzunluğunda orta ve zor pist yer alıyor. Bölgede Aralık-Nisan ayları arasında bulunan kayak mevsiminde kar kalınlığı ortalama 2 metredir.

• Bingöl – Yolaçtı (Kurucadağ); Bingöl şehir merkezine 25 km. mesafede, ana yol güzergahında. 925 metre uzunluğunda bir teleski mevcut. Merkezde bir de kayak evi bulunuyor. Ayrıca acemi ve ileri düzey kayakçılar için Pistler mevcut olup en uzun Pist 1000 metredir. Alt istasyon bin 650, üst istasyon bin 890 metre yükseklikte bulunmaktadır. Ulaşım otobüs ve özel araçlarla sağlanıyor. Kayak Merkezinde bir kayak evi bulunmaktadır. Konaklama ve diğer hizmetler için şehir içindeki yerlerden yararlanılmaktadır.

• İzmir – Ödemiş – Bozdağ; Tesis, İzmir ili, Ödemiş İlçesi, Bozdağı Köyü sınırları içinde Bozdağı’nda kurulu bulunuyor. İzmir’e 110 kilometre uzaklığında olan merkezde, aralık ayından mart ayına kadar kayak yapılabilmektedir. Kayak alanları 1700-2157 metre yükseklikleri arasındadır. Özellikle dağın kuzeye bakan yamaçlarında Alp disiplini kayak uygulamaları yapmak için elverişli ortam bulunuyor. Bozdag Kayak Merkezi Oteli, Balçova Termal tarafından işletilmektedir. Şömineli şark köşeli dağ ve ova manzaralı, hafta sonları canlı müzikli çatı barı ile hizmet vermektedir

• Gümüşhane – Zigana; Zigana kayak merkezi Trabzon’a 60 km, Gümüşhane’ye 40 km uzaklıktadır. Kayak merkezinde 1 adet teleski, bir adet baby-lift tesisi ile kayak evi bulunuyor. Tesis 661 metre uzunluğunda, 843 kişilik. Kayak mevsimi Aralık-Nisan arasında. Kar kalınlığı 100-150 cm. Ulaşım özel vasıta veya yolcu otobüsleri ile sağlanıyor. Genellikle ormanlık alan ile kaplı olan kayak merkezinde kayak alanları 1900-2500 m yüksekliklerinde ve çim ile kaplıdır. Kayak sezonu Aralık ayında başlar ve Nisan ayına kadar devam eder. Kar kalınlığı 100-150 cm.dir. K ayak Merkezinde bir Kayak Evi, bir adet teleski, bir adet Baby-Lift tesisi bulunmaktadır. Tesisin uzunluğu 661 metre kapasite ise 843 kişi/saattir. Kayak pistinin genişliği 100-200 metre ve ortalama meyil %20 dir.

• Ağrı – Bubi Dağı / Güneykaya – Eleşkirt Ağrı; Türkiye’nin en büyük dağı olan Ağrı Bubi Dağı (5.165 metre) Ağrı şehir merkezine 18 km. uzaklıktadır. 1227 metre uzunluğunda, 600 kişilik bir teleski, 1 adet alt istasyon binası içinde oturma salonu bulunuyor. Kayak mevsiminde kar kalınlığı 2 metreyi buluyor. Orta ve zor pistlere sahip merkezde kayak mevsimi Aralık-Nisan ayları arasındadır. En uzun Pist uzunluğu 1.200 m. Ağrı Eleşkirt Güneykaya kayak merkezinde bir Otel, iki adet günübirlik tesis bulunmaktadır

• Burdur – Salda Kayak Merkezi; Antalya-Denizli güzergâhındaki Burdur İli Yeşilova ilçesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Kayak alanı, 2.079 metre rakımdadır. En uzunu 1.600 metre en kısası 950 metre olan toplam 5 pistten oluşan kayak merkezindeki teleski tesisinin hat uzunluğu 860 metredir.

• Kars – Sarıkamış; Tesis Kars’ın Sarıkamış ilçesinde 2.634 metre yüksekliğindeki Çamurludağ’dadır. Sarıkamış Kayak merkezi Kars Havaalanı’na 50 km, şehir merkezine ise 60 km. uzaklıktadır. Kayak merkezi çamlar arasında toplam 12 km.’yi bulan 5 etaplı piste ve Alpler’de bulunan “Kristal Kar”a sahiptir.

