Uludağın kanalizasyonu su kaynaklarını kirletmeyecek

Uludağın kanalizasyonu su kaynaklarını kirletmeyecek :TÜRKİYE’nin en önemli kış turizm merkezlerinden Uludağ’da, artık kanalizasyon doğaya bırakılmayacak.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Parti’li Recep Altepe, oteller bölgesine ulaşacak olan yeni teleferik projesi kapsamında, açılan güzergah kullanılarak kanalizasyon şebekesi döşeneceğini söyledi. Projeyle Uludağ’daki atıkların Bursa’ya indirilip şehir kanalizasyonu ile birleştirileceğini kaydeden Altepe, toplam 13 bin 500 metrelik bu güzergah kullanılarak Uludağ’ın doğalgaz ve elektrik sorununun da tümüyle giderileceğini dile getirdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kayak sezonunun startı verilen Uludağ’a çıktı. Burada açıklamalarda bulunan Altepe, Bursa’da Teferrüç ile Oteller bölgesindeki yeni teleferik projesinin, ağaç kesimi nedeniyle yargıya intikal eden Sarıalan-Oteller Bölgesi’ndeki çalışmaların başlatılamadığını söyledi. Yargının vereceği kararı beklediklerini belirten Altepe, “Ağaçların kesilmesi yüzünden yargıya intikal eden bu sorunun önümüzdeki günlerde giderileceğini düşünüyorum. Çalışmaların başlaması halinde yaz ayına kadar yeni teleferik başlamış olacak. Teleferik güzergahının bizim için ayrı bir önemi var. Uludağ’da oteller bölgesindeki kanalizasyonu 13 bin 500 metrelik bir çalışma ile Bursa’ya taşıyacağız. Böylece Uludağ’daki su havzaları kirlenmeyecek, doğa zarar görmeyecek. Bu güzergah kullanılarak Uludağ’a doğalgaz getirilecek, kesintilerin önlenmesi için yeni elektrik tesisatı çekilecek” dedi.

Teleferik projesi, kanalizasyon, doğalgaz ve elektrik tesisatı için bir kaç yüz ağacın kesilmesinin kaçınılmaz olduğunu açıklayan Recep Altepe, aksi halde yol genişletme çalışmasının yapılması halinde Uludağ’da on binlerce ağaca zarar verileceğini ifade etti.

Başkan Recep Altepe, teleferik projesindeki yargı sorununun giderilmesi halinde, en fazla üç yıl içerisinde Uludağ’ın, sadece kış aylarında değil yazında turizme hizmet verebileceğini belirtti. Recep Altepe, projenin Teferrüç ile Sarıalan güzergahında yargıya intikal eden problemlerin giderildiğini, test sürüşü yapılan bu güzergahta 8 kişilik moden kabinlerde yolcu taşımacılığının ocak ayı içerisinde başlayacağınıda açıkladı.

DOĞADER: AĞAÇLARIN KESİLMESİ HESAPTA YOKTU

Bu arada Uludağ’da, Sarıalan ile Oteller bölgesindeki çalışmaları usulsüz ağaç kesimi yapıldığı için Bursa Barosu ile birlikte yargıya taşıyan Doğader Genel Sekreteri Caner Gökbayrak, “Hazırlanan projede teleferik yüksek direklerin üzerinden geçecek, ağaçların kesilmeyecekti. Biz bu yüzden çalışmalara o zaman olur verdik. Daha sonra projenin dışına çıkılıp ağaçlar kesildi. Orası bir milli park. Milli Parkın kendine has yasaları var. Mahkeme bu nedenle durdurma kararı verdi. Aslına milli parklarda ticari işlem yapılamaz. Otlatma dahi yapılamaz. Uludağ konusu çok önemli. Türkiye’ye mal olan bir konu. Teleferik hattına karşı değiliz. Bu yüzden da başta dava açmadık. Bizim projeyi engellememiz söz konusu değil. Sadece doğaya sahip çıkıyoruz” dedi.

Kaynak : www.bursadabugun.com