Erendağı Kış Sporları Turizm Merkezi 13 yılda açıldı 3 yıl dayanamadı

Erendağı Kış Sporları Turizm Merkezi 13 yılda açıldı 3 yıl dayanamadı :13 yılda açıldı 3 yıl dayanamadı Muğla’da turizmi 12 aya yaymak amacıyla 1996 yılında yapımına başlanılan ve 2009 yılının son aylarında tamamlanarak hizmete giren ‘Erendağı Kış Sporları Turizm Merkezi’ üçüncü yılını dolduramadan kapandı. ı .• 13 yıl sonra tamamlanan ve resmi açılışı 2011 yılında yapılan ‘Erendağı Kış Sporları Turizm Merkezi’nin kapısına kilit vuruldu. Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılan ve Karadeniz Spor Turizm Otelcilik İtriyat Madencilik Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi’ne kiralanan tesisi işleten milli kayakçı Şeref Elbir, “Bize verilen sözler tutulmadı.

Tesisin açılmasının ardından gereken alt yapı desteği sağlanmadı. Bizi kış turizmine büyük katkı sağlayacak Eren Dağı’nın tepesinde tek başımıza bıraktılar” dedi. Muğla’da turizmi 12 aya yaymak amacıyla 1996 yılında yapımına başlanılan aradan geçen 13 yılın ardından dönemin Valisi Ahmet Altıparmak tarafından yapımı son aşamasına getirilen, yine dönemin Valisi Fatih Şahin tarafından resmi açılışı yapılan ‘Erendağı Kış Sporları Turizm Merkezi’ 3. yılını dolduramadan kapandı. 1996 yılında dönemin Valisi Cemil Serhatlı’nın başlattığı ancak ödenek ve yer tahsisi konusunda yaşanılan sıkıntılar nedeni ile yılan hikayesine dönen ve 13 yıl aradan sonra tamamlanan ve 2011 yılında resmi açılışı yapılan Erendağı Kış Sporları Turizm Merkezi ile bölgede kış turizminin canlandırılma çalışmaları hayal oldu.

Yap-İşlet-Devret Modeli ile Karadeniz Spor Turizm Otelcilik İtriyat Madencilik Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi’ne 10 yıllığına kiralanan ‘Erendağı Kış Sporları Turizm Merkezi’ işletmecisi Milli Kayakçı Şeref Elbir, tesisin açılmasından itibaren kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını bu nedenle tesisin faaliyetlerine son verdiklerini açıkladı. Eren Dağı’nın 1960 metre yükseklikteki kayak alanında yapılan teleski sisteminin bulunduğuna dikkati çeken Şeref Elbir, “2009 yılında bu tesisin yapımı tamamlandı. Bu bölgeye yapılan proje Muğla’da turizmi 12 aya yayabilmek açısından çok önemli idi. Ancak tesisin açılmasının ardından bizlere verilen sözler tutulmadı.

Kış aylarında kar nedeniyle bölgeye gelen yollar kapanmasına rağmen açılmadı. Yol kapalı olunca sporcular buraya nasıl gelecek? Alt yapı çalışmaları için hiçbir şey yapılmadı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bu bölgenin alt yapısının yapılabilmesi amacıyla gerekli ödenek çıkarıldı ancak hiç kimse bununla ilgilenmedi. Durum böyle olunca açıldığı ilk dönemde büyük ilgi gören bu tesis ilerleyen zaman içinde yaşanılan sıkıntılar nedeni ile sporcular tarafından tercih edilmedi. Bizde tesisi kapatmak zorunda kaldık” dedi. Eren Dağı’na gelecek sporcular için konaklama alanı yapılmasının büyük bir ihtiyaç olduğuna dikkati çeken Şeref Elbir şunları söyledi: “Bu bölge hem Muğla hem de Türkiye için önemli bir bölge. Ben şu anda Uludağ’dayım. Burada halen kar yok. Ancak Eren Dağı’nda kar var.

Eren Dağı’nda Temmuz Ayı’na kadar kayak yapabilirsiniz. Bu çok önemli bir ayrıntı. Bu yüzden bu bölgeye gelecek sporcular için konaklama alanları yapılması ve yatırımcıların çekilmesi gerekiyordu. Bununla ilgili birçok söz verildi. Ben bu bölgeye 134 odalı 5 yıldızlı otel yapılması için proje hazırlattım. Ancak yerel yönetimlerden gerekli izinleri bırakın hiçbir çalışma yapılmadı. Böylesi önemli bir bölgeye kayak merkezi yaptık ama kimse burayla ilgilenmedi. Bizi kış turizmine büyük katkı sağlayacak Eren Dağı’nın tepesinde tek başımıza bıraktılar.” Eren Dağına kurulan teleski Eren Dağı’nda kayak yapılacak bölgedeki kar kalınlığının yüksekliği yaklaşık 1,5 metreyi buluyor.

Yükseklerde ise kalınlık 5 metreye kadar varıyor. Kurulan teleski sistemi ile kayakçılar 3,5 dakika içinde 600 metre yüksekliğe çıkarak kayak yapabiliyorlar. Bu sistem ile saatte bin 200 kişiyi kayma noktasına ulaştırılabiliyor. EREN DAĞI ÖZELLİKLERİ Fethiye-Antalya karayolunun 74üncü kilometresinde, Seki Beldesi sınırları içinde yer alan eğimleri ve vadileriyle tur kayakçılarına 1-5 gün arasında gezi rotaları sunan Eren Dağı 2 bin 890 metre yüksekliğinde bulunuyor. Erendağı Kış Sporları Turizm Merkezi Projesi çerçevesinde 1960 metre yükseklikte bölgeye gelecek kayakçıların kullanması amacıyla sosyal tesis alanında dağ evi yapıldı. Eren Dağı’na yılın ilk karı Kasım ayları sonunda düşerken, kar yağışı Nisan ayına kadar devam ediyor ve Mayıs ayına kadar kayak yapma imkanı sağlıyor. Sosyal tesislerin bulunduğu 1960 metrede kar kalınlığı yaklaşık 1,5 metre, zirvede ise 5 metreye kadar ulaşıyor.