Hakkari Kış Sporları Merkezi Olmaya Aday

Hakkari Kış Sporları Merkezi Olmaya Aday :Yılın 7 ayı dağları karla kaplı olan bu nedenle kış sporları açısından önemli bir potansiyele sahip Hakkari, Türkiye’nin en gözde kış turizmi merkezlerinden biri olmaya aday.

Dağlarında bir dönem silah sesleri yankılanan, çözüm süreci ile huzuru yakalayan Hakkari, sahip olduğu doğal zenginliğini yerli ve yabancı turistlerle paylaşmak istiyor.
Bölgedeki kar yağışı potansiyelini değerlendirmek amacıyla Gençlik ve Spor Bakanlığınca kent merkezine 12 kilometre uzaklıktaki 2 bin 800 metre rakımlı Merga Büte Yaylası’nda yapılan kayak tesisi, kış turizminin canlanması için umut olurken, sporseverlere kayak, kar kızağı, Snowboard gibi kış sporları yapma imkanı sunuyor.
-Kış sporları tutkunlarına davet
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Reşit Güldal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayak tesisini 3 yıl önce Merga Büte Yaylası’na taşıdıklarını ifade ederek, tesiste baby lift sistemi ile teleskinin sporseverlerin hizmetine sunulduğunu söyledi.

Kayak evinin ihale aşamasında olduğunu, söz konusu birimin de tamamlanmasıyla kayak tesisinin daha da zenginleşeceğini belirten Güldal, girişimcileri kayak evi ve otel yapmaya davet etti.
Güldal, çözüm süreciyle oluşan atmosferin her alana olumlu olarak yansıdığını belirterek, şöyle konuştu:
”Burada 7 ay kar mevcut. Türkiye’de ilk kar yağan ve en son karın kalktığı yer. Geçen yıl 30 Nisan’da bile burada kayak yaptık. Kayak yapma şansı yüksek merkezlerden biri. Eğer tesisimizi biraz daha canlandırırsak, renklendirirsek halkımıza daha fazla hizmet sunmuş oluruz. Kayak sporunu sevenleri Hakkari’ye davet ediyoruz. 2 tane sınır kapımız var. Kapılarımız da açılırsa Hakkari kış sporu turizminin gözdesi olacak.”
-”Yüreğimiz, kapımız herkese açık”
Cilo Dağcılık Kulubü Başkanı Hacı Tansu da kentin dağcılık, kayak, yürüyüş gibi doğa sporları açısından son derece zengin olduğunu bildirdi.
Hakkari’de yılın büyük bir bölümünde kar bulunduğunu, yıl boyunca da Berçelan Yaylası ile Cilo Dağı buzullarında kayak yapılabildiğini anlatan Tansu, kentin sahip olduğu potansiyeli sporseverler için ‘olağanüstü bir zenginlik’ olarak tanımladı.
Tansu, söz konusu zenginliğin keşfedilmeye ve geliştirilmeye ihtiyacı bulunduğunu kaydederek, ”Çözüm sürecinin başlamasıyla Türkiye’nin her yerinde sporcuları buraya davet ediyoruz. Kayağa gelsinler. Elbette diğer illerde olduğu gibi süper lüks otellerimiz, Mavi bayraklı tesislerimiz yok, ama bizim yüreğimiz, kapımız herkese açık” dedi.

-Palandöken’den, Sarıkamış’tan farksız
Kentte öğretmenlik yapan Fatma Buduk ise Hakkari’nin her yönüyle kendisini şaşırtığını belirterek, kayak yaptığı tesiste gördüğü pist ve olağanüstü doğal manzara karşısında adeta büyülendiğini bildirdi.
Bursa’da okuduğunu, Uludağ, Sarıkamış ve Palandöken’de kaydığını aktaran Buduk, ”Fakat burası oralardan farksızmış. Buradaki kayak tesislerinin geliştirilmesi gerekiyor. Hakkari dağları ve karı fazla olan bir bölge. Kayakseverler buraya gelip kaysınlar. Sarıkamış’tan, Palandöken’den gerçekten farksız bir yer” diye konuştu.