Kar yağışı zengine zevk yoksula çile

Kar yağışı zengine zevk yoksula çile :Doğu Anadolu’da kar yağışının durmasıyla birlikte etkisini artıran soğuk hava, yoksul kesim için çile olurken, varlıklı kesim için ise eğlence vesilesi oluyor.

Doğu Anadolu Bölgesinde kar yağışının durmasıyla birlikte etkisini artıran soğuk hava, yoksul kesim için çile olurken, varlıklı kesim için ise eğlence vesilesi oluyor. Maddi durumu iyi olan aileler hafta sonlarını kayak merkezlerinde geçirirken, dar gelirli aileler yakacak temini peşinde koşuşturuyor.

PALANDÖKEN’DE HAFTA SONU KAYAK VE KIZAK KEYFİ
Erzurum Palandöken Kayak Merkezi’nde hafta sonu kayak ve kızak keyfi yaşandı.
Hafta sonu tatili nedeniyle yoğunluğun yaşandığı Palandöken Kayak Merkezi pistlerinde, kayak şov görüntüleri oluşuyor. Palandöken’in kayak için çok ideal bir yer olduğunu ifade eden bir kayak sever, “Hafta sonunu arkadaşlarla kayak yaparak geçiriyoruz. Havanın güneşli olmasından dolayı mutluyuz. Palandöken’de kayak yapmak keyif vericidir” şeklinde konuştu. Yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği Palandöken’de kayak yapanlar renkli görüntüler oluşturdu.

DOĞU’DA SOĞUK HAVA ETKİSİNİ SÜRDÜRÜYOR
Doğu Anadolu Bölgesinde soğuk hava etkisini sürdürürken gece en düşük hava sıcaklığı eksi 26 dereceyle Ağrı’da ölçüldü. Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Sibirya üzerinden gelen yüksek basınç sistemi altında bulunan bölgede soğuk hava etkisini sürdürüyor.Gece en düşük hava sıcaklıkları sıfırın altında olmak üzere Ağrı’da 26, Erzurum’da 15, Kars’ta 19, Iğdır’da 12, Erzincan’da 9, Ardahan’da 7 derece ölçüldü.Günün en yüksek hava sıcaklıkları sıfırın altında olmak üzere Erzurum’da 6, Erzincan’da 3, Ağrı’da 12, Iğdır’da 11, Kars’ta 9, Ardahan’da 8, derece oldu.Özellikle geceleri aşırı soğuk havanın etkili olduğu Erzurum’da şadırvanlar buz tutarken Palandöken Dağında bulunan Polat Renaissance Otelinin yeni pistlerinin açılış töreninde soğukla bütünleşen görsel şölen yaşandı.Eksi 15 derece soğuk havada Erzurum semaları havai fişek gösterisiyle aydınlandı, katılımcılar ateş şovuyla ısındı.

BUZ TUTAN ÇILDIR GÖLÜ ÜZERİNDE OTOMOBİLLERLE DRİFT YAPTILAR
Ardahan’ın Çıldır İlçesi yakınlarında bulunan 124 kilometrekarelik alana sahip Çıldır Gölü’nün yüzeyi aşırı soğuklara dayanamadı ve buz tuttu. Buz tutan göl üzerinde vatandaşlar otomobillerle drift yaptı.

Çıldır Gölünde balıkçılar Eskimolar gibi balık avı yaparken, göle akın eden vatandaşlar ise buz üstünde güzel vakit geçirdi. Atlı kızak seyahatinin de başladığı Çıldır Gölü’nde bazı vatandaşlar da araçlarıyla gölün üstüne çıkarak, drift yaptılar.
Sabah kahvaltısında Çıldır Gölünde geçiren öğretmenler ise “Hafta sonunu iyi değerlendirmek için Çıldır gölünü tercih ettik. Temiz hava çok güzel arabamızın arkasına bağladığımız kızakla müthiş keyif alıyoruz” dedi.