• Gümüşhane – Zigana Kayak Merkezi; Karadeniz Bölgesi’nde ve 2.032 metre yüksekliğe sahiptir. tele-ski ve baby-lift mevcuttur ve pistlerin toplam uzunluğu 661 metredir

• Kütahya – Gediz Murat dağı kayak merkezi; Murat Dağı’nın zirvesi 2 bin 340 rakıma sahiptir. Dağda Termal tesisler de bulunmaktadır. 1870 metre yükseklikteki Sarıçiçek Yaylası’nda kurulan kayak pistleri her seviyedeki kayakçılara hitap etmektedir.

• Bolu – Gerede Arkut Dağı Kayak Merkezi; Gerede’ye 5 km mesafede bulunuyor. Kayağa yeni başlayanlar için 900 metrelik ideal pistlere sahip

• Kastamonu – Ilgaz Yıldız Tepe kayak merkezi; Ilgaz Dağı yakınlarında 1800 metre rakımda yeni bir kayak merkezidir. Telesiyej uzunluğu 1300 m. Pist uzunluğu 1700 m.’dir. Kayak merkezi içerisinde ve yakın çevresinde 2 adet konaklama tesisi bulunmaktadır.

• Tunceli – Ovacık Kayak Merkezi; 1200 metre uzunluğunda teleksi yapılıyor. Yapılacak olan konaklama tesisi 5 katlı, 34 oda ve 75 yatak kapasiteli olacak
• Antalya – Saklıkent; Akdeniz Bölgesi’nde, Beydağları üzerinde bulunur. Toplam 3 km’lik pist bulunmaktadır
• Ankara – Elmadağ; İç Anadolu Bölgesi, Ankara ili sınırları içinde yer alan ve şehir merkezine 18 km. uzaklıkta bulunan Elmadağ’ın yüksekliği 1.850 metredir. 900 metre uzunluğunda 1 adet pisti vardır
• Muğla – Erendağı Kayak Merkezi; 1650 metre uzunluğunda ki hat üzerinde tele-ski tesisiyle günde 800 kişi taşınabiliyor. 4 km. uzunluğundaki yeni kayak pistinin ise, önümüzdeki sezona yetiştirilmesine çalışılacağı söyleniyor.
• Malatya Kayak Merkezi; Yama Dağı Kayak Tesisi’nde çalışmaların devam ediyor. 70 yataklı bir tesis inşa edildi.
• Hakkari – Şemdilli Kayak Merkezi; Hakkari merkezinden 25 kilometre uzaklıkta Güzelkonak köyündedir. Tesisler yapım aşamasındadır.
• Ardahan – Yalnızçam’da; bir adet sabit klemensli telesiyej ve bir adet teleski inşa edilecek
• Trabzon – Çakırgöl’deki kayak alanının ön fizibilite çalışmaları da tamamlandı
. Trabzon-Gümüşhane sınırında, Zigana Dağı silsilesinde yer alan 2504 rakımlı Çakırgöl Yaylası’ndadır.
• Rize Ovit – Trabzon Uzungöl Kayak Merkezi ; Proje aşamasında
• Van – Abalı Kayak Merkezi; Van merkeze 35 kilometre uzaklıkta Artos dağının zirvesinde ve 2 bin 800 rakımlıdır. Henüz konaklama tesisi yok. . Yapım aşamasındadır
• Samsun – Ladik. Akdağ Kayak Merkezi; Küçük ancak Samsun ili içerisinde doyurucu bir kayak merkezidir. 650m uzunluğunda Pisti bulunmaktadır.
• Ordu – Çambaşı Kayak merkezi; Fizibilite aşamasındadır• Nemrut Kayak Merkezi; 2 bin 550 metre pist uzunluğuna sahip. 75 yataklı konaklama tesisi bulunuyor.
• Tarsus – Gülek Karboğazı Kayak Merkezi ; Yapım aşamasında• Sivas – Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi
• Kayseri – Hacılar Kayak Merkezi.
• Konya – Derbent Aladağ Kayak Merkezi
• Aksaray – Hasandağ kayak merkezi
• Artvin – Atabarı kayak merkezi
• Bayburt – Kop Dağı kayak merkezi
• Çankırı Yıldız Tepe kayak merkezi
• Bursa – Alaçam kayak merkezleri ise geliştirme veya proje aşamasındadırlar

Kaynak : turizmguncel.com