Bursanın Simgesi Teleferik ‘te Yolcu Sayısını Araplar Uçurdu

Bursanın Simgesi Teleferik ‘te Yolcu Sayısını Araplar Uçurdu :Kent merkeziyle Uludağ arasında karayoluna alternatif ulaşım imkanı sunan teleferik, yenilenmesi sonrası, çoğu Arap turist olmak üzere 3 ayda 322 bin 700 kişiye hizmet verdi “Bursa Teleferik”, yılbaşına kadar 4 kilometre ilave yapılarak oteller bölgesine uzatılmasıyla 8,5 kilometreye çıkacak ve “dünyanın tek halatlı en uzun teleferiği” olacak Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe: “Daha önce günde bin civarında yolcu taşırken şu anda 10 bin civarında yolcu taşıyabiliyor.

Bursa’da, Uludağ ile kent merkezi arasında yaklaşık yarım asır alternatif ulaşım sağlayan ve kentin sembollerinden biri haline gelen teleferik, yenilenmesinin ardından 3 ayda, büyük çoğunluğunu Arap turistlerin oluşturduğu yaklaşık 322 bin 700 kişiyi taşıdı.

Teferrüç-Sarıalan arasındaki 4,5 kilometrelik hatta gondol tipi 8 kişilik kabinlerle 12 dakikada yolcu taşıyan, yılbaşına kadar oteller bölgesine kadar uzatılması planlanan teleferik, bu gerçekleştiğinde 8,5 kilometreye uzayacak hat ile “dünyanın tek halatlı en uzun teleferiği” unvanına kavuşacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, inşaatı 1957 yılında başlayıp 1963′te bitirilen eski hattın 50 yıl hizmet verdiğini hatırlatarak, tüm sistemi yenilenen teleferiğin haziran ayı başında devreye alındığını belirtti.

Teleferiğin kapasitesinin 10 kat arttığını vurgulayan Altepe, “Daha önce günde bin civarında yolcu taşırken şu anda 10 bin civarında yolcu taşıyabiliyor. 10 kat uygulamada zaten arttı ve bir yılda taşıdığımız yolcuyu bir ayda taşıdık. Bu da hedeflerimize ulaştığımızı gösteriyor” dedi.

Eski hatla Uludağ’a çıkmanın bir hayli sıkıntılı olduğunu söyleyen Altepe, şöyle devam etti:

“Çünkü teleferik saatte ancak 4 sefer gibi yapabiliyordu ve 30′ar kişiden 120 kişi çıkabiliyordu. 10 saat çıkış yapsa bin 200 kişi, bu da yeterli gelmiyor ve genellikle vatandaşlarımız saatlerce kuyruk beklemekten kaçınıp daha çok karayoluyla çıkıyordu ya da vazgeçiyordu. Şimdi artık buraya gelen tüm misafirlerimiz, dostlarımız teleferiğin müşterileri de rahatlıkla binerek hepsi Uludağ’a çıkabiliyorlar. Artık pek beklemiyorlar. Eskiden ayakta yolculuk yapılıyordu. İlk başladığında 35-40 arasında yolcu alırken daha sonra 30′lara düşmüştü. Şu anda en fazla 8 kişiye kadar biniliyor ve ailece oturduğunuz yerde seyahat edebiliyorsunuz. Etrafınız cam kabin, her tarafı izleyebiliyorsunuz. Panoromik, güzel bir yolculuk.”

“Teleferik hattı yılbaşına kadar oteller bölgesine uzatılacak”

Uludağ’ın en popüler ve bilinen yönünün “kayak ve kış turizmi” olduğuna dikkati çeken Altepe, bu nedenle halen Sarıalan mevkisine kadar hizmet veren mevcut hattın “oteller bölgesi”ne kadar uzatılması için ikinci etap çalışmalarının başladığını bildirdi.

Altepe, bu inşaatın da kısa sürede tamamlanarak hizmete hazır hale geleceğini anlatarak, şunları kaydetti:

“Şu anda beton inşaatları, direk ayakları olsun, istasyon binaları olsun, hazırlanıyor. İnşallah hedefimiz; kış ortamı gelmeden onların montajları yapılıp yılbaşına kadar teleferiğin otellere kadar uzatılması. Bu şekilde, rahatlıkla artık sadece kayak yapmak için Uludağ’daki tesislerde konaklama mecburiyeti yerine Bursa’daki tesisleri kullanıp Bursa’da da konaklayıp Uludağ’da kayak yapıp geri gelebileceksiniz. Hatta kurduğumuz sistemle İstanbul’dan günübirlik sabah evinden çıkan, Bursa Deniz Otobüslerine (BUDO) binerek buraya gelip, Mudanya’da indiğinde raylı sisteme geçerek raylı sistemden de teleferiğe geçerek çok kısa zamanda kayak pistinin dibine kadar gelebilecek. Günde 4,5 saat kayak yapıp tekrar İstanbul’da, akşam evinde olabilecek.”

Uludağ’a daha fazla insan taşımak için iki yıl önceki fiyatların uygulandığına değinen Altepe, yeni sistemin bin yerine 10 bin kişiyi Uludağ’a ulaştırdığını, bunun karayolundaki yükü, dolayısıyla 35 kilometrelik Bursa-Uludağ yolunda meydana gelen kazaları ve trafik sıkışıklığı azaltacağını aktardı.

“Teleferiğe 5 Arap biniyorsa bir Türk biniyor”

Bursa Teleferik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı İlker Cumbul ise yenilenen teleferiğe en fazla ilgiyi Arap turistlerin gösterdiğine dikkati çekti. Cumbul, şöyle konuştu:

“Teleferiğe 5 Arap biniyorsa bir Türk biniyor. Tabii bu yaz aylarında Araplar için Bursa’nın güzel, hoş noktası olması açısından böyle oldu. Kış aylarında bu oran değişecektir ama özellikle temmuz ve ağustos aylarında, ramazan aylarında Araplar pek Türkiye’ye gelmiyor, ülkelerinde ramazanı geçirmek istiyorlar ama ramazan bittikten sonra sevindirici bir Arap akını oldu Bursa’ya. Bursa’daki oteller, esnaflar bu Arap akınından çok etkilendi. Sanıyorum geçen seneye göre yüzde 60-65 oranında Arap turist artışı oldu.”

Cumbul, yenilenen teleferiğin 7 Haziran’da yolcu taşımaya başladığını anımsatarak, “3 ayda 322 bin 700 yolcumuz oldu. Bunların yüzde 85′i zaten gidiş dönüş şeklinde. Bizim zaten hedefimiz; yılda 1 milyon kişi taşımaktı. ‘O sayıyı rahat rahat aşacağız’ diye tahmin ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Teleferiği “oteller bölgesi”ne ulaştıracak ikinci etap çalışmalarının da hızla devam ettiğini belirten Cumbul, deneme seferlerine 1 Aralık’ta başlamayı planladıklarını dile getirdi. Cumbul, bunda hava koşullarının önemli olduğuna işaret ederek, “Helikopter, ekim başında gelecek direkleri dikmeye. Şu anda betonarme işlerimiz hat boyunca bitti. İstasyon inşaatına başladık. Tahmin ediyorum aralık ayı içinde misafirlerimizi getireceğiz” ifadesini kullandı.

“Bursa Teleferik”in, hareket merkezi Teferrüç’ten sonra bin 231 metre yüksekliğindeki Kadıyayla ve bin 635 metre yüksekliğindeki Sarıalan’da istasyonları bulunuyor.