Üreticinin Fındığını İlkel Teleferik Taşıyor

Üreticinin Fındığını İlkel Teleferik Taşıyor :ORDU’da dik arazilerde toplanan fındıklar, üreticinin kurduğu ilkel teleferikle harmana taşınıyor. Teleferik istasyonlarından motoruyla fındık çeken 36 yaşındaki Mehmet Kondak, “Köylerde kurulan 300-500 metrelik teleferik istasyonlarıyla fındık kolayca harmana taşınıyor. Zaman ve maliyet açısından da çok uygun” dedi.

Ağustos ayı başında bahçeye giren fındık üreticileri hasada devam ederken Melet ve Turnasuyu Vadisi üzerinde araç yolu olmayan arazilerde bahçelerden toplanan ürünler katır ve teleferikle harmana taşıyor. Köylerde fındık işlerinde çalıştırılacak katırların her yıl yetersiz olması nedeniyle sıkıntı yaşayan üreticiler çareyi teleferikte buldu. Rakımı 800 metreyi bulan Turnasuyu Vadisi çevresindeki 16 köyün bahçelerinde 300-500 metre arasındaki uzunlukta 100’e yakın çelik halat ve onu harekete geçiren motordan oluşan ilkel teleferik sistemleri bulunuyor. Engebeli, dik ve yamaç arazilerde toplanan fındıklar kurulan teleferik sistemiyle kolaylıkla taşınırken üreticilerde bu sistemden memnun olduklarını söyledi.

Turnasuyu Vadisi üzerinde bulunan köylerdeki teleferik istasyonlarından motoruyla fındık çeken Mehmet Kondak, “Köylerde nüfus azaldığı için fındık işlerinde çalıştırılabilecek işçi bulmakta sıkıntı yaşanıyor. Doğu ve Güneydoğu’dan gelen fındık işçileriyle bu sorun aşılmaya çalışılıyor. Bir de fındığın bahçeden harmana taşınması var. Eskiden köylerde her 3 üreticiden birinin mutlaka katırı olurdu. Bugün gelinen noktada katır sayısı çok yetersiz. Bizde çözümü bahçemize kurduğumuz ilkel teleferik sisteminde bulduk. Turnasuyu Vadisi’nde yüksek 300-500 metre mesafeden fındık çekiyorum. Vadi boyunca 100’e yakın teleferik istasyonu var” dedi.

Gerce Köyü’nde yaklaşık 12 ton fındık üretimi yapan 43 yaşındaki Hüseyin Özbucak ise 6-7 kilometre uzaktaki bahçelerden katırla fındığın harmana taşınmasının zor olduğunu söyledi. 4 yıl önce bahçelerine kurduğu teleferik istasyonuyla bu sorunu kolaylıkla hallettiğini belirten Özbucak, “Arazilerimiz yamaç ve dağınık yerlerde. Büyük çoğunluğunda araba yolu yok. Bahçede toplanan fındıkları katır ve insan gücüyle bir arada biriktiriyoruz. Teleferikle araba yoluna çekiyoruz. Buradan da kamyonetle harmana götürüyoruz. Teleferikle fındık taşıma maliyetini azalttığımız gibi zamandan da büyük kazancımız var. Bu sene serbest piyasada 6-7 TL fiyat bekliyoruz. Ancak bu fiyatlarla ürünümüzün karşılığını alabiliriz” diye konuştu.

Kaynak : www.haber3.com