İzmitin trafik ve ulaşım sorununu teleferik çözer

İzmitin trafik ve ulaşım sorununu teleferik çözer :AKP, 30 Mart’taki yerel seçimlere ilimizde hem ezik, hem tedirgin girdi.

Eziktiler; çünkü bu kente 2004 yılından beri verdikleri sözlerin neredeyse hiç birini yerine getirememişlerdi.

Tedirgindiler, çünkü İzmit’te karşılarına Sefa Sirmen gibi bir aday çıkmıştı. Büyükşehir ve diğer ilçeler rahat gözüküyor olsa da, İzmit’te Sefa Sirmen karşısında seçim kaybetme risklerini hayli fazla görüyorlardı. İzmit’i kaybetseler, Büyükşehir’i kazanmanın bile bir anlamı kalmayacaktı.

30 Mart seçimleri öncesi yapılan bütün araştırmalarda da İzmit halkının, ulaşım ve trafik sorunundan çok şikayetçi olduğu ortaya çıkıyordu. Panik halinde halkın önüne konulacak “Proje” ararken, akıllarına “Tramvay” geliverdi.

Hazır Bursa’da yeni yapılmış, boşta duran tramvay kabinleri vardı.

Yüklediler bir TIR’a, İzmit’e getirip, Anıtpark’taki meydana koydular. İzmit halkına, “Bu tramvayı şehre kuracağız. İzmit’in trafik sorunu da, ulaşım sorunu da bitecek” dediler.

Hatta, anketler düzenlediler. İzmitli gitsin, Anıtpark’ta tramvayı görsün, sonra şehir içinde hangi renk kabin dolaşsın, bu tramvayın adı ne olsun diye internet üzerinden oy kullanılmasını teklif ettiler. Yolu Anıtpark’tan geçen her AKP’li, her bürokrat, kabinin içine bindi, penceresinden “Trende giden Atatürk” misali el salladı, fotoğraf çektirdi.

Oysa, İzmit’in trafik ve ulaşım sorununun çözümü için, tramvay en son düşünülecek çözüm olabilirdi. İzmit’te Doğu-Batı ya da Batı-Doğu istikametinde bir ulaşım sorunu yok. Hele hele Merkez Bankası ile Otobüs Terminali arasında hiç sıkıntı yok. Bu hatta tramvay koyacağınıza fayton da koysanız olur.

Sorun Kuzey-Güney ya da Güney-Kuzey erişiminde. Şehir merkezi ile, Umuttepe, Turgut, Cedit-Erenler-Topçular, Tüysüzler, Gündoğdu-Tepeköy hatlarında sıkıntı var.

Tramvay, ya da herhangi bir raylı sistem bayır çıkamaz. İzmit’te ulaşım sorununu çözmek için düz hatta giden tramvay değil, teller üzerinde tepelere kadar insanları çıkartacak teleferik gerekiyor. Üstelik, doğru hesap yapıldığında eminim, teleferik sistemi kurmak, tramvay sistemi kurmaktan çok daha pratik ve ucuzdur.

İzmit’in ulaşım sorununu tramvay ile çözmek fikri ne kadar yanlışsa, bu tramvay sistemini boydan boya Yürüyüş Yolu üzerinde kurmak, çok daha katmerli bir yanlıştı.

Büyükşehir tramvay hattını Merkez Bankası önünden End.Meslek Lisesine kadar Yürüyüş Yolu üzerinden kurmaya kalktığında çok büyük maliyetle karşılaşacaktı. Yürüyüş Yolunun altında yağmursuyu kolektörü var. Kenarlarında Sedaş’ın yer altı trafoları var. Hepsi taşınacaktı. Daha kötüsü, tramvayın burada çalışması halinde, 10-15 yıl içinde Yürüyüş Yolu kenarındaki bütün çınar ağaçlarının kuruma riski vardı.

Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nu artık çok iyi tanıdığıma inanıyorum. Başkan Karaosmanoğlu, belki bazı konularda çok seri karar alamıyor olabilir. Eksikleri, hataları olabilir. Ama Karaosmanoğlu, siyaseten kendisine zarar getirecek olsa bile, göz göre göre bu kente ihanet etmez. Aklına tam olarak yatmayan bir şey için “Aman siyaseten zarar görürüm” düşüncesiyle ısrar etmez. Birkaç ay önce Sayın Başkan ile yaptığım bir görüşmenin ardından bu sütunlarda yazmıştım. Başkan’ın tramvay işinden vazgeçmeye hazır olduğunu hissettiğimi belirtmiştim. Bu konuda doğruyu bulacağına inandığımdan bahsetmiştim.

Nitekim, Başkan geçen perşembe günü Meclis toplantısında açık açık söyledi: “Tramvay yürüyüş yolundan geçmeyecek” dedi.

Bence Karaosmanoğlu, tramvay projesinden tamamen vazgeçmeye de hazır. Ama çevresindeki pek çok bürokratın, akıl verenin “Tramvay” işinde ısrar ettiğini, “Aman bu sözden de dönersek, muhalefet bizi yerden yere vurur” diye Başkan’ı tahrik ettiğini biliyorum. Bu kent için en aklı başında adamlardan biri olarak gördüğüm Nevzat Doğan bile, Yürüyüş Yolunun boydan boya tramvaya ayrılması gerektiğini savunuyor.

Karaosmanoğlu, yeni bir güzergah açıkladı. Otogar’dan gelecek tramvayın, End.Meslek Lisesi önünden Leyla Atakan Caddesi’ne girip, buradan Ankara Caddesi’ni (Şahabettin Bilgisu Caddesi) kullanabileceğini açıkladı.

Bu güzergah da mantıklıdır. Malum, yakında Valilik binası boşalacak, yıkılacak. Tramvay mutlaka yapılacaksa, Leyla Atakan’dan aşağıya iner. Ankara Caddesi’ne girer, Eski Garajlar yanından Merkez Bankasına kadar gider. Bu güzergah, en azından Yürüyüş Yolu’nun tamamını bitirmekten çok daha mantıklıdır. Başkan doğru karar vermiştir.

Ama daha güzeli, bu tramvay palavrasından tamamen vazgeçmek olmalıdır. Bu konuda yerel muhalefet de Karaosmanoğlu’na destek olmalıdır.

İzmit için, teleferik gündeme getirilmelidir. Bir zaman tartışılıp, rafa alınan monoray düşünülebilir. Dahası, Başkan’ın her zaman vurguladığı gibi, şehrin bir köşesinden Metro için kazmayı vurup, çalışmaya başlanabilir.

Tramvay Yürüyüş Yolunu boydan boya geçerse-ki ortaya çıkan maliyet nedeniyle bu zaten imkansız görünüyor- İzmit elinde kalan son özelliğini ve güzelliğini de kaybedecektir.