Bolkarlar adrenalin tutkunlarını ağırlayacak

Bolkarlar adrenalin tutkunlarını ağırlayacak :Doğal güzellikleriyle ilgi çeken 3 bin 524 metre yüksekliğindeki Bolkar Dağları’nın, dünyanın sayılı kış turizm merkezlerinde yapılan helikopterli kayak sporu için de uygun olduğu belirlendi.

Ulukışla Kaymakamı Ferhat Atar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bolkar Dağları’nın uluslararası turizme kazandırılmasını hedeflediklerini ifade etti.

Vali Necmeddin Kılıç’ın Gençlik Ve Spor Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler sonucu, Aralık ayında bölgeye gelen uzmanların fizibilite çalışması yaptığını ifade eden Atar, şunları kaydetti:

“Yapılan inceleme sonucu, yaklaşık 655 hektar alanda yapılması planlanan tesis için Karagöl Tepesi ve Toptepe mevkisi uygun görüldü. İlk etapta bu bölgede günü birlik tesisler kurulacak. Bölge, kış turizm kapsamına alındığında ise konaklama tesisleri yapılacak. Geçmiş yıllarda Bolkarların zirvesinde heliski denilen kayak sporunu yaptıklarını duyduk. Arşivlerde 2007 yılında İtalya’dan gelen bir grubun burada heliski yaptığını ve görüntülerini yabancı internet sitelerinde paylaştıklarını gördük. Uzmanlar, Bolkar Dağları’nın heliski için de oldukça uygun bir yapıya sahip olduğunu söylediler.”

– Kaplıca ve kayak bir arada

Ankara-Adana otoyoluna 16 kilometre uzaklıkta bulunan Bolkar Dağları’nın mağara ve yayla turizmi için tercih edilen bir yer olduğunu belirten Atar, “Özellikle Adana, Mersin, Konya ve Aksaray’dan gelen çok sayıda Yerli Turist var. Buranın kış turizmine açılmasıyla turist hareketliliğinin artmasını umut ediyoruz. Jeopolitik olarak bakıldığında Bolkarlar önemli bir konumda yer alıyor. Türkiye’de kayak merkezi ile kaplıcanın bir arada olduğu nadir yerlerden biri de Niğde’dir. Çiftehan Kaplıcası ile kayak merkezi arası 30 dakika uzaklıkta. Bolkarlar’daki kayak merkezini tercih edenler, kar ve kaplıca keyfini bir arada yaşayacaklar” diye konuştu.

– Bolkarlar, Heliski için de uygun

Gençlik Ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü Teleski -Telesiyej Uzmanı Hasan Sağlam ise Bolkar Dağları’nda, amatör, orta düzey ve profesyonel kayak ile aynı zamanda heliski denilen, zirveye helikopterle bırakılan kayakçıların oradan kayarak aşağıya indikleri, adrenalini yüksek kayak için de çok uygun alanlar olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Sağlam, bölgede yılın 365 günü, dört mevsim çalışabilecek tesisler kurmayı planladıklarını belirterek, “Ziyaretçiler, kış aylarında kayak yapabileceği gibi yaz aylarında da telesiyejle taşınarak 2 bin 600 metre yükseklikte yer alan Çinili Göl ile Karagöl’ün manzarasını seyredebilecekler” dedi.

– Ulusal ve uluslararası yarışlar yapılabilecek

Kurulması planlanan tesisler için alternatif alanlar olduğunu ifade eden Sağlam, ilk etapta saatte bin kişi kapasiteli bin metre uzunluğunda teleski ile saatte bin 500 kişi kapasiteli bin 600 metre uzunluğunda dört kişi taşımalı telesiyej yapılmasını düşündüklerini, 2. etap çalışmaları kapsamında ise bin 200 metre uzunluğunda 4 kişilik telesiyej kurulmasının planlandığını anlattı.

Sağlam, 2 bin 950 metrede kurulacak yukarı istasyon ile alt istasyon arasında 900 metre kot farkı olduğunu vurgulayarak, “Burada ulusal ve uluslararası yarışların yapılabileceği, her düzeydeki kayakçıya hitap edebilecek pistler var. Kayak sporu için kar kalitesi çok önemli, burada da istenilen ‘toz kar’ tipi mevcut. Kasım ayının ilk haftasında kar yağmaya başlıyor ve 120 gün kalıyor” ifadelerini kullandı.