Balçova Teleferik Tesisleri bir türlü bitmiyor

Balçova Teleferik Tesisleri bir türlü bitmiyor :İzmir Büyükşehir Belediyesi, metroda olduğu gibi Balçova Teleferik Tesisleri’ni de bir türlü bitiremiyor. Belediyenin 7 yıl önce yenilemek için kapattığı tesislerin açılışı bir kez daha ertelendi.

İzmir’de yapımı yılan hikayesine dönen ve temelleri 3 Haziran 2005 tarihinde atılmasına rağmen Büyükşehir Belediyesi tarafından bir türlü bitirilemeyen Üçyol-Üçkuyular Metro Hattı gibi, kentin simge yerleri arasında olan Balçova Teleferik Tesisleri de bir türlü tamamlanamıyor. Eski teleferik hattını 7 yıl önce kapatmasına rağmen yenisini bir türlü yapamayan Büyükşehir Belediyesi, yeni tesisin inşaatını duyurduğu gibi 30 Nisan’da yine tamamlayamadı.
Yüklenici firma STM Sistem Teleferik borca batık olduğu gerekçesiyle iflas erteleme talebinde bulunurken, tesiste çalışmaların tamamlanması bir yana, dikildiği söylenen teleferik direklerinin bile tamamına yakınının yerinde yeller estiği görüldü.

‘Direkler bile dikilmemiş’
Teleferik inşaatı sahasında incelemelerde bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, “Yine bir Aziz Kocaoğlu klasiğiyle karşı karşıyayız. İzmir’in en güzel tesislerinin yapımı, metro çalışmalarına döndü. Metro gibi bu tesislerin de ne zaman biteceği belli değil. Biz bir an önce kentin turizmine ve ekonomisine katkı koyacağını düşündüğümüz tesislerin İzmirliler adına tamamlanmasını bekliyoruz” diye konuştu.
2013 yılı Nisan ayında Başkan Aziz Kocaoğlu başta olmak üzere pek çok siyasinin katılımıyla temelleri atılan tesisin 31 Aralık 2013 tarihinde bitirilerek hizmete açılacağı duyuruldu. Bu süreçte Balçova Teleferik Tesisleri’ndeki çalışmaların ağaçlık alanda yapılacağı için Orman Bölge Müdürlüğü’nden gerekli izinlerin geç geldiğini gerekçe gösterilerek çalışmaların yaklaşık olarak 120 gün gecikmeyle tamamlanacağı belirtildi. En son bir vatandaşın başvurusu üzerine verilen Genel Sekreter Yardımcısı Başkanı Raif Canbek imzalı belgeye göre “Balçova Teleferik Tesislerinin Yenilenmesi” işinin bitim tarihi olarak 30 Nisan 2014 tarihi gösterildi. Ancak tesislerdeki çalışmalar öz verilen bu tarihte yine tamamlanamadı. Tesisin tamamlanması bir yana dikildiği söylenen teleferik direklerinin bile dikilmediği ortaya çıktı.

‘Hiç faaliyet görmüyoruz’
Tesisin inşaatında incelemelerde bulunan Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, söz konusu çalışmanın aynı metro yapım çalışmaları gibi yılan hikayesine döndüğünü savundu. Orman Bölge Müdürlüğü’nde gelmesi beklenen yazıyı gerekçe gösteren Başkan Kocaoğlu’nun şu an önünde herhangi yasal bir engel kalmadığını vurgulayan AK Partili Doğan, “Sayın Aziz Kocaoğlu eğer zamanında ihaleyi yapmayı becerebilseydi, dosya KİK’e yasaya uygun halde gitmiş olsaydı bu süreçler yaşanmazdı. 2011 yılından bu yana Balçova Teleferik Tesisleri’nin giriş noktasının dışında bir hareket görmüyoruz. Direkler halen aşağıda bekliyor. Önünde engel de kalmadı. Yine bir Aziz Kocaoğlu klasiğiyle karşı karşıyayız. İzmir’in en güzel tesislerinin yapımı, metro çalışmalarına döndü. Metro gibi bu tesislerin de ne zaman biteceği belli değil” dedi.
Doğan şöyle konuştu: “Bu süreç göstermiştir ki gerçekten Sayın Kocaoğlu’nun Ahmet Piriştina’dan devraldığı kadroları tasfiye etmesinden sonra çalışacak bir kadrosunun olmadığı bir kez daha ortaya çıkmıştır. Biz Sayın Kocaoğlu’nun bu tesisi bir an önce kente kazandırmasını İzmirliler adına istiyoruz. Tesisin tamamlanmasının hem turizm açısından, hem de ekonomik açıdan kente ve ilçeye önemli katkılarının olacağını düşünüyoruz ve bir an önce çalışmaların tamamlanmasını diliyoruz ve bekliyoruz.”

BUGÜNE NASIL GELİNDİ
*Balçova’da Dede Dağı’ndaki Körfez manzaralı Balçova Teleferik Tesisleri’nin yenilenmesi süreci 7 yıldır devam ediyor.
*Tesisler Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin 2007 yılında hazırladığı rapor üzerine “can ve mal güvenliği olmadığı” gerekçesiyle 5 Kasım 2007’de kapatıldı. Yeniden yapımı için Büyükşehir Belediyesi’nce çıkılan 3 ihale çeşitli nedenlerden iptal oldu.
* Şubat 2012’de yapılan ihaleyi 10 milyon 225 bin lirayla en düşük teklifi veren STM Sistem Teleferik Montajı ve Turizm A.Ş. kazandı. 14 milyon 400 bin lira ile ihalede en yüksek teklifi veren Doppelmayr Seilbahnen Gmbh şirketi, Kamu İhale Kurumu’na (KİK) itiraz etti.
* KİK de 9 Nisan 2012’de yaklaşık maliyet hesaplamasının hatalı olduğunu, birim fiyatlar üzerinden tek tek hesaplanması gerektiğini gerekçe göstererek ihaleyi iptal etti.
*İzmir Büyükşehir Belediyesi yeni ihaleler açarken, mahkemeden KİK’in kararının iptali haberi geldi. Böylece Büyükşehir, STM Teleferik ile sözleşmeyi imzaladı.

Bittiğinde saatte 1200 yolcu taşıyacak
Bugüne kadar sadece 3 direk kurulan tesis AB standartlarına uygun olarak yeni baştan tasarlanarak saatte bin 200 yolcu taşıyacak. Çok daha güvenli ve daha modern bir şekilde hizmet vermesi planlanan tesiste her biri değişik renkte olacak şekilde 8’er kişilik kabinler olacak. Yolculuk süresinin ortalama 2 dakika 42 saniye olacağı ifade edilirken, daha önce Nisan ayı sonunda tamamlanacağı açıklanan teleferiğin yatırım maliyetinin 12 milyon 65 bin lira olduğu kaydedildi.