Bozdağ Kayak Merkezinde Sessiz Kış

Bozdağ Kayak Merkezinde Sessiz Kış :Ege Bölgesi’nin tek kayak merkezi olan Bozdağ Kayak Merkezi çığ tehlikesi nedeniyle 2014 yılı kış sezonunu da sessiz şekilde geçiriyor.

Ege Bölgesi’nin tek kayak merkezi olan Bozdağ Kayak Merkezi çığ tehlikesi nedeniyle 2014 yılı kış sezonunu da sessiz şekilde geçiriyor. Çığ tehlikesi nedeniyle bu yıl da kapalı kalan tesisler için Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nden uzman heyetin gelip bölgede inceleme yapması bekleniyor.

Ege’nin Uludağ’ı olarak adlandırılan Bozdağ’da geçen yıl yaşanan çığ olayları sonrası Şubat ayında toplanan İzmir Valiliği Çığ Afet Grubu’nca “Bozdağ beldesinden Bozdağ Kayak Merkezine, Gündalan Mevkiine giden yol ve patikaların Bozdağ Beldesinden itibaren taşıt ve yaya trafiğine kapatılması ve ayrıca Kemer Köyü, Cevizalan Köyü, Dokuzlar Köyü ve Yılanlı Köyünden ve Kiraz İlçesinden Bozdağ Dağına ulaşım sağlanabilecek taşıt ve patika yollarının kapatılması ve uyarı levhalarının konulması yönünde asayiş tedbirlerinin alınması” şeklinde karar alınmıştı.

Bu yıl da aynı karar doğrultusunda kayak merkezinin açılmaması nedeniyle Bozdağ beldesi son derece sessiz bir kış geçiriyor. Her hafta sonu büyük ilgi gören kayak merkezinin kapalı olması nedeniyle gelen ziyaretçi sayısında da gözle görülür bir düşüş yaşandı. Bozdağlı ve Gölcüklü esnaflar da tesisin kapanmasından son derece olumsuz etkilendiklerini dile getirdiler.

GENÇLİK VE SPOR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DE İNCELEYECEK

İzmir Valiliği İl Özel İdaresi’ne ait olup Balçova Termal Oteli tarafından işletilen tesisle ilgili geçtiğimiz hafta İzmir Valiliği Çığ Afet Grubu’nca bölgede incelemeler gerçekleştirildi. İzmir Valiliği Çığ Afet Grubu’nun konuyla ilgili olarak hazırlanan raporunda Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nden uzman heyetin de inceleme yapması gerektiğinin belirtildiği ifade edildi.

Kapalı kalan tesislerde güvenlik personeli dışında kimsenin bulunmadığını kaydeden işletme müdürü Mesut Durgun, “Geçen yıl Şubat ayında İzmir Valiliği Çığ Afet Grubu’nun aldığı kararlar halen geçerli durumda. Herhangi bir çığ tehlikesine karşı 2014 yılı kış sezonu boyunca Bozdağ Kayak Merkezi kapalı kalacak. Bu noktada bu tehlikenin varlığına karşı alınabilecek önlemler konusunda Çığ Afet Grubu’nun çalışmaları var. Geçen hafta Bozdağ’da yine incelemelerde bulundular ve tesisler için Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nden uzman bir heyetin de inceleme yapması gerektiğini söylediler. Şimdi Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nden gelecek heyetin inceleme yapması bekleniyor. O incelemelerin ardından gelecek yıllar için gerekli çalışmalar yapılacaktır. Bozdağ Kayak Merkezi, Ege Bölgesi açısından önemli bir kış turizmi alanı ve yatırımlarla daha iyi yerlere gelecektir.

İnsan hayatını doğrudan ilgilendiren bir konu olduğundan son derece tedbirli hareket edilmesi gerekiyor. 10 yılda ikinci kez kayak tesisi çevresinde böyle bir çığ olayının yaşandığını biliyoruz. Bu nedenle son derece derinlemesine çalışmakta yarar var. Zaten 2014 yılı kış sezonu da kar yağışı açısından son yılların en verimsiz sezonu denilebilir. Şu anki kar yağışı durumu da kayak için uygun değil. Avrupa’yı da etkileyen yağışsız sezondan Bozdağlar da nasibini aldı” diye konuştu.

BOZDAĞ’DA GEÇEN YIL İKİ AYRI ÇIĞ FELAKETİ YAŞANMIŞTI

20 Ocak 2013 tarihinde Bozdağ Kayak Merkezi’ne çığ düşmüş, dere üzerindeki köprünün bir bölümü, bir telesiyej direğinin ve otel odasının penceresinin zarar görmüştü. Bu olay üzerine tesis kapatılırken, 13 Şubat 2013 tarihinde de Ege Üniversitesi Dağcılık Kulübü üyesi 4 dağcı Bozdağ zirvesine tırmanmaya çalışırken Mermeroluk Diktepe Mevkiinde meydana gelen çığ nedeniyle dağcılardan Erdem Tapul isimli dağcı çığ altında kalarak yaşamını yitirmişti.