Aslı Nemutlu davasında mahkemenin aldığı o karar iptal

Aslı Nemutlu davasında mahkemenin aldığı o karar iptal :Erzurum Konaklı Kayak Merkezi’nde antrenman sırasında düşerek hayatını kaybeden milli kayakçı Nemutlu’nun ölümüyle ilgili davada mahkemenin aldığı keşif kararı, bilirkişi heyetindeki eksiklik nedeniyle bir kez daha iptal edildi.

Erzurum’da antrenman sırasında düşerek hayatını kaybeden milli kayakçı Aslı Nemutlu’nun ölümüyle ilgili Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık’ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin yargılandığı davada alınan keşif kararı, bilirkişinin mazeret bildirmesi ve yeni bilirkişi atanamaması nedeniyle bir kez daha iptal edildi.

Erzurum 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 16 Eylül 2014’te yapılan duruşmada, bilirkişi heyeti belirlenerek, 6 Aralık 2014’de keşif yapılması kararlaştırıldı ancak önceki gün heyettekilerden bir kişi sınavları dolayısıyla keşfe katılamayacağını mahkemeye iletti.

Yeni bilirkişilerle yapılan görüşmelerden sonuç alamayan mahkeme, sanık avukatlarının 21 Ocak 2014’teki “reddi hakim” itirazının ardından olduğu gibi yine keşfi iptal etti.

Milli kayakçı Aslı Nemutlu’nun babası Ahmet Metin Nemutlu, yaptığı açıklamada, bugüne kadar 8 üniversiteden 25 bilirkişiye ulaşıldığını ancak kiminin kabul etmediğini ve kiminin de baskı altında kaldığını ileri sürdü.

Davanın iki yılı aşkın süredir devam ettiğini belirten Nemutlu, şunları kaydetti:

“Artık yurtdışından mı bilirkişi getireceğiz. En küçük bir hırsızlık olayının ardından bilirkişi bulunuyor. Bilirkişiler teklifi kabul etmeyerek veya baskı altında kalarak görevlendirmeyi kabul etmiyorlar. Mahkemenin hakimi de bunalmış durumda. 2 yılı aşkın süredir devam eden davada ortaya bir sonuç çıkmış değil. Daha önce de sanık avukatları ‘reddi hakim’ talebinde bulunarak keşif yapılmasını engellemişlerdi. Bilirkişi cenneti olan Türkiye’de Aslı’nın davasına bilirkişi bulunamıyor. Maalesef buna anlam getiremiyoruz.”

OLAY

Milli kayakçı Aslı Nemutlu, Erzurum Konaklı Kayak Merkezi’nde yapılması planlanan Alp Disiplini Birinci Etap Yarışması öncesinde 12 Ocak 2012’de Bayanlar Süper-G Pisti’nde antrenman yaparken geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybetmiş, olayın ardından Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık’ın da aralarında bulunduğu 7 kişi hakkında “taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. Olayla ilgili hazırlanan ikinci iddianamede ise 9 kamu görevlisi hakkında “görevi kötüye kullanmak” suçundan 6 aydan ikişer yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.