Kar yağdı kayak merkezleri canlandı

Kar yağdı kayak merkezleri canlandı :Karın yağmasıyla birlikte kayakseverlerin de yüzü güldü. Palandöken, Uludağ, Erciyes, Kartalkaya ve Sarıkamış’taki tesisler sezona hazır.

Kışın en güzel tarafı kuşkusuz kar. Yağdığında bir anda masalımsı bir atmosfer yaratıyor. Elbette en çok sevinen de kayakseverler oluyor. Uludağ, Türkiye’nin en gözde kış sporları merkezi kuşkusuz. Kayak için uygun zaman 20 Mart’a kadar sürüyor. Normal kış koşullarında üç metre dolayında kar yağışı alıyor. Şu sıralar kar kalınlığı 50 santim. Uludağ’da 3 binin üzerinde yatak kapasitesi var. İstanbul’a yakın olması ve otellerin çok olması nedeniyle uzun tatillerin yanı sıra haftasonu tatilleri için de ideal. Oteller bölgesinde sekiz telesiyej, yedi teleski olmak üzere 15 mekanik sistem mevcut. Burada kayak yapabilir, kızak ve kar motoruna binip karın keyfini çıkarabilirsiniz. Uludağ’da kayak dışında da yapacak pek çok aktivite var. Bütün gün pistte enerji harcadıktan sonra kaslarınızı gevşetmek, ruhunuzu dinlendirmek için kendinizi otellerden birinin spa’sına atabilirsiniz. Hamam, havuz ve sauna keyfinin ardından şömine başında vakit geçirin. Yemek için birinci bölgedeki kafeleri ve terasları tercih edebilirsiniz. Otellerin restoranları da oldukça iddialı. Buranın sucuk- ekmeği meşhur. Gece ise eğlence kulüplerde devam ediyor.

SNOWBOARD İÇİN KARTALKAYA
Bolu sınırları içinde, Köroğlu Dağları üzerinde konuşlanmış bir kayak merkezi olan Kartalkaya, nisan ayına kadar uzayabilen sezonu ve off-pist olanakları sayesinde, özellikle snowboard’cular arasında çok popüler. Kayak alanı 1850 – 2200 metre yükseklikte. Kış sporları için en uygun koşullar 20 Mart’a kadar sürüyor. Normal kış koşullarında üç metre kar yağışı görülüyor. Şu sıralar kar kalınlığı 50 santim. Mevsim başında toz kar, mevsim sonunda ise ıslak kar özellikleri var. Merkezde ayrıca iki telesiyej, altı teleski ve üç baby lift olmak üzere toplam 11 mekanik sistem var. Kartalkaya’da kayak, kızak ve snowboard kiralama hizmeti de veriliyor. 2 bin metre yükseklikteki oteller ise dinlenme ve eğlence için ideal. Büyüleyici karı, Bolulu ustaların elinden çıkan lezzetli yemekleri ve eğlencesi ile ünlü Kartalkaya’ya İstanbul ve Ankara’dan otomobilinize atlayıp saatler içinde varabilirsiniz. Burada çam ağaçları ile süslü manzaranın keyfini de çıkarabilirsiniz. Yaklaşık 2200 metredeki zirve kayalık olup alpin çayırlarla kaplı. Kayseri’ye bağlı Erciyes, 3916 metreye ulaşan zirvesiyle İç Anadolu’nun en yüksek dağı. Aynı zamanda Türkiye’nin kayak için en güvenli pistlerine sahip. Kışın karın eksik olmadığı Erciyes’te pistlerin toplam uzunluğu 12 km. Burası snowboard yapanlar için de ideal. Yumuşak karıyla ünlü Erciyes’te üçü baby lift, üçü teleski ve ikisi zümrüt sekiz lift var. Erciyes Kayak Merkezi, Türkiye’nin en büyük tesislerini içinde barındırıyor. 1800 ila 3 bin metre arasında kurulmuş olan bu tesislerdeki pistlerin eğimleri ise, yüzde 10 ila yüzde 30 arasında değişiyor. 15 Kasım- 1 Mayıs tarihleri arasında kayak sezonu açık olan Erciyes’te en ideal zaman ise şubat ve mart ayları.

PALANDÖKEN’DE GECE KAYAĞI
Palandöken Dağları, İstanbul, Ankara gibi merkezlere tek bir uçak bağlantısıyla ulaşılan Erzurum Havaalanı’na sadece 18 km mesafede. Altı ay boyunca karın eksik olmadığı kayak merkezi; kar kalitesi, miktarı ve kilometrelerce uzayan uzun pistleri sayesinde büyük ilgi görüyor. Palandöken kayak merkezi, deniz seviyesinden 3 bin 167 metre yükseklikte. Normal kış koşullarında iki-üç metre kar yağışı alıyor. Mevsim boyunca toz kar üzerinde kayak yapılıyor. Sezon 10 Mayıs’a kadar devam ediyor. 4 ve 5 yıldızlı konaklama tesisleri, kayak evi, günübirlik tesisler ve lokantaları var. Merkezin en uzun pisti 12 kilometre. Merkezde beş telesiyej, bir teleski, iki baby lift ve bir gondol lift hizmet veriyor. Aynı anda yaklaşık 5 bin kişinin kayak yapma olanağı var. Palandöken’de ışıklandırma yapıldığı için geceleri kayak yapılabiliyor. Sarıkamış ise kar kalitesi açısından son derece önemli bir kayak merkezi. Toplam 12 kilometreyi bulan beş etaplı pisti, 2500 rakımlı Cıbıltepe’si ile muhteşem bir doğal güzelliğe sahip. Cıbıltepe’nin kar türü sadece Alpler’de rastlanan ve kristal kar denilen cinsten. Kayak alanı 2100 -2634 metre yükseklikte, sarıçam ormanları içerisinde yer alıyor. Normal kış koşullarında kar kalınlığı 1.5 metre dolayında olan karlı bölgeler, kayak sporu için oldukça elverişli. Sarıkamış ve çevresi, Alp ve kuzey disiplini ve tur kayağı etkinlikleri için uygun koşullara sahip. Merkezde ikisi devlet konuk evi olmak üzere pek çok konaklama yeri var. Ayrıca iki telesiyej, 1 teleski tesisi hizmet veriyor.