Kayak Keyfi eziyete dönüşmesin

Kayak Keyfi eziyete dönüşmesin :Sömestrin başlamasıyla kayak merkezleri dolmaya başladı. Uzmanlar kayak yaparken olası yaralanmalar için uyardı: Dizlerinizi bükük pozisyonda tutun, düşerseniz durana kadar yerinizden kalkmayın.

KIŞ aylarının sevilen aktivitelerinden biri olan kayak sporu, gün geçtikçe erişkinlerde olduğu kadar gençler arasında da yaygınlaşıyor. Ancak kayak yaparken birçok kişi yaralanabiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Kıral, en fazla karşılaşılan yaralanmaları diz yaralanmaları, düşmeye bağlı omuz kırıkları ve çıkıkları, el bileği kırıkları, vertebra kırıkları ve eklem bağları yaralanmaları olarak sıraladı. Kıral, kayak yaralanmalarını şöyle anlattı:
DİZ: Kayak yaralanmalarının yaklaşık yüzde 30-40’ını oluşturan diz yaralanmaları, basit bir menisküs yırtığından daha ciddi bağ yaralanmalarına kadar değişen boyutlarda olabiliyor. En önemli bağ yaralanmaları ise iç yan bağ ve ön çapraz bağ oluşturuyor.
İÇ BAĞ: Yaralanmaların yüzde 20-25’ini oluşturan iç yan bağ yaralanmaları daha çok kayağa yeni başlayan veya orta derecede bilenlerde görülüyor. Çünkü bu dönemlerde kullanılan kayma ve duruş tekniği ile dizin iç bölgesine daha çok yük biniyor.
ÖN ÇAPRAZ BAĞ: Daha profesyonel kayakçılarda, spesifik düşme nedeniyle görülen ön çapraz bağ kopması, yaralanmaların yaklaşık yüzde 10-15’ini oluşturuyor. Hasta genellikle yaralanma esnasında kopma sesi duyduğunu belirtiyor. Birkaç saat içinde şişme görülüyor.
MENİSKÜS: Sabit ayak üzerinde ani yapılacak dönüşler menisküs yırtılmalarına neden olabiliyor. Ağrı ve zaman zaman olabilecek şişlikler şeklinde belirti gösteriyor.
OMUZ ÇIKIKLARI: Genellikle kaza sırasında omuzun ya da açık kolun üzerine düşme sonucunda oluşur ve çok ağrılı olur.
KIRIKLAR: Uyluk ve kaval kemiklerinde olabilecek kırıklar daha çok sabit ayak üzerinde dönme hareketiyle meydana gelirken, omuz ve el bileği kırıkları daha çok snowboard yapanlarda öne doğru açık kol üzerine düşmeyla oluşuyor. El bileği kırıklarının, kemik yoğunluğunun azalmasına bağlı olarak yaş ilerledikçe görülme riski biraz daha artıyor.
BURKULMA, ZEDELENME: Burkulma ve yumuşak doku yaralanmalarında anında müdahale yapılmalı. İlk anda yaralanan bölge dinlendirilerek, buz uygulanmalı ve ödemi engellemek için yukarı doğru kaldırılıp bandaj yapmak gerekiyor.

BASİT ÖNLEMLERLE KORUNUN
– Dizlerinizi bükük pozisyonda tutmaya çalışın. Düşme esnasında dizleri açmaya çalışmayın.
– Düştükten sonra, kurtulmak için çaba göstermeyin; durana kadar yerde kalın.
– Kaya ve tümseklere dikkat edin! Nereye düşeceğinizi bilmeden atlama yapmayın. Atlama sonrası yere değerken her iki kayağın da aynı anda basmasına dikkat edin ve dizlerinizi bükülü tutun.
– Kayak için dizayn edilmiş malzemeleri kullanın. Kayakların ayağınıza iyi bağlı olup olmadığını kontrol edin.