EKSİ 20 DERECEDE BUZ ÜSTÜNDE MANGAL KEYFİ
Ağrı’nın Taşlıçay ilçesinde, eksi 20 derecede donan Balık Gölü üzerinde mangal keyfi yapıldı.Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan; ilçe kaymakamları, Taşlıçay Belediye Başkanı İsmail Taşdemir ve vatandaşlarla birlikte göl üzerinde mangal keyfi yaptı. Yaz mevsiminde eşsiz doğası ve güzelliği ile cazibe merkezi haline gelen Balık Gölü, kış aylarında da çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan, Balık Gölü’ndeki ziyaretçi yoğunluğunun sürdürülebilir olması için yolların sürekli açık tutulduğu söyledi, Vali Tekinarslan, coğrafi yapısı ve doğal güzellikleriyle yaz turizminde önemli bir yeri olan Balık Gölü’nün yayla turizmine ve kış turizmine açılacağını, bunun için gerekli çalışmaları başlattıklarını bildirdi.

Ağrı ve çevre ilçelerden gelen vatandaşla birlikte Ankara’dan gelerek Balık Gölü’nde piknik yapan Şahin Yılmaz ve Muharrem Atalay adlı vatandaşlar ise, Balık Gölü’nün doğal güzellikleri ve havasının çok güzel olduğunu, daha aktif bir şekilde değerlendirilmesi halinde buz hokeyi ve kayak gibi kış sporlarının da yapılabileceğini söylediler.

Vali Tekinarslan, piknikçilerle birlikte donan göl üzerinde 200 metre ilerleyerek 50 santimetre kalınlığındaki buz üzerinde hatıra fotoğrafı çektirdi.

ERGAN DAĞI’NDA KAYAK SEZONU AÇILDI
Türkiye’nin en uzun kayak pistine sahip olan Ergan Dağı Doğa ve Kış Sporları Merkezi’nde kayak sezonu düzenlenen programla açıldı. Vali Abdurrahman Akdemir, Belediye Başkanı Yüksel Çakır ve İl Genel Meclisi Başkanı Ünal Tuygun, açılışı kızaklarla kayarak yaptılar.
2013 Yılında resmi açılışı yapılan Ergan Dağı Doğa ve Kış Sporları Merkezi, Türkiye’nin en uzun kayak pisti, usta ve yeni kayak öğrenenler için oluşturulan pistler, gondol ve telesiyeji, kafeterya ve restaurant gibi sosyal tesisleri ve doğa harikası alanıyla Türkiye’nin en önemli kayak tesisleri arasında yer alıyor. Tesislerin işletmesi yapılan ihaleyle özel bir şirkete devredildi.
Daha önce 30 Aralık 2013 tarihinde açılış yapılması planlanan kayak tesisleri yeterli kar olmaması nedeniyle bugün gerçekleşti. Organizasyona Vali Abdurrahman Akdemir, Belediye Başkanı Yüksel Çakır, l Genel Meclisi Başkanı Ünal Tuygun, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu ile kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinin yanı sıra yüzlerce vatandaş katıldı. Açılış nedeniyle ücretsiz olan etkinliklere vatandaşlar adeta akın etti.

3 bin 258 metre yüksekliğindeki Munzur Dağları’nın eteklerinde kurulan ve yaklaşık 50 milyon TL’ye mal olan Ergan Dağı Kayak Merkezi geçtiğimiz yıl düzenlenen dağ kayağı şampiyonası ile hizmete girmişti. 12 Kilometre uzunluğundaki kayak pisti ile Türkiye’nin en büyük kayak merkezi unvanına sahip olan merkezin sezon açılışı renkli görüntülere sahne oldu. Yamaç paraşütü halk oyunları ekiplerinin gösterileri ile başlayan etkinlikte vatandaşlara çeşitli ikramlarda da bulunuldu. Kayak severlerin yanı sıra vatandaşlar da kızaklarını alarak kayak merkezine koştu. Vali Abdurrahman Akdemir, Belediye Başkanı Yüksel Çakır ve İl Genel Meclisi Başkanı Ünal Tuygun açılışı, yaklaşık 100 metre yüksekliğindeki tepeden kızaklarla kayarak yaptılar. Zaman, zaman zor anlar yaşayan protokol üyeleri kazasız bir şekilde parkuru tamamladılar.

Yürütülen çalışmalar ile ilgili konuşan İl Genel Meclisi Başkanı Ünal Tuygun, Ergan Dağı Kayak Merkezi’nin 4 yıl süren bir çalışma sonucu iyi bir noktaya geldiğini ifade ederek; “ Çalışmalara destek veren herkese teşekkür ediyorum, Erzincan’da görev yapan tüm valililerimiz buraya ağırlık verdi. Hayırlı, uğurlu olsun diyorum” dedi.

Belediye Başkanı Yüksel Çakır ise Erzincan’ın gelişmesine, kalkınmasına ve özellikle turizm merkezi olması yolunda hayalin gerçekleştiği Ergan Dağı’nda tüm kurumların dayanışmasıyla bölgenin ve Türkiye’nin en önemli merkezlerinden birisi olacağını söyledi. Başkan Çakır; “Bu yıl özel sektör tarafından işletmeciliği başladı, başarılar diliyorum” diye konuştu.
Son olarak konuşan Vali Abdurrahman Akdemir ise yaklaşık 1 aydır Ergan Dağı’nı kayak severlerin hizmetine sunmak için yoğun bir çalışma yürüttüklerini ifade ederek; “Tek eksiğimiz kardı, buna rağmen buranın açılışını gerçekleştirdik. Önümüzdeki yıl suni kar sistemini devreye sokarak aralık ayı içerisinde kayak severlerin hizmetine sunmuş olacağız. Ergan Kayak Merkezi’nde çok kişinin, çok büyük emekleri var. Burada 55 Milyon TL değerinde çok büyük bir yatırım var. En uzun pisti ile Türkiye’deki önemli kayak merkezlerinden bir tanesi. Aynı zamanda Erzincan’ın tanıtım yüzü Ergan. Günübirlik tesisleri ve konaklama tesislerini bir arada düşündüğümü zaman önümüzdeki yıllarda Ergan, doğal yapısıyla Türkiye’de dikkat çeken kayak merkezleri arasında olacağından hiç şüphemiz yok. Bu tesisleri bugün hizmete açan özel sektör temsilcimize teşekkür ediyorum” dedi.

Öte yandan havanın güneşli olması nedeniyle gün boyunca kayakçılar ve vatandaşlar gondollarla çıktıkları kayak merkezinde keyifli bir gün yaşadılar.

ZERNEK BARAJI DONDU
Van’da etkili olan Sibirya soğuklar, 105 milyon metreküp su kapasitesine sahip Zernek Barajı’nın donmasına neden oldu. Van’da kar yağışının ardından soğuk hava etkisini sürdürüyor. Hava sıcaklığı geceleri sıfırın altında 25 dereceye kadar düşüyor. Aşırı soğuklar nedeniyle Van-Hakkari karayolu üzerindeki Havasor Ovası’nda bulunan 105 milyon metreküp su kapasiteli 50 bin metrekarelik Zernek Baraj’’nın yüzeyi de tamamen buz tuttu. Yaz aylarında 11 bin 300 hektarlık bir alanı sulamak için kullanılan baraj gölünde aynı zamanda kafes balıkçılığı da yapılıyor. Barajın içinde bulunan tekneler ve kafesler de yaklaşık 30 santimetre kalınlığındaki buz kütlesine gömüldü. Baraj gölünün kıyısına vuran ve soğuktan donan dalgalar da ilginç görüntü oluşturdu.

PERTEK İLÇESİNDE 300 TON KÖMÜR DAĞITIMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Tunceli’nin Pertek ilçesinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan (SYDV) yardım alan 368 aileye 300 ton kömür dağıtıldı. Pertek Kaymakamı Memiş İnan, bu tür yardımların devam edeceğini söyledi. Kaymakam İnan, “Dağıtılan bu kömür yardımından köylerimizde ikamet eden 82 aile faydalanırken, ilçe merkezinde de 268 aile faydalandı. Kaymakamlığımız kömürün dağıtımını kendi personeli refakatinde taşıma şirketi araçlarıyla vatandaşlarımızın evine götürüp teslim ederek gerçekleştirdi” dedi.