Doğunun beyaz incisi Palandöken

Doğunun beyaz incisi Palandöken : Erzurum Palandöken, kayak turizminin en gözde yerlerinden biri. Bu yıl batıya gelmeyen kış nedeniyle, Palandöken’e ilgi çok daha büyük boyutta

Özellikle bu kış, birçok yerde kar yağışının yok denecek kadar az olması, Palandöken’i kayakçılar için cazibe merkezi haline getirdi. Yolu Palandöken’e düşenler, karın ve kayak tatilinin keyfini doyasıya çıkarıyor. Palandöken Dağları, İstanbul, Ankara gibi merkezlere tek bir uçak bağlantısıyla ulaşılan Erzurum Havaalanı’na sadece 18 km mesafede. Altı ay boyunca karın eksik olmadığı kayak merkezi; kar kalitesi, miktarı ve kilometrelerce uzayan uzun pistleri sayesinde büyük ilgi görüyor. Palandöken Dağları’ndaki kayak alanı 2 bin 200 ile 3 bin 176 metre yükseklikte. Kayak Merkezi’nde kış aylarında kar kalınlığı 2-3 metreye ulaşıyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nde özellikle kışın nem olmaması nedeniyle kar toz şeklinde. Palandöken’de, Kasım-Nisan ayları arası kayak sezonunun en yoğun olduğu dönemler. Yıldan yıla değişiklik göstermesine rağmen, genelde ekim ayı gibi yağmaya başlayan kar, zirvelerde temmuz ortalarına kadar kalıyor. Dünyanın en uzun ve dik pistlerine sahip olan Palandöken Kayak Merkezi’nde toplam pistlerin uzunluğu 28 km. En uzun pistse 12 km. En son 2011 yılında Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapan Palandöken’de, Uluslararası Kayak Federasyonu tarafından tescillenmiş iki profesyonel kayak pisti ve yedi kolay, sekiz orta, dört doğal pist ile birlikte iki babylift, beş telesiyej, bir teleski, bir gondol lift bulunuyor. Palandöken’in zirvesi, Büyükejder Tepesi’ne, 2 bin 450 metre yükseklikten sonra telesiyej hattıyla ulaşılıyor.

NEREDE KALINIR?
12 km’ye uzanan, siyah, kırmızı ve mavi pistleriyle Palandöken Xanadu Snow White Otel; kayak, snowboard, snow tubing ve kızak eğlencesi için alternatiflerinizden biri. Gece kayağı yapmak isteyenler için tek adres olan Xanadu Snow White Otel’de minik misafirler de düşünülmüş. Çocuklara özel kar eğlence parkında, özel bir lift olan sihirli halı, çeşitli kayak oyuncakları, çocuk parkuru ve karusel bulunuyor. Kayak keyfinin yanı sıra Spa keyfi yapmak isteyenler için, Shang-Du Spa merkezinde Uzak Doğu ve Avrupa’nın seçkin masajları ve güzellik bakımları sunuluyor. Avusturyalı milli kayakçı Hannes Brenner ve profesyonel ekibi tarafından kayağa yeni başlayanlar için ders imkanı sunan otel, pistlere direkt çıkış sunan Kayak Odası, Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor. Palandöken’de kayağın diğer alternatifi ise Dedeman Ski Lodge. Erzurum ve Palandöken’in karlı yamaçlarının manzarasına sahip, Palandöken Dağı’nın ilk butik oteli olan Dedeman Palandöken Ski Lodge, kayak pistlerine sadece 30 metre uzaklıkta yer alıyor.

KAYAK DIŞINDAKİ ALTERNATİFLER
Kayak dışında Erzurum’un mistik havasına kendinizi kaptırmanız mümkün. Bunun için arabanıza atlayıp, Palandöken’den aşağıya 5 km. inmeniz yeterli… Atatürk Müzesi, Çifte Minareli Medrese, Yakutiye Medresesi, Aziziye Tabyası, Narman Peribacaları ve Çobandede Köprüsü’nü görmek, kayak tatiline kültür turu eklemek isteyenler için iyi bir alternatif. Günümüzde Türk-İslam Eserleri ve Etnografya Müzesi olarak kullanılan Yakutiye Medresesi, taç kapısında bulunan kitabeye göre İlhanlı Hükümdarı Sultan Olcayto zamanında, Cemaleddin Hoca Yakut Gazani tarafından 1310 yılında yaptırılmış. Çifte Minareli Medrese’nin, 13’üncü yüzyıl sonlarında yapıldığı kabul ediliyor. Dört eyvanlı, açık avlulu medreselerin Anadolu’daki en büyük örneği olarak kabul edilen Çifte Minareli Medrese’nin çok yakınındaki Üç Kümbetler, Anadolu’daki mezar anıtlarının en güzel örneklerinden. Erzurum Kalesi’ni gezip görmek de bir alternatif… Erzurum’daki tarihi yapılardan biri de Kanuni Sultan Süleyman’ın Sadrazamı Rüstem Paşa tarafından 1561’de yaptırılan kervansaray. Yemek yemenin başlı başına kültür olduğu Erzurum’da, kültür turunuza güzel bir yemek arası verebilirsiniz. Yemeklere ayran aşıyla başlıyıp, özel kadayıf dolmasıyla bitirebilirsiniz. Çay genelde kıtlama denilen usul ile içiliyor. Erzurum’a gitmişken mutlaka su böreği, herle aşı, kesme çorbası, ayran aşı, ekşili dolma, cağ kebabı, çiriş, yumurta pilavı, kadayıf dolması yiyin.

Festival zamanı
22-23 Şubat’ta Xanadu otel önünde ‘Mokka Snow Motion Fest’ gerçekleştirilecek. Cumartesi, Türkiye snowboard şampiyonu Çiçek Güney, gösteri yapacak. DJ performansı sonrasında Mehmet Erdem sahne alacak, akşam Model grubu konseri var. Pazar günü ise Ozan Çolakoğlu sahne alacak. Festival halka açık gerçekleşecek.

ULAŞIM
Palandöken’e İstanbul- Erzurum ve Ankara-Erzurum uçuşları ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Erzurum Havaalanı ile Palandöken arası 18 km olup, bu mesafeyi arabayla yarım saatte kat edebiliyorsunuz.