Bursa kent içi ulaşımına yeni model telli sistem

Bursa kent içi ulaşımına yeni model telli sistem :Bursa kent içi ulaşımının lastik tekerlekli araçlardan Bursaray`la birlikte raylı sisteme geçişi toplu ulaşım devrimi kabul edilmişti. Raylı sistem devrimi şimdilerde tramvay ile daha farklı bir aşamaya ulaştı.
Geçen süreçte…
1963 yılında yapılan teleferik hep vardı. Fakat, Türkiye`nin ilk teleferiği olarak kurulan sistem Teferrüç Mahallesi`nden Sarıalan`a kadar yolcu taşıdı.
Yani…
Dağ ulaşım aracı olarak kullanıldı.
Bu dönem…
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile birlikte teleferik kent içi ulaşım aracı olarak da kullanılmaya başlanıyor.
İlk adım…
Teleferik hattının Gökdere`ye indirilmesi projesiyle atıldı. Hazırlıkları son aşamaya gelen projeye göre, Bursaray Gökdere İstasyonu`na üst kat gibi teleferik istasyonu yapılacak.
Hat…
Setbaşı ve Temenyeri istasyonlarıyla Uludağ ana hattına bağlanacak.
Böylece…
İki farklı ulaşım sistemi araçları olarak Bursaray ve teleferik entegre olurken, Setbaşı İstasyonu sayesinde Heykel`den Uludağ`a çıkılabilecek, Teferrüç bölgesinde yaşayanlar da teleferik kullanarak kent merkezine inebilecekler.
Şimdi de…
Teleferiği Bursa`da dağ ulaşım aracı olmanın yanında kent içi ulaşım aracı haline getirecek önemli bir proje gündemde.
Projeyi açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe söze, “Uludağ hattının yanında kent içi ulaşım amaçlı yeni bir teleferik hattı kuruyoruz” diyerek başladı ve şunu söyledi:
“Kültürpark`ın altında bir ana istasyon yapacağız. Hat buradan Devlet Hastanesi`ne, oradan da Pınarbaşı`na ulaşacak.”
Şöyle devam etti:
“Hat burada iki kola ayrılacak. Biri Pınarbaşı`ndan Abdalmurat ve Mollafenari`ye gidecek. Bir kol da Kuştepe`den Yiğitali`ye çıkacak.”
Aslında…
Böyle bir teleferik hattı, özellikle seçim dönemlerinde kamuoyu gündemine zaman zaman geliyor, fakat fantezi olmaktan öteye geçemiyordu.
Düşünce…
İlk kez Altepe`nin üzerinde durmasıyla proje aşamasına geldi.
Düşünce şu:
Teleferiği kent içi ulaşım aracı haline getirecek projedeki ana istasyon Kültürpark`ın alt bölgesindeki lunapark alanı ile köşedeki mezarlık arasına yapılacak.
Yani…
Bursaray Merinos İstasyonu`nun hemen yanı başında, tramvayın da yakınında olduğu için ulaşım kesişme noktası özelliği taşıyan bir yere teleferik istasyonu yapılacak.
Altepe projenin amacını ise şöyle açıkladı:
“Kentin dağ yamacındaki yüksek mahallelerinde lastik tekerlekli araçlarla ulaşım sorununa teleferik çözümü gelecek. Vatandaşlarımız artık merkeze teleferikle inip Bursaray ya da tramvayla devam edebilecekler.”
Bir anlamda…
Bursa kent içi ulaşımı ve toplu taşmasında raylı sistemden sonra telli sistem dönemi başlıyor.

Uludağ`da ikinci etap montajı başlıyor

Yenilenen teleferik Teferrüç-Sarıalan arasında yolcu taşıyor ve modern yeni vagonlarıyla büyük ilgi görüyor. Uludağ hattının ikinci etabı ise kesilecek ağaçlar için yapılan itiraz nedeniyle yargı kararıyla durdurulmuştu.
Bunun üzerine…
Projede değişikliğe gidildi ve durdurulan bölüm ağaçların üstünden geçecek şekilde yeniden projelendirildi.
İşte…
Bu çalışmada sona gelindi. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe`nin verdiği bilgiye göre, direklerin montajı yakında başlıyor. Böylece Uludağ hattının ikinci etabı kış sezonuna yetişecek.

Kaynak : Ahmet Emin YILMAZ – olay.com.tr