Balçova Teleferik Tesisleri söz verilen tarihte bitecekmi

Balçova Teleferik Tesisleri söz verilen tarihte bitecekmi :Teleferik Tesisleri’ni yenileyen İzmirli teleferik devi STM Sistem Teleferik, borca batık olduğu gerekçesiyle mahkemeye başvurarak iflas erteleme istedi.

Firma yetkilileri, “İşin bitmesi amacıyla böyle bir operasyon yaptık. Teleferik tesislerini söz verdiğimiz gibi zamanında yetiştireceğiz” iddiasında bulundu

Yaklaşık 7 yıldır kapalı olan ve yenilenmesi yılan hikayesine dönen Balçova’daki Teleferik Tesisleri ile ilgili bir kötü haber daha geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tesislerin yenilenmesi ile ilgili ihalesini kazanan İzmirli teleferik devi STM Sistem Teleferik, borca batık olduğu gerekçesiyle mahkemeye başvurarak iflas erteleme istedi. Firmanın 10. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne yaptığı başvuru 11 Mart’ta yapılacak duruşmada karara bağlanacak. Bu süreye kadar firmadan alacaklı olanlar itirazlarını yapabilecek. Mahkemenin iflas erteleme kararı vermesi durumunda, firma yetkilileri alacaklılarına yapabilecekleri ödemeyi erteletip nefes alabilecek.

Yılan hikayesine döndü
Mahkemenin iflas erteleme kararını olumsuz bulması durumunda firma iflas etmiş sayılacak. Şirketin geleceği, İzmir’in bir türlü bitmeyen Teleferik Tesisleri’nin de kaderini belirleyecek. Geçtiğimiz Nisan ayında çalışmalara başlanan teleferik tesislerinin, ihale sözleşmesine göre 365 günde tamamlanarak bu yılın ilk aylarında teslim edilmesi gerekiyor. STM Sistem Teleferik A.Ş. yetkilileri iflas erteleme talebiyle mahkemeye yaptıkları başvuruyu doğruladı. Firma yetkilileri, “İşin bitmesi amacıyla böyle bir operasyon yaptık. Teleferik tesislerini söz verdiğimiz gibi zamanında yetiştireceğiz” iddiasında bulundu.
Balçova Dede Dağı’ndaki Körfez manzaralı Balçova Teleferik Tesisleri’nin yenilenmesi süreci 7 yıldır devam ediyor. Tesisler Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin 2007 yılında hazırladığı rapor üzerine ‘can ve mal güvenliği olmadığı’ gerekçesi ile kapatıldı. Onarımı için Büyükşehir Belediyesi’nce çıkılan 3 ihale çeşitli nedenlerden iptal oldu.
Şubat 2012′de yapılan ihaleyi 10 milyon 225 bin liralık en düşük teklifi veren STM Sistem Teleferik Montajı ve Turizm A.Ş. kazandı. 14 milyon 400 bin lira ile ihalede en yüksek teklifi veren Doppelmayr Seilbahnen Gmbh şirketi, Kamu İhale Kurumu’na (KİK) itiraz etti. KİK de 9 Nisan 2012′de yaklaşık maliyet hesaplamasının hatalı olduğunu, birim fiyatlar üzerinden tek tek hesaplanması gerektiğini gerekçe göstererek ihaleyi iptal etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni ihaleler açarken mahkemeden KİK’in kararının iptali haberi geldi. Böylece Büyükşehir, STM Teleferik ile sözleşmeyi imzaladı.

Kapasite artacak
Balçova Teleferik Tesisleri’ne yeni kurulacak sistemle daha önce saatte 400 kişi olan iniş-çıkış kapasitesi saatte 2 bin 400 kişiye çıkarılacak. Böylece yıllık taşıma kapasitesi 500-600 bin kişiye yükselecek. Eski dört kişilik yolcu kabinleri, yerlerini 12 kişilik kabinlere bırakacak. Yeni teleferik hattında otomasyon sistemi sayesinde halat çıktığında kabinler otomatik olarak duracak ve anında müdahale söz konusu olabilecek. İhale kapsamında tesisin girişindeki bilet holleri yenilenecek.

Teleferik devi
1998 yılında Orhan Yılmaz ve Reşit Tezcan tarafından kurulan STM Sistem Teleferik, Türkiye’nin pekçok yerinde teleferik sistemleri yapıyor. İzmir Ödemiş Kayak Merkezi’nin de yapımını gerçekleştiren firma, Hakkari Merga Büte, Çankırı Ilgaz, Van Gevaş, Erzincan Ergan Dağı, Kars Çamurlu, Kars Sarıkamış, Muş, Ankara Keçiören, Isparta Davraz, Kastamonu Büyük Ilgaz, Erzurum Palandöken, Erzincan Sakaltutan gibi projeleri gerçekleştirdi. Firma Azerbaycan Balaken’de de teleferik sistemleri kurdu.