Alplerin Kar Krallığı

Alplerin Kar Krallığı :Stubaital, Avusturya Alpleri’nin en güzel vadilerinden biri. Innsbruck yakınlarında. 40 kilometrelik vadide ülkenin en geniş buzul kayak merkezi bulunuyor. Okurumuz Zeynep Korçan “Kar Krallığı” olarak bilinen Stubai Kayak Merkezi’ne gitti, izlenimlerini yazdı.

Kış deyince aklıma hemen kayak tatili gelir. Kayak yapmayı çok sever, kışı iple çekerim. Araştırmacı bir gezginim. Bana sorarsanız en güzel kayak merkezleri Apler’de. Bu nedenle 20-25 yıldır hep Tiroller’e, yani Avusturya Alpleri’ne gideriz.
Bu kez yola 6 kişi çıktık. İstanbul’dan Innsbruck’a direk uçuş bulamamıştık. Münih’e uçtuk. Kalacağımız Neustift köyüne ulaşmamız yaklaşık 2 saat sürdü. Yolda şoförümüzle kâh İngilizce, Almanca sohbet ettik, kâh harika manzaraları seyrettik. Dönüşte de aynı araç götürecekti bizi havaalanına.
Neustift, Innsbruck’un güneyinde, karayoluyla 25 kilometre uzaklıkta. Tipik Tirol mimarisine sahip otelimiz Fernau (www.hotel-fernau.at) dört yıldızlıydı. Yemekleri, servisi mükemmeldi. Gurmelere hitap eden mutfağında haftada bir gün şampanyalı kahvaltı bile çıkıyordu. Fiyatları da uygundu.

12 AY KAYAK

Odalarımıza yerleştiğimizde akşamüstü olmuştu. Çıkıp köyü turladık. Manzara, evlerin mimarisi çok güzeldi. Tipik Tirol karakterlerini yansıtan bir cafe-bara uğradık. İlk schnaps‘lerimizi içtik.
Ertesi gün kayak için Stubai Buzulu Kayak Merkezi’ne gittik. 17 kilometre uzaklıktaki kayak merkezine otobüs servisi vardı. Durağı otelin tam önündeydi. Direk kayak odasından, kayakları taşımadan binebiliyorduk. Yol boyunca harika manzaraları seyrediyorduk.
Stubai Buzulu, diğer ismiyle “Kar Krallığı” 3150 metre rakımda. Avusturya’nın en geniş buzul kayak bölgesi. Karları hiç tükenmiyor. Ağustosta bile kayak yapmak mümkün. İşaretli pistlerinin üzunluğu 110 kilometre. Farklı zorluktaki pistlerde her tür kayakçıya yer var. Snowboard da yapılabiliyor. October Fest zamanı dağda geleneksel Tirol kıyafetleriyle kayılıyor, bira şöleni yapılıyor.

TEK SKIPASS ÜCRETSİZ OTOBÜS

Stubaital Vadisi’ndeki dört kayak merkezinde aynı skipass geçerli. Otobüsler ücretsiz. Kayak yapmıyorsanız otelden alacağınız konuk kartıyla otobüsleri ücretsiz kullanabiliyorsunuz. Kayak yapmayanlar için bölgede görülecek, yapılacak çok şey var. Karlı doğada yürüyüş muhteşem. Köyler çok güzel ve sevimli. Herbirinde tipik Tirol ürünleri satan mağazalar mevcut.Kayaktan fırsat bulduğunuz bir gün otobüsle 20 dakika mesafedeki Tirol Bölgesi’nin merkezi Innsbruck’u da görmenizi tavsiye ederim.

Birbirine yakın 4 kayak merkezi

Stubaital Vadisi’nde 3 kayak merkezi daha mevcut. “Schlick 2000 / Fulpmes” Neustift’e 8, Innsbruck’a 10 kilometre mesafede. Düzenli otobüs servisi var. 1000 ila 2240 metre rakımdaki işaretli pistlerinin toplam uzunluğu 28 kilometre. Neustift’in pistleri ise 2040 metre rakımda. Kızak ve yamaç paraşütü de çok popüler. Şayet gündüz kayaktan kızağa vakit bulamazsanız, gece aydınlatılmış pistlerde kayabilirsiniz. Bölgedeki üçüncü kayak merkezi Mieders. Kızak ve tur kayağı için uygun.

Innsbruck otobüsle 20 dakika

Innsbruck, Alpler’le çevrili bir şehir. Dağ manzaraları doyumsuz. Şehri gezdikten sonra Altstadt, yani tarihi bölgeye uğrayıp tipik Avusturya kafelerinde güzel bir kahve için. Yanında elmalı kek (apple strudel) tadın. Hofburg Sarayı da görülmeye değer. Girişindeki ünlü Cafe Sacher’e girerseniz, Sacher Torte’i denemenizi öneririm. Tarihi merkezdeki Altın Çatı’nın (Goldenes Dachl) yakınında dünyanın en büyük Swarovski mağazalarından biri bulunuyor. Kristal meraklılarına hitap eden Swarovski Dünyası kent yakınlarında. İki saatte bir otobüs servisi var (www.kristallwelten.swarovski.com) Bu arada ünlü Bergisel atlama kulesini de görmeyi ihmal etmeyin